Červené portské víno

Jakkoliv se zdá být členění portského složité, lze jej rozdělit na hlavní 2 kategorie – portské zrající v sudu a portské zrající v láhvi.
Z hlediska ročníků se dělí na datovaná – s vyznačením ročníkem sklizně, a nedatovaná – bez uvedení ročníku.

Portská vína bez uvedení ročníku sklizně

Ruby

Ruby je portské víno, určené k pití, když je mladé a svěží. Skladuje se v několikatisícilitrových tancích z betonu či nerezu, kde není víno v kontaktu se vzduchem a nedochází tak k jeho oxidaci.

Tímto způsobem si udrží svou rubínovou barvu a ovocitou chuť mladého vína. Vyrábí se scelováním vín různých ročníků, většinou tříletých.

Vyzkoušejte portské víno Ruby:

Portské víno Quinta do Noval Fine Ruby

Oblíbené portské víno rudé barvy a příjemně ovocité chuti.

Vynikající portské víno světle rubínové barvy a sametové chuti po třešních s nádechem mletého pepře

» Koupit na Portské.cz

Royal Oporto Porto Ruby

Mladé portské víno s nádhernou ovocitou chutí

Českými gurmány uznávané fortifikované víno s plným tělem a harmonickou chutí lesních jahod. Hodí se čokoládovým dezertům a pudinkům.

» Koupit na Alkohol.cz

Portská vína Ruby servírujeme při teplotě 15 – 18 °C do sklenic tulipánového tvaru.

Ruby Reserve

Je výrazně plnější než standardní Ruby. Je cestou k vínům typu Vintage, ovšem za mnohem nižší cenu. Ještě do roku 2002 mohlo být označováno jako „Vintage Character“, což však bylo vzhledem k originálnímu „Vintage“ zavádějící a IVDP toto pojmenování zakázal.

Kopke_special_reserve_ruby
Ruby reserve (zdroj: winespiritus.com)

Portská vína typu Reserva jsou velmi oblíbená pro příznivý poměr ceny a vlastností. Vše o nich se dočtete v článku Portské – když se řekne Reserva.

Tawny

Jsou to bohatá a jemná vína, která zrají zhruba 3 roky v dubových sudech. Zráním ve dřevě probíhá oxidace a vína tak dostávají zlatavě hnědou barvu. Podávají se jako dezertní vína, po otevření láhve je dobré je zkonzumovat do 2 měsíců. Každý z výrobců připravuje jiné Tawny odpovídající návykům svých zákazníků.

Portské víno Tawny podávejte nejlépe při teplotě 13 – 16 °C, tedy o něco chladnější, než portské víno Ruby. Při vyšších teplotách začíná v Tawny v chuti převládat spíše alkohol, což není žádoucí.

Sandeman_tawny_portske_vino
Tawny (zdroj: winefromportugal.com)

Chuťový zážitek vám pozvedne se sýry Stilton či čedar, zkusit můžete také ořechový koláč nebo sušené ovoce. Ještě více tipů, jak párovat portské víno Tawny najdete například na stránkách MatchingFoodAndWine.com od významné food spisovatelky Fiony Becket.

Tawny Reserve

Portská vína Tawny Reserve představují směsi portských vín (tzv. blendy) speciálně uchovávané pro tyto účely. Zrají 4 -7 let v dřevěných sudech. Jsou velmi oblíbené pro svůj poměr zážitku a ceny.

kopke_special_reserve_tawny
Tawny Reserve (zdroj: winespiritus.com)

Po nalahvování se již nezlepšují. V barvě jsou zářivě červenohnědé, chuť přechází z jemně ovocité do podtónů sušených plodů. Ideální jako digestiv po jídle pro zvýšení hladiny enzymů v žaludku.

Datované Tawny (Tawny s uvedením věku)

Datovaná Tawny (anglicky „age-indicated Tawny“) jsou portská vína nesoucí specifický rukopis jednotlivých mistrů blenderů, jejichž umění se dědí po několik generací. Každé vinařství si chrání svůj recept na tato portská vína pro stálou konzistenci, kterou vyžadují jejich zákazníci. Tawny s označením věku jim často poskytují vysoký poměr ceny a kvality, což kupujícímu umožňuje získat starší portské víno Tawny za dostupnou cenu.

