Portské víno Late Bottled Vintage (LBV)

Je jedním z nejoblíbenějších druhů portského vína, především ve Velké Británii a Kanadě. Téměř pětina všeho portského vína, koupeného v těchto zemích je LBV.

Portské víno Late Bottled Vintage (LBV), v překladu “pozdně lahvované Vintage”, představuje svým charakterem moderní, velmi plné fortifikované víno z modrých odrůd.

Základní rozdíl mezi těmito dvěma druhy portských vín spočívá ve způsobu zrání. 

Zatímco Vintage portské zraje v sudu nejméně 18 měsíců a poté putuje do lahví, kde se dále zlepšuje, portské víno druhu Late Bottled Vintage, jak už sám název napovídá, se plní do lahví později a ve dřevě zůstává mezi 4 až 6 lety (platí od roku 2005).

Po této relativně dlouhé době zrání v sudu je LBV připraveno k lahvování a okamžité konzumaci, neboť většina výrobců LBV před lahvování ještě filtruje. Což je výhodou oproti klasickému Vintage, ve kterém se po letech vytváří sediment a nutností je dekantace.

K tomu musíme také přičíst fakt, že Vintage je deklarováno jen v opravdu těch nejlepších letech, ovšem LBV tohle pravidlo dodržovat nemusí.

Na etiketě je hlavní letopočet rok sklizně, může být doplněn o ročník lahvování (portugalsky “Engarrafado em -příslušný rok-” nebo anglicky “Bottled in -příslušný rok-“).

Portské víno Late Bottled Vintage bylo poprvé uveden na trh v roce 1970 (při sklizni v roce 1965) současným CEO vinařství Taylor’s panem Alistairem Robertsonem jako cenově dostupnější varianta Vintage pro každodenní příležitosti. Momentálně LBV vyrábí kolem 60 výrobců.

Offley_late_bottled_vintage-2005-lbv-portske-vino
Late Bottled Vintage (zdroj: winespiritus.com)

LBV vyniká svojí temně rubínovou barvou. Je elegantním a stylovým portským vínem charakteristickým svěží, intenzivní vůní černého rybízu a třešní s jemnými tóny lékořice a koření. 

Na patře se koncentruje bohatá chuť švestek a rybízu podporovaná výraznými tříslovinami. Obvykle bývá vyvážené a jemné.

Možnost lahvování mezi čtvrtým a šestým rokem dává producentům relativně volnou ruku, jak bude konečný produkt vypadat.

Je logické, že LBV lahvované ve 4. roce bude odlišné od LBV stočeném do lahví v roce šestém.

Uvádím pro zajímavost některá z nejlépe hodnocených LBV portských vín ze tří odlišných ročníků a jejich vlastnosti.

Tři ročníky, tři styly LBV

2003

Silná a bohatá portská vína z absolutně vyzrálých bobulí. Očekávejte rozinkové chutě, robustní strukturu a sladké třísloviny.

2004

Jemný a voňavý ročník, který má stále ovocitý charakter. Jasně svěží a výrazně minerální. Patrná jednoznačná tříslovina na závěr.

2005

Relativně mladé a ovocité. Připravte se na hladké, bohaté víno, které je dobře vyzrálé. Jako první respektuje nové pravidlo o 2letém zrání v láhvi před předáním do prodeje.