Portské víno je jedním z velkých klasických evropských vín s dlouhou a fascinující historií.
Na láhvi s portským vínem najdeš etiketu s nápisem “Porto”, “Oporto” či “Vinho do Porto”. V angličtině se setkáš s označením “Port” nebo “Port Wine”.
Proč tento název? Portské víno je historicky pevně spjato s městem Porto v severním Portugalsku. Pouze odtud se smělo exportovat dále do celého světa.
Neméně důležitou roli tu hraje vinařská oblast v údolí řeky Douro, plná překrásných kaskádovitých vinic. Jen z tohoto místa může pocházet réva pro výrobu portského vína. Od roku 1986, kdy Portugalsko vstoupilo do EU, smí výrobci vyvážet portské víno i z vinařské oblasti Douro.
Fortifikovaná vína
Portská vína se řadí do rodiny fortifikovaných neboli dolihovaných vín či chcete-li dezertních likérových vín. Nejznámějšími fortifikovanými víny kromě portského je španělské Sherry a Mistela, Madeira, sicilská Marsala, mnoho druhů kořenitých vín typu Vermouth a také voňavé Moscatel de Setúbal či Moscatel do Douro. V Česku vyrábí velmi lahodná dezertní likérová vína Jan Stávek z Němčiček.
Fortifikace znamená, že do rmutu (pomleté hrozny zbavené třapin) je v některé fázi procesu výroby (na začátku, v průběhu či po ukončení kvašení) přidáván čistý alkohol. U portského vína se alkohol přidává v průběhu fermentace – kvašení vinného moštu (rmutu), když tento obsahuje 6 – 8 % alkoholu.
Vše o portském víně v jedné krabici
Zajímá Tě portské víno? Chutná Ti a chceš se o něm dozvědět víc?
Otevři originální set Poznej portské a jednoduše vyraž na cestu za neopakovatelným zážitkem z portského vína.
Prakticky, z pohodlí domova a v češtině.
Výsledný produkt si tak zachovává přírodní sladkost z hroznového cukru a jeho chutě jsou bohaté, kulaté a hladké na patře.
Portské je pravděpodobně nejznámější z vín obohacovaných alkoholem a jeho nejvzácnější variantu – Vintage – lze bezesporu zařadit po bok nejlepších vín z Burgundska nebo Bordeaux.
Jak poznat originální portské víno?
Chceš-li si portské víno koupit, tahle otázka Tě jistě napadne. Neboj se, poznat pravé portské víno není až tak těžké. Rozhodně sáhni po láhvi, která má přes horní plochu hrdla papírovou samolepku zvanou “Selo de Garantia”, česky jí říkejme třeba “kolek”, na kterém je v kulatém místě napsáno “VINHO DO PORTO” a “GARANTIA”.
Dále na něm najdete číslo šarže, která je zapsána v Institutu portského vína a vín z Doura (IVDP). Tato instituce Ti zaručuje, že láhev, kterou držíš v ruce a má tento kolek, je originální portské víno. Žádné jiné víno na světě nemá právo užívat názvu “portské víno”.
V našich obchodech se setkáš i s likérovými víny pouze na první pohled připomínajícími portské. Hojně prodávané dezertní víno “Old Porter” v Tobě svým názvem může vyvolat mylný pocit, že si kupuješ originální portské. Nicméně pořizuješ si jen sladké španělské víno.
Portské víno Burmester Ruby
Oblíbené portské víno typu Ruby pro dlouhé večery ve společnosti těch nejbližších
Zraje 3 roky bez přístupu vzduchu, čímž si zachovává svoji temně rudou barvu a chuť po višních.
» Koupit na Oporto.czPortské víno Graham’s Tawny 10 Years Old
Portské víno známé značky v papírovém tubusu je skvělý dárek
Elegantní portské víno tmavě zlaté jantarové s komplexní strukturou. V chuti po oříšcích oplývá jemnou kyselinkou s ovocitými podtóny.
» Zjistit cenu na Alkohol.czDejte si však pozor, tenhle výrobek rozhodně portským vínem není. Vložíte-li jej do svého košíku, mějte na paměti, že si domů neodnášíte pravé portské víno, ale pouze sladké víno ze Španělska.
Historie portského vína
Byť portské víno pochází z Portugalska, o jeho světoznámost se postarali především Britové. Za všechno může válka o španělské dědictví mezi Francií a Anglií. V roce 1667 francouzský král Ludvík XIV. omezil dovoz anglického zboží do Francie, načež anglický král Karel II. uvalil cla na francouzská vína, později dokonce dovoz zakázal.