Na etiketě datovaného Tawny najdete označení:

  • Tawny 10 Years Old
  • Tawny 20 Years Old
  • Tawny 30 Years Old
  • Tawny 40 Years Old

Uvedené roky tedy nejsou minimem povolených roků strávených zráním v sudu, ale průměrným věkem Tawny vín ve směsi. Teoreticky tak kupáž Tawny 30 Years Old může obsahovat více dílů 5letého Tawny a je doplněná o méně dílů 50letého Tawny či můžete mít několik různých ročníků smíchaných do jedné šarže. V tom právě tkví umění a důvtip mistrů blenderů.

Na etiketě kromě věku můžete u některých výrobců najít také rok lahvování. Nejlépe je toto víno kupovat co nejdříve po nalahvování, neboť delším pobytem v obchodech ztrácí jednotlivé znaky datovaného tawny.

Tawny_aged_taylor
Datované tawny (zdroj: taylor.pt)

Barva u mladších vín je červená, postupem času přechází do jemně červenohnědé, letitá Tawny oplývají barvou koňakovou až nakonec jantarovou.

V chuti hledejme sušené ovoce, později pomeranče, mandarinky a ořechové podtóny. V nose zůstanou vůně pomerančové a citrónové kůry s exotickým kořením. Bývá komplexní a sametové, s plným tělem a dlouhotrvajícím závěrem.

Datovaná Tawny můžeme podávat lehce podchlazená, ideálně kolem 14 – 15 °C, v létě klidně s několika kostkami ledu. Při pokojové teplotě z nich může vystupující alkohol zastínit jejich pravé vůně a chutě.

Tawny portská vína s uvedením věku lze párovat s různým sušeným ovocem, zejména s meruňkami, hruškami, jahodami. Dopřejte si jej také s ostrými sýry, vanilkovým pudinkem, dezertem crème brulée, karamelem nebo hořkosladkou čokoládou.

Crusted

Kůra v portském víně? Ano, bavíme-li se tedy o sedimentu, odvozeného od slova „crust“ = krusta, kůra. Právě o tom je portské víno druhu Crusted Port, fenoménu historicky hlavně u anglických spotřebitelů. Cílem je přinášet portské víno vlastnostmi podobné Vintage, ale za nižší cenu.

Jedná se o ojedinělý způsob výroby a skladování, kdy vybraná plná vína se scelují do blendu (směsi) a ten poté zraje 4 roky ve velkých dřevěných sudech. Po uplynutí této doby je víno nalahvováno – bez jakékoliv filtrace – a zůstává ve skle další 3 roky. Vzniká tak velmi komplexní a elegantně složité víno s chutí višní a švestek. Ve vůni počítejte s příjemnými kořenitými podtóny.

Crusted vyrábí pouze několik vinařství v omezených sériích. Najdeme jej v sortimentu značek Fonseca, Dow’s, Graham’s a Churchill’s, Niepoort, Taylor’s, Cockburn’s či vlastních značek privátních obchodníků jako londýnských Berry Bros. & Rudd nebo dnes již neexistujících Butler Nephew & Co. (nicméně jejich láhve Crusted ještě na trhu najdeme).

Grahams_Crusted_Portske
Crusted (zdroj: grahams-port.com)

Jak již název napovídá, na dně láhve se časem vytvoří sediment, což je přirozený proces charakteristický pro nejlepší portská vína. Je to známkou toho, že se víno bude časem v láhvi zlepšovat a s věkem rozvine své přednosti.

Na etiketě se uvádí datum lahvování.

Před podáváním je nutno jej dekantovat. Nejlépe toto víno vychutnáte z oblé sklenice, kde se plně projeví jeho bohatá ovocná vůně. Hodí se k aromatickým sýrům či čokoládovým dezertům.

Portská vína s uvedením ročníku sklizně

Colheita

Colheita (vyslovuje se jako Coľ-eij-ta) znamená v portugalštině „sklizeň“, v našem smyslu jej lze vyložit také jako „ročník.

Veškeré hrozny pocházejí z jedné sklizně a mohou pocházet i z více vinic současně.

Na produkci Colheit dohlíží jakož i na ostatní portská vína odborníci z IVDP

Jedná se o raritní portská vína, která vznikají jen v nejlepších rocích, podobně jako druh Vintage. Na rozdíl o něho však zrají celou dobu v dřevěných sudech, ať již vysokoobjemových toneis či balseiros nebo následně v 550litrových pipas.

Závazným pravidlem je, že portská vína Colheita zrají v dubových sudech nejméně 7 let, nicméně běžně se tento druh nechává ležet ve dřevě i více než 40 let. Na etiketě najdete rok lahvování.

