Zřejmě každý milovník dobrého alkoholu se někdy nacházel na začátku své gurmánské cesty a vydal se po ní zkoumat jak ten jeho oblíbený nápoj ve skleničce vypadá, voní a samozřejmě jak chutná.
Ať již jste fanoušek whisky, koňaků nebo dobrých rumů, jako srdcař se přirozeně propracujete i k jednotlivým druhům tohoto pití od kterého chcete stále kvalitnější vzorky.
Dříve nebo později tedy při nákupech narazíte na označení na láhvi “reserva” nebo “reserve”.
Nejinak je tomu u portského vína a proto se dnes pojďme podívat, proč se tak nazývá a na co se v případě “reservy” těšit.
O úroveň výš
Sáhnete-li v obchodě po láhvi s etiketou obsahující slovo “Reserva” či “Reserve”, držíte v rukou portské typu White, Ruby nebo Tawny. Ale jistě tušíte, že tohle bude pravděpodobně něco “lepšího”.
O tom, proč si oblíbit bílá portská vína už jsem psal, stejně tak jako o portském víně Ruby a nevynechal jsem ani článek o Tawny.
Reserva vychází z dobrých základů portské vína, nicméně vždy bude před nimi o krok napřed. Proč?
Hlavním rozdílem je délka a způsob zrání. Zatímco základní portská vína Ruby a Tawny zrají většinou do 3 let a pak jdou nalahvovaná do prodeje, portské víno typu Reserve stráví zráním mezi 4 – 7 lety. Teprve poté je výrobci nalahvují a vy si je můžete koupit.
Portské víno typu Reserve také představuje kupáž (blend) těchto starších vín a každá značka si hýčká svůj vlastní postup, jak tuto kombinaci nejlépe sestavit.
![Nejlépe chutná portské víno Tawny Reserva ve společnosti dalších skvělých vzorků. Zajděte si na ně třeba do tasting house Quinta do Noval ve Vila Nova de Gaia.](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2021/01/O-portskem-Quinta-do-Noval-portska-vina-Reserva-1.jpg)
Hrozny pro portská vína typu Reserve jsou pečlivě vybrané právě s ohledem na záměr časem vytvořit portské vyšší kvality. U velkých výrobců jako je například Taylor’ také scelují vína z různých vinic a oblastí. Každá z oblastí totiž dodává hroznům specifické vlastnosti.
Ta z Baixo Corgo (dolní Corgo), kolem měst Vila Real a Peso da Régua jsou charakteristická svou květnatostí, zatímco odrůdy vinné révy kolem města Pinhao v oblasti Cima Corgo (horní Corgo) dodávají vínům spíše plnost a tělnatost. Zkrátka, velké vinařství, velké možnosti.
Portské víno White Reserve
![Vinařství Ramos Pinto si odjakživa zakládá na zdařile graficky vyvedených motivech na etiketách a plakátech (zdroj: Urbina Vinos Blog)](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2021/01/Oportskem-Ramos-Pinto-Adriano-White-Reserva.jpg)
Byť bílé portské není rozhodně tak vyhledávané jako to červené, není žádný důvod jej přehlížet, neboť své místo ve skleničkách gurmánů rozhodně má. O to přitažlivější bývá právě White Reserva, která posunuje hranice bílého portského o kategorii výš.
Vyniká především svojí nádherně zlatavou barvou. Jelikož zraje v sudech většinou déle než 5 let, její vůně je vysoce intenzivní a dlouhodobá. Nádech kandované pomerančové kůry vás nutí přemýšlet, co se ještě jiného v její vůni skrývá. Brzy přijdete na to, že cítíte aroma květin, sušeného ovoce ba dokonce cedrové pryskyřice.
Ochutnáte-li portské víno White Reserva, na jazyku vám přistane elegantní a harmonická chuť tropického ovoce a medu. Na rozdíl od základních bílých portských se Reserva pouští do bohaté složitosti společně však s vyváženou kyselinkou a vytrvalým závěrem na patře.
Máte rádi portské víno? Chcete se o něm dozvědět víc? Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy se v něm vyznáte.
Jako oblíbený aperitiv se vyrábí z bílých odrůd, například Arinto, Códega, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho.
Při servírování nezapomeňte na správnou teplotu, bílé portské Reserva podávejte vychlazené nejlépe na 10 – 12 °C.
A co k ní nejlépe podávat? Skvěle se snoubí s vanilkovým pudinkem, mandlovým koláčem či meruňkovou pěnou. Můžete také párovat s praženými slanými mandlemi.
Bohužel v Česku portské víno typu White Reserva těžko potkáte, možná jen v kamenném obchodu některého specializovaného obchodníka s alkoholem. Nicméně můžete si jej nechat poslat z větších evropských e-shopů třeba podle vyhledávání na Wine-Searcher.com.
Ruby Reserve – cestou k Vintage
Ruby s označením “Reserve” vinaři připravují kombinováním různých ročníků, většinou 5 – 7letých Ruby portských vín. Tato vína mohla zrát buď v nerezových tancích, betonu nebo krátkou dobu v sudech.
Portská vína Ruby Reserve byla dříve na etiketách označována jako “Vintage Character”. U běžných spotřebitelů však docházelo k záměnám za daleko dražší “pravé Vintage”, proto IVDP Institut pro portská vína a vína z Doura v roce 2002 toto označení zakázal a používá se název jeden – “Ruby Reserve”.