Máš rád/a portské víno?
Chceš se o něm dozvědět víc?
Stáhni si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budeš jistý/á:
- jak stoprocentně poznat originální portské víno
- dozvíš se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budeš umět portské víno správně servírovat
- dokážeš portské párovat s pochutinami
- podíváš se za ním do Porta a údolí řeky Douro
Angličtí obchodníci tak museli hledat dodavatele vína jinde. Na svých lodích doputovali až do Portugalska a začali vozit víno z těchto končin. Cesta zpátky na ostrovy však byla dlouhá a víno se plavbou často zkazilo. Dolévali jej tedy před převozem vinnou pálenkou, díky které víno sice cestu vydrželo, ale už zase tolik nechutnalo spotřebitelům.
Legenda praví, že jednoho večera 2 obchodníci z Anglie, pohybující se toho času v portugalském městě Lamego, hledali nocleh. Zabouchali na vrata místního kláštera a otevřivší opat je pozval dál.
Při večeři je velebný pán pohostil velmi sladkým, dosti alkoholickým a na patře příjemně hladkým vínem, které obchodníkům na první doušek náramně zachutnalo. Vyzvídali z opata recept a ten jim jej nakonec prozradil.
Jeho tajemství spočívalo v dolévání vínovice do kvasícího vinného moštu téměř na začátku fermentace. Dolitím vinné pálenky v něm kvašení zastavil a ve víně zůstalo velké množství přírodního hroznového cukru.
Obchodníci na nic nečekali a nakoupili veškeré množství vína, které opat měl. Rok 1678 se tak zaznamenal do dějin světového vinařství jako “1. dodávka portského vína z Portugalska do Evropy”.
Náhoda? Osud? Asi ano, každopádně od té doby tento famózní nápoj napsal spoustu zajímavých řádek. Přečti si o něm ve speciálním seriálu Historie portského vína.
Výroba portského vína
Umění vytvořit jakékoliv kvalitní víno je náročný proces a nejinak je tomu i u vína portského. Vinobraní, jež v Douru začíná na konci srpna, předchází celý rok vinohradnických prací.
Portské víno pochází z hornatých svahů v údolí řeky Douro v severním Portugalsku, z jednoho z nejstarších a nejkrásnějších vinných krajů, v němž se víno vyrábí již dva tisíce let. V roce 1756 bylo území vinic v Douru zmapováno a právně vymezeno.
Vznikla 1. oficiální vinařská oblast na světě.
Stejně jako ostatní klasická velká vína, i portské vděčí za svoji jedinečnost kombinaci specifického klimatu, půdy, odrůd vinné révy a vinařské zručnosti. Podobný terroir jako je údolí řeky Douro nenajdeme nikde jinde na světě.
Vinná réva, především původních 6 odrůd – Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinto Cão a Tinta Amarela – se pěstuje a strmých skalnatých svazích vybíhajících od hladiny řeky Douro až do výšky 700 m n. m. Mnoho ze zdejších nejstarších vinohradů je umístěno na úzkých terasách, zajištěných ručně postavenými kamennými zídkami.
Zajímavostí při zpracování hroznů je, že bobule se nelisují, ale částečně bez třapin se nasypou do velkých žulových van “lagares”, kde se lidskou vahou opatrně šlapou nebo se k narušení bobulí používá počítačově řízená technologie, která co nejvěrněji nahrazuje šetrnou práci lidských nohou. Tento moderní způsob najdeme hlavně ve velkých vinařstvích.
Kvašení rmutu (fermentace) v lagares trvá přibližně 48 hodin. Za tuto dobu množství alkoholu ve rmutu dosáhne 6 – 8 %, smíchá se se 77% vinnou pálenkou a dojde k zastavení fermentace.
Obsah alkoholu v portském víně bývá v rozmezí 19,5 % až 22 %. Hlavně u starších ročníkových vín se pohybuje u vyšší hranice.
Výsledný produkt zůstává ve vinařstvích “Quintas” v Douru ještě do února až března následujícího roku.
I když se vinná réva pěstuje ve vnitrozemí na vinicích v horní části údolí řeky Douro, u velkých značek ke zrání putuje do přímořského města Porto (respektive do Vila Nova de Gaia), odkud se již tradičně vyváží, i když od roku 1986, po vstupu Portugalska do EU, může do světa putovat už také z vinařské oblasti kolem řeky Douro.