Jelikož jejich výroba je náročná na čas, ty nejlepší Colheity najdete hlavně u největších vinařství s dlouhou historií, jako je Kopke, Quinta do Noval, Ferreira, Niepoort, Real Companhia Velha, Burmester, Barros, Ramos Pinto, Warre’s nebo Borges. U těchto značek doposud existují velmi vzácné exempláře například z roku 1800. Mezi skvosty umění vinařů patří také Colheity z bílých odrůd vinné révy.

A které jsou nejlepší ročníky? Žebříček jejich oblíbenosti podle spotřebitelů najdete například na známém vyhledávači Wine-searcher.com.

Portské víno Colheita bývá vděčným dárkem, neboť ročník na láhvi souhlasí s rokem narození obdarovaného.

Colheita
Colheita (zdroj: passion-port.de)

Cenově se Colheity pohybují od 1 tisíce Kč nahoru, ale spíše si pro jejich nákup nachystejte financí víc, hlavně pokud chcete Colheitu věnovat svým prarodičům.

Díky dlouhé době strávené v dřevěném sudu získává víno mahagonovou barvu starých Tawny, jemný a komplexní buket a hedvábnou strukturu. V chuti postupně objevíte sušené ovoce, ořechy, citrusy a exotické koření.

Otevřete si Colheitu do kombinace se smetanovými sýry Brie, francouzským Camembertem nebo portugalským ovčím sýrem Serra da Estrela. Gurmánům lahodí  také s pečenými kaštany nebo dezertem crème brûlée. A jestliže jste kuřák, užijete si toto víno s kvalitním doutníkem.

Garrafeira

Jedná se o raritní druh portského vína, známý spíše mezi zapálenějšími příznivci portského vína, jehož ročníky a počty lahví jsou na trhu omezené.

V portugalštině termín „garrafeira“ (vyslovováno: gah-rah-faj-ruh) doslova znamená „stojan na láhve, místo pro uložení lahví“ nebo „vinný sklep„. Nezaměňujte však se slovem Garrafeira – označení typickém pro portugalské stolní víno ve stylu podobném Reserva.

Garrafeira je unikátní specialitou vinařství rodiny Niepoort. Po 3 – 6letém ležení v sudu se portské víno stočí do 8 – 11litrových demižonů, kde dále zraje i více než 50 let.

Niepoort_garrafeira_portske
Garrafeira (zdroj: wine-searcher.com)

Zajímavostí je, že tyto demižony byly vyrobeny v továrně v německém Flensburgu už kolem roku 1780 a původně měly sloužit ke skladování piva. Později původem holandská rodina Niepoort jich 200 kusů odkoupila a dopravila do Portugalska.

První Garrafeiru vytvořil v roce 1931 dědeček současného majitele Dirka Niepoorta, prý ze zvědavosti, jak se budou ta nejlepší vína v těchto nádobách chovat. Do dnešních dnů vzniklo už jen dalších 7 ročníků.

Garrafeira vyniká svojí neobyčejně sametovou chutí v souznění čerstvého a sušeného ovoce a tmavě koňakovou barvou. Obsahuje kolem 110 g/l zbytkového cukru a většinou 20,5 % alkoholu.

Úplně nejlepší je prý jen tak, bez žádných pochutin, ale ve společnosti nejbližších přátel.

A co když na ni dostanete chuť? Určitě je k mání, například Niepoort Garrafeiru z roku 1977 pořídíte v zahraničních e-shopech za cenu kolem 16 000 Kč. Na běžnou peněženku možná dost, ale jedinečnost Garrafeiry za to bezesporu stojí!

Late Bottled Vintage (LBV)

Je jedním z nejoblíbenějších druhů portského vína, především ve Velké Británii a Kanadě. Téměř pětina všeho portského vína, koupeného v těchto zemích je LBV.

Portské víno Late Bottled Vintage (LBV), v překladu „pozdně lahvované Vintage“, představuje svým charakterem moderní, velmi plné fortifikované víno z modrých odrůd.

Základní rozdíl mezi těmito dvěma druhy portských vín spočívá ve způsobu zrání. 

Zatímco Vintage portské zraje v sudu přibližně 20 měsíců a poté putuje do lahví, kde se dále zlepšuje, portské víno druhu Late Bottled Vintage, jak už sám název napovídá, se plní do lahví později a ve dřevě zůstává mezi 4 až 6 lety (platí od roku 2005).

Po této relativně dlouhé době zrání v sudu je LBV připraveno k lahvování a okamžité konzumaci, neboť většina výrobců LBV před lahvování ještě filtruje. Což je výhodou oproti klasickému Vintage, ve kterém se po letech vytváří sediment a nutností je dekantace.

