Portské víno Crusted

Kůra v portském víně? Ano, bavíme-li se tedy o sedimentu, odvozeného od slova “crust” = krusta, kůra. Právě o tom je portské víno druhu Crusted Port, fenoménu historicky hlavně u anglických spotřebitelů. Cílem je přinášet portské víno vlastnostmi podobné Vintage, ale za nižší cenu.

Jedná se o ojedinělý způsob výroby a skladování, kdy vybraná plná vína se scelují do blendu (směsi) a ten poté zraje 4 roky ve velkých dřevěných sudech. Po uplynutí této doby je víno nalahvováno – bez jakékoliv filtrace – a zůstává ve skle další 3 roky. Vzniká tak velmi komplexní a elegantně složité víno s chutí višní a švestek. Ve vůni počítejte s příjemnými kořenitými podtóny.

Crusted vyrábí pouze několik vinařství v omezených sériích. Najdeme jej v sortimentu značek Fonseca, Dow’s, Graham’s a Churchill’s, Niepoort, Taylor’s, Cockburn’s či vlastních značek privátních obchodníků jako londýnských Berry Bros. & Rudd nebo dnes již neexistujících Butler Nephew & Co. (nicméně jejich láhve Crusted ještě na trhu najdeme).

Grahams_Crusted_Portske
Crusted (zdroj: grahams-port.com)

Jak již název napovídá, na dně láhve se časem vytvoří sediment, což je přirozený proces charakteristický pro nejlepší portská vína. Je to známkou toho, že se víno bude časem v láhvi zlepšovat a s věkem rozvine své přednosti.

Na etiketě se uvádí datum lahvování.

Před podáváním je nutno jej dekantovat. Nejlépe toto víno vychutnáte z oblé sklenice, kde se plně projeví jeho bohatá ovocná vůně. Hodí se k aromatickým sýrům či čokoládovým dezertům.