Portské víno Datované Tawny (10, 20, 30, 40leté)

Datovaná Tawny (anglicky “age-indicated Tawny”, česky také “Tawny s uvedením věku) jsou portská vína nesoucí specifický rukopis jednotlivých mistrů blenderů, jejichž umění se dědí po několik generací. Každé vinařství si chrání svůj recept na tato portská vína pro stálou konzistenci, kterou vyžadují jejich zákazníci. Tawny s označením věku jim často poskytují vysoký poměr ceny a kvality, což kupujícímu umožňuje získat starší portské víno Tawny za dostupnou cenu.

Na etiketě datovaného Tawny najdete označení:

  • Tawny 10 Years Old
  • Tawny 20 Years Old
  • Tawny 30 Years Old
  • Tawny 40 Years Old

Uvedené roky tedy nejsou minimem povolených roků strávených zráním v sudu, ale průměrným věkem Tawny vín ve směsi. Teoreticky tak kupáž Tawny 30 Years Old může obsahovat více dílů 5letého Tawny a je doplněná o méně dílů 50letého Tawny či můžete mít několik různých ročníků smíchaných do jedné šarže. V tom právě tkví umění a důvtip mistrů blenderů.

Na etiketě kromě věku můžete u některých výrobců najít také rok lahvování. Nejlépe je toto víno kupovat co nejdříve po nalahvování, neboť delším pobytem v obchodech ztrácí jednotlivé znaky datovaného tawny.

Tawny_aged_taylor
Datované tawny (zdroj: taylor.pt)

Barva u mladších vín je červená, postupem času přechází do jemně červenohnědé, letitá Tawny oplývají barvou koňakovou až nakonec jantarovou.

V chuti hledejme sušené ovoce, později pomeranče, mandarinky a ořechové podtóny. V nose zůstanou vůně pomerančové a citrónové kůry s exotickým kořením. Bývá komplexní a sametové, s plným tělem a dlouhotrvajícím závěrem.

Datovaná Tawny můžeme podávat lehce podchlazená, ideálně kolem 14 – 15 °C, v létě klidně s několika kostkami ledu. Při pokojové teplotě z nich může vystupující alkohol zastínit jejich pravé vůně a chutě.

Tawny portská vína s uvedením věku lze párovat s různým sušeným ovocem, zejména s meruňkami, hruškami, jahodami. Dopřejte si jej také s ostrými sýry, vanilkovým pudinkem, dezertem crème brulée, karamelem nebo hořkosladkou čokoládou.