K tomu musíme také přičíst fakt, že Vintage je deklarováno jen v opravdu těch nejlepších letech, ovšem LBV tohle pravidlo dodržovat nemusí.

Na etiketě je hlavní letopočet rok lahvování, může být doplněn o ročník sklizně.

Portské víno Late Bottled Vintage bylo poprvé uveden na trh v roce 1970 (při sklizni v roce 1965) současným CEO vinařství Taylor’s panem Alistairem Robertsonem jako cenově dostupnější varianta Vintage pro každodenní příležitosti. Momentálně LBV vyrábí kolem 60 výrobců.

Offley_late_bottled_vintage-2005-lbv-portske-vino
Late Bottled Vintage (zdroj: winespiritus.com)

LBV vyniká svojí temně rubínovou barvou. Je elegantním a stylovým portským vínem charakteristickým svěží, intenzivní vůní černého rybízu a třešní s jemnými tóny lékořice a koření. 

Na patře se koncentruje bohatá chuť švestek a rybízu podporovaná výraznými tříslovinami. Obvykle bývá vyvážené a jemné.

Možnost lahvování mezi čtvrtým a šestým rokem dává producentům relativně volnou ruku, jak bude konečný produkt vypadat.

Je logické, že LBV lahvované ve 4. roce bude odlišné od LBV stočeném do lahví v roce šestém.

Uvádím pro zajímavost některá z nejlépe hodnocených LBV portských vín ze tří odlišných ročníků a jejich vlastnosti.

Tři ročníky, tři styly LBV

2003

Silná a bohatá portská vína z absolutně vyzrálých bobulí. Očekávejte rozinkové chutě, robustní strukturu a sladké třísloviny.

2004

Jemný a voňavý ročník, který má stále ovocitý charakter. Jasně svěží a výrazně minerální. Patrná jednoznačná tříslovina na závěr.

2005

Relativně mladé a ovocité. Připravte se na hladké, bohaté víno, které je dobře vyzrálé. Jako první respektuje nové pravidlo o 2letém zrání v láhvi před předáním do prodeje.

Vintage

Klasické Vintage portské víno je jedním z nejvíce ikonických vín vinařské historie. Ve světě patří k nejcennějším a nejvyhledávanějším vínům. Jen 2 % z celkové produkce portského vína jsou Vintage.

Vyráběno je pouze v těch nejlepších letech na základě vývoje a podmínek pro zrání hroznů. Jeho výroba se odvíjí od dostatku kvalitních výchozích vín, které mají k dispozici především velcí výrobci, vlastnící více vinic (quintas), z nichž každé ze základních vín dodá výslednému blendu požadované vlastnosti. Tedy barvu, vůni, tělo a komplexnost.

Tímto se liší od portských vín Single Quinta Vintage, která vznikají z hroznů pouze jedné vinice.

Po vinobraní už odborníci z jednotlivých vinařství uvažují o kvalitě mladého vína a jeho potenciálu se v následujících letech zlepšovat. Vyberou ta nejlepší vína, která nechávají zrát dvě zimy v dubových sudech.

Každý producent, který se rozhodne lahvovat Vintage portské, to obvykle oznámí (deklaruje) druhé jaro po vinobraní a takové portské víno musí nalahvovat ve třetím roce po sklizni a to do konce července.

Aby mohl výrobce Vintage deklarovat, musí být mladé víno vynikající kvality, neboť sebemenší vada se v průběhu dlouhých let v láhvi projeví a znásobí. 

Posuzuje se dostatečná komplexnost v těle, masivní struktura a hloubka v chuti, jež má potenciál se v láhvi rozvinout do velkého Vintage portského vína. To vše s ohledem na časový horizont zrání v láhvi po několik desítek let nebo i století. 

Neodmyslitelnou roli při deklarování portských vín druhu Vintage hraje instituce IVDP. Zde probíhají senzorické zkoušky mladých vín a evidují se veškeré informace k portským vínům.

Taylors_vintage_portske_1960
Vintage (zdroj: taylor.pt)

Jednotliví výrobci a značky vyznávají vlastní styl Vintage portského vína. Od aromatického Croft po velkorysé Taylor’s, přes strukturované od Cockburn’s až po extra koncentrované Vintage od vinařství Graham’s.

Každý z nich si svůj rukopis přípravy Vintage chrání a každý jej má odlišný. Jisté však je, že pokud se jedná o výrobu Vintage portského vína, standard je nastaven extrémně vysoko.

Servírování portského vína Vintage

Vintage podáváme nejlépe o něco chladnější než je běžná pokojová teplota, tedy mezi 16 – 18 °C. Příliš chladné Vintage neuvolní všechