Portské víno Single Quinta Vintage

Jestliže se ptáte na v současnosti nejzajímavější druh portského vína, určitě narazíte na označení „Single Quinta Vintage“. Jsou pro spotřebitele přístupnější cenou a přesto vysokou kvalitou. Chcete-li si užít styl Vintage portského, ale neplatit za něj leckdy drahé peníze, sáhnete pravděpodobně po láhvi Single Quinta Vintage.

Vyrábí se stejným způsobem jako klasické Vintage, tedy v první fázi zraje 2 – 3  roky v sudu, poté se bez filtrování lahvuje.

Single Quinta Vintage v shopu na nádraží v Pinhão. Jen si vybrat.

Jeho poznávacím znamením je fakt, že hrozny, použité na jeho výrobu, jsou výhradně jen z jedné vinice.

Jsou dostupnou variantou Vintage stylu i pro menší výrobce, kteří nemají k dispozici více vinic pro možné vytvoření klasického Vintage. Také jejich deklarace probíhá většinou v letech, kdy není klasické Vintage vyhlašováno.

Byť druh portského Single Quinta Vintage není považován za stejně hodnotný jako Vintage klasické, existují významné výjimky. 

Značka Taylor’s se svou Quinta do Vesuvio a Quinta de Vargellas, Graham’s zase s Quinta dos Malvedos vyrábějí Single Quinta Vintage portská vína pouze v nejlepších letech a jsou historicky na stejné úrovni jako klasická Vintage sestavená z více vinic.

Známé je také Single Quinta Vintage Guinmaraens od vinařství Fonseca.

Taylors_terrafeita_vintage_portske_vino
Single Quinta Vintage (zdroj: taylor.pt)

Mezi odborníky a spotřebiteli panuje názor, že portská vína Single Quinta Vintage jsou ke konzumaci připravena daleko dříve než klasická Vingate – už po 10 – 20 letech zrání v láhvi.

Věděli jste, že:

Quinta do Noval produkuje slavné Single Quinta Vintage s podtitulem „Nacional“? Proč tento název?

V 19. století postihla údolí Douro, stejně jako další vinařské oblasti v Evropě, epidemie révokazu. Tato drobná mšička sem byla zavlečena z Ameriky a jejím působením na kořenech rostliny docházelo k odumírání hlav vinné révy, což způsobilo zánik velké rozlohy vinic. Až za několik desítek let enologové tento problém vyřešili roubováním původních zdejších odrůd na americké podnože, které byly vůči révokazu rezistentní.

Výjimkou je však malá vinice v Quinta do Noval, kde i přes velkou pohromu okolo zůstaly rostliny vinné révy s původními portugalskými podnožemi.

Proto označení „Nacional“ – národní. Pokud se ten rok deklaruje, vyrábí se pouze ve velmi omezeném množství 200 – 250 sudů pipas. Je tedy velmi ceněné a drahé, například ročník 1955 koupíte za cenu kolem 70 tisíc Kč.

Párování s pochutinami

Spojení Single Quinta Vintage s vyzrálým modrým sýrem, jako je Stilton, je hlavní kombinací tohoto vína a jídla. Jemná máslová struktura a pikantnost sýra dokonale ladí s majestátnou chutí portského vína.

Určitě se skvěle hodí také k dalším sýrům, jako je Cashel Blue, Roquefort, Gorgonzola a Saint Agur Blue.