Jsem Václav, autor tohoto blogu. Všechny moje osobní zkušenosti s portským vínem od roku 2014 jsem dal na jedno místo. Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a získáte ty nejlepší informace o tomto fenomenálním nápoji.
Portské víno Ruby Reserve portské se vyrábí výběrem z modrých odrůd Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Cão a Tinta Amarela.
V barvě je portské víno Ruby Reserve temně rudé, otiskuje se do ní několikadenní fermentace rmutu na slupkách a také zrání bez přístupu vzduchu.
Je tělnatější a plnější než základní Ruby. Také jeho struktura je také více komplexnější.
![Portská vína typu Ruby Reserva vynikají svojí elegantní rudou barvou a chutí po třešních nebo sušených švestkách (zdroj: We travel Portugal)](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2021/01/Oportskem-Ruby-Reserva-portske-vino-800x800.jpg)
Vůně je intenzivní, po třešních, višních nebo lesním ovoci. Vytvořené jako velmi energické víno s dlouhým závěrem na patře. Chutěmi připomíná ostružinové marmelády, švestková povidla případně až sušené rozinky s vanilkou.
Po otevření je již víno připravené k podávání, není třeba jej dekantovat.
Portské víno Ruby Reserva servírujte při teplotě 16 – 18 °C, tehdy plně rozvine svůj potenciál. V létě je možné jej pít i chladnější. Po otevření skladujte uzavřené v chladničce ne déle než 2 měsíce. Byla by škoda jej nechat delší dobu oxidovat.
A co dobrého si k Ruby Reserva dát? Doporučuji kombinovat s čokoládovými dezerty, vanilkovým pudinkem či lanýži. Určitě vyzkoušejte také sýry, favoritem je tu Camembert. Baví vás párování chutí? Přečtěte si o něm v článku S čím chutná portské.
Portské víno Caldas Ruby Special Reserve
Jemné a vyvážené portské víno typu Ruby Reserve
Ve vůní poznáte aroma sušených švestek a fíků, které orámuje závan koření. Vychutnejte si na patře jeho dlouhý a harmonický závěr. Portské víno Caldas Ruby Special Reserve zrálo 5 let bez přístupu vzduchu, díky čemuž si zachovalo svou jedinečnou ovocitost.
» Koupit na Cerfis.czPortské víno Burmester Ruby Reserve Sotto Voce
Prémiové portské víno typu Ruby Reserve s intenzivní ovocnou chutí
Oplývá živě rubínovou barvou s fialovým nádechem a vůní lesních plodů. Jemné a mladé, hedvábně sametové na patře s dlouhým ovocitým závěrem. V papírovém tubusu jako krásný dárek.
» Koupit na Portské.czPortské víno Tawny Reserve
Jantarovou barvu, intenzivní vůni sušeného ovoce, rozinek a citronu, zkrátka svěží portské víno s dlouhým závěrem. Tohle všechno hledejte v portské víně Tawny Reserve.
![Některá portská vína Tawny Reserve se už svými vlastnostmi dokážou přiblížit i 10letým datovaným Tawny (zdroj: Cockburns.com)](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2021/01/Oportskem-Tawny-Reserva-portske-vino-800x600.jpg)
Stejně jako Ruby Reserve obvykle vyzrává 4 – 7 let, ovšem za přístupu vzduchu v dubových sudech. Přirozenou mikrooxidací přes póry dřevěného sudu získává své specifické vlastnosti.
Svou komplexností se leckdy dokáže velmi přiblížit Tawny 10 Years Old, především starší kupáže.
Vyrábí se z totožných modrých odrůd jako Ruby Reserva. Co však stejné není, je teplota podávání. Nejlépe si portské víno Tawny Reserva vychutnáte při teplotě 12 – 14 °C, tedy o něco chladnější než Ruby. S vyšší teplotou totiž začne u Tawny v chuti a vůni převažovat alkohol a zážitek z kořenitých tónů se vytrácí, což je nežádoucí.
Dokonalou kombinaci při párování chutí vytvoříte s výraznými sýry typu Stilton či Brie nebo se posuňte až do zvěřinových terinek a kachních jatýrek. Ze sladkých pochutin vynikne s ovocným koláčem. V anglických zemích se v čase Vánoc často konzumuje spolu s koláčky Minced Pies.
Portské víno Kopke Tawny Reserve
Víno výjimečné kvality zrající v sudu 7 let
Portské víno hnědozlatavé barvy. Silná a bohatý kořenitý buket s jemnými vanilkovými tóny. Chuťově je komplexní, harmonické a s plným, dlouhotrvajícím závěrem. Láhev v dřevěné krabičce
» Koupit v eshopu Portské.czPortské víno Cálem Special Reserve
Portské víno Tawny Reserve s hodnocením 85 bodů ve Wine Enthusiast Magazine
Cálem Special Reserve vyniká svojí hnědou barvou se zlatavými odlesky. V ústech oceníte víno sametově vyvážené chuti s nádechem ořechů. Ideální pro párování s dorty nebo sušeným ovocem.
» Koupit v eshopu Portské.czUrčitě všechno vyzkoušejte, ochutnávejte a vychutnávejte a pak napište mi do komentářů, jaké to bylo. Která kombinace byla pro vás nejúchvatnější. Ať ji můžu také zkusit ;-)