Až do 20. století byly sudy s vínem převáženy po řece na speciálních lodích zvaných barcos rabelos. V úzkých uličkách Vila Nova de Gaia, naproti starého města Porta, se pak víno skladuje, třídí a expeduje. Najdeme zde nejznámější výrobce portského, značky jako Sandeman, Kopke, Burmester, Cálem, Porto Cruz a Ramos Pinto. Prohlídkami a ochutnávkami zde můžeš strávit celý den.
Druhy portského vína
Jednou z ohromujících vlastností portského vína je rozmanitost v různých stylech, z nichž každý má své vlastní jedinečné senzorické vlastnosti – barva, vůně a chuť.
Na rozdělení druhů portských vín jsou 2 pohledy.
Dle způsobu zrání
Jeden z nich posuzuje způsob jejich zrání. Portská vína typu Ruby zrají většinu času téměř bez přístupu vzduchu, ať už v nerezových tancích nebo později v láhvích. Jen minimální část svého života stráví v sudech.
Sem řadíme:
- Ruby
- Ruby Reserva
- Garrafeira (specialita vinařství Niepoort)
- Late Bottled Vintage (LBV)
- Single Quinta Vintage
- a královnu mezi portskými – klasické Vintage
Chuť u těchto vín bývá bohatě ovocitá po lesních plodech nebo malinách. Barvu očekávejte rudou až temně rudou (například u LBV), ve vůni ucítíte často přezrálé třešně, kávu nebo špetku pepře.
Druhý ze způsobů zrání je záměrná oxidace. Tato vína se skladují v dubových nebo akátových sudech, kde jsou po celou dobu v kontaktu se dřevem a tím pádem i vzdušným kyslíkem. Dochází tak ke změně barvy od koňakově hnědé po cihlovou až zářivě jantarovou, v chuti najdeme oříšky, skořici a vyváženou kyselinku. Vůně svádí přemýšlet o směsi orientálního koření, vanilky a sušeného ovoce.
Do této kategorie patří:
Dle vyznačení ročníku sklizně
O něco snazší na orientaci v portském je jeho označování ročníkem sklizně. Buď není nutné jej uvádět vůbec nebo naopak je. Ročníková portská vína jsou Colheity, Garrafeira, LBV, Single Quinta Vintage a Vintage. Bývají považována za hodnotný dárek pro oslavence významných jubileí.
U vín typu LBV a Crusted najdeme na etiketě ročník lahvování a u některých i rok sklizně.
Ostatní druhy portských vín jsou směsí několika ročníků, proto nemohou být označována na etiketě rokem sklizně.
Portské v gastronomii
Více než jakékoli jiné víno nabízí portské téměř nekonečné možnosti pro párování s jídlem. Tradičně se podává ke konci stolování se sýry, jako dezert nebo jako digestiv po večeři, i když například bílé portské naopak potěší ve formě aperitivu na úvod stolování.
Mnoho kreativních kuchařů využívá portského k přípravě hlavních jídel, omáček, moučníků a k tomu všemu jej lze plně vychutnat s čokoládou a jemným doutníkem.
Portské je považováno za jedno z nejvíce společenských vín, které ozvláštní jakoukoli příležitost, ať je to klidný večer u krbu, neformální setkání s přáteli či formální obchodní večeře.
Kam pro portské víno dnes?
Nic naplat, v Portu chutná samozřejmě nejlépe. Projít všechna ta vinařství ve Vila Nova de Gaia a vychutnat si jejich vína, posedět na břehu Doura a kochat se plynoucí řekou, rozněžnit se při západu slunce u Atlantského oceánu v Matosinhos, to chce udělat si sem výlet alespoň na týden. Porto je totiž fascinující, přátelské, osvěžující a uvolněné.
Pokud však zrovna nemáš na toulání světem čas, dobré portské můžeš zajisté sehnat i u nás doma v Česku.
Pohodlně a bez nepříjemných překvapení můžeš portské víno nakoupit ve našem spolehlivém e-shopu Oporto.cz. Najdeš tu většinu vín skladem, takže jej vychutnáš u sebe doma díky rychlému doručení po celé České republice.
Dělá Ti potíže zorientovat se v celé té škále portských vín? Pořiď si průvodce portským vínem v češtině s názvem Poznej portské.
Další návod pro správné začátečníky a mírně pokročilé, jak vybírat portské víno, najdeš v těchto 5 tipech.