Skladování a zrání portského

Vinobraní skončilo a údolí Douro se dostává do klidnějšího období. Víno zůstává ještě přes zimu do jara ve vinařstvích, ale namísto nájemných česáčů rogas nastupují techničtí experti, kteří upravují a posuzují další procesy, které se ve víně vytvářejí. Hlídají dobré zdraví vína, regulují obsah síry a alkoholu. Víno se přes zimu vyčistí a kaly se usadí na dnech tanků.

Na jaře se vína zbaví kalů a připraví na převoz do sklepů ve Vila Nova de Gaia na pobřeží Atlantiku, kde budou dále upravována, skladována a lahvována. Proč zrovna sem? Toto místo je důsledkem historických pravidel, kdy portské na export mohlo zemi opustit pouze z této části města Porta. Poloha Vila Nova de Gaia na jižní straně Porta je také výhodná pro svoji stálou teplotu, což portskému vínu nebývale svědčí.

Pristav_Vila_Nova_de_Gaia

Domy na pobřeží ve Vila Nova de Gaia (zdroj: commons.wikimedia.org)

V dřívějších dobách cestovalo víno po řece Douro v sudech na lodích zvaných barcos rabelos. Tyto lodě byly schopny pojmout 30 až 70 sudů vína. Cesta rychlými peřejemi a úzkými soutěskami však byla velmi nebezpečná, tudíž se s rozvojem dopravy v údolí začalo víno převážet po silnicích a železnicí.

Barcos_rabelos_ve_Vila_Nova_de_Gaia

Historie – vykládání sudů z rabelos (zdroj: taylor.pt)

grahams-and-dows_barcos_rabelos

Závody barcos rabelos (zdroj: grahams-port.com)

Před tím, než je víno zařazeno ke skladování, vyhodnotí se v laboratoři jeho vlastnosti a předpoklady pro další použití. Může být buď ponecháno jako portské ruby nebo tawny či je v případě vyšší kvality a mimořádných roků určeno k vytváření vintage nebo late bottled vintage (LBV) portských vín.

Tato rozmanitost různých typů vín je jedním z nejvíce fascinujících prvků portského. Vyplývá z různých způsobů zrání. Jeho potenciál k archivaci a fortifikace znamená, že se portské bude dále zlepšovat v sudech i láhvích mnohem déle než většina ostatních vín.

Jak portské zraje, taniny a intenzivní, mladé ovocné chutě postupně ustupují do sametové hladkosti a jemných tónů, které se s věkem ještě více zvýrazňují. Současně dochází ke změně vzhledu vína, kdy se jeho počáteční tmavě červená barva pomalu stává světlejší a nabírá odstíny jantaru.
Vína, která zrají v dřevěných sudech jsou v kontaktu se vzduchem, dochází tak k jejich oxidaci a rychlejšímu vývoji než u těch, skladovaných v tancích nebo nádržích. Víno v láhvi nemá téměř žádný kontakt se vzduchem. V malém dřevěném sudu, kde je přístup vzduchu největší, víno stárne nejrychleji.

Uskladneni_sudy_sklep

Ukladnění sudů (zdroj: portugaldailyview.com)

Portské víno tak lze rozdělit do dvou “rodin”. Portská vína zrající ve dřevě – malých nebo velkých sudech obvykle z dubu nebo kaštanu a portská zrající v lahvích po většinu svého času.

Skladovani_v_lahvich_taylor_pt

Archiv s vintage portským (zdroj: taylor.pt)