Colheita (vyslovuje se jako Coľ-eij-ta) znamená v portugalštině “sklizeň”, v našem smyslu jej lze vyložit také jako “ročník.
Veškeré hrozny pocházejí z jedné sklizně a mohou pocházet i z více vinic současně.
Na produkci Colheit dohlíží, jakož i na ostatní portská vína, odborníci z IVDP.
Jedná se o raritní portská vína, která vznikají jen v nejlepších rocích, podobně jako druh Vintage. Na rozdíl o něho však zrají celou dobu v dřevěných sudech, ať již vysokoobjemových toneis či balseiros nebo následně v 550litrových pipas.
Závazným pravidlem je, že portská vína Colheita zrají v dubových sudech nejméně 7 let, nicméně běžně se tento druh nechává ležet ve dřevě i více než 40 let. Na etiketě je hlavní údaj rok sklizně, někdy výrobce uvádí také rok lahvování.
Jelikož jejich výroba je náročná na čas, ty nejlepší Colheity najdete hlavně u největších vinařství s dlouhou historií, jako je Kopke, Quinta do Noval, Ferreira, Niepoort, Real Companhia Velha, Burmester, Barros, Ramos Pinto, Warre’s nebo Borges. U těchto značek doposud existují velmi vzácné exempláře například z roku 1800. Mezi skvosty umění vinařů patří také Colheity z bílých odrůd vinné révy.
A které jsou nejlepší ročníky? Žebříček jejich oblíbenosti podle spotřebitelů najdete například na známém vyhledávači Wine-searcher.com.
Portské víno Colheita bývá vděčným dárkem, neboť ročník na láhvi souhlasí s rokem narození obdarovaného.
Cenově se Colheity pohybují od 1 tisíce Kč nahoru, ale spíše si pro jejich nákup nachystejte financí víc, hlavně pokud chcete Colheitu věnovat svým prarodičům.
Díky dlouhé době strávené v dřevěném sudu získává víno mahagonovou barvu starých Tawny, jemný a komplexní buket a hedvábnou strukturu. V chuti postupně objevíte sušené ovoce, ořechy, citrusy a exotické koření.
Otevřete si Colheitu do kombinace se smetanovými sýry Brie, francouzským Camembertem nebo portugalským ovčím sýrem Serra da Estrela. Gurmánům lahodí také s pečenými kaštany nebo dezertem crème brûlée. A jestliže jste kuřák, užijete si toto víno s kvalitním doutníkem.