Výroba portského je nekonečný příběh. Od péče o vinohrad přes neustálou modernizaci vinohradnické techniky až po zdárnou sklizeň. Podstatnou roli zde také hrají povětrnostní podmínky po celý rok.
Sklizeň hroznů v údolí řeky Douro probíhá víceméně totožně jako v jiných vinařských oblastech. Začíná se od začátku září a sklízí se do konce října, trvá tedy zhruba 2 měsíce. V tomto období se na vinicích pracuje 10 – 12 hodin denně. Ne všude lze použít mechanizaci a zůstává jen manuální práce.
![Ženy stříhají hrozny](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2014/06/Vinobrani_portske_1.jpg)
Region Douro nepatří k hustě osídleným oblastem a proto sem na vinobraní přicházejí pracovníci i z jiných regionů. Tito tzv. rogas tvoří skupiny o 10 – 15 lidech a pod vedením rogadora tak pracují pro jednoho vinaře rok co rok již po desetiletí. Ženy stříhají hrozny a ukládají je do nádob. Muži dělají ty těžší práce – nosí nádoby naplněné hrozny na sběrná místa, kde je naloží na traktory. Tyto je poté odvezou do vinařství k dalšímu zpracování. Vše se děje s velkou péčí, aby hrozny byly stále v dobré kondici.
![Muži - rogas - zastávají převážně těžší práce](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2014/06/Vinobrani4.jpg)
![Koše na hrozny jsou dnes již spíše na ústupu](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2014/06/Vinobrani2_kose.jpg)
![Moderní plastové nádoby na hrozny](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2014/06/Vinobrani3_nadoby.jpg)
Po celodenní namáhavé práci čeká na rogas a ostatní ještě šlapání hroznů ve velkých kamenných vanách zvaných lagares.
![Šlapání hroznů v lagare](https://oportskem.cz/wp-content/uploads/2014/06/Lagares_slapani_hroznu.jpg)
Čtěte dále: Získávání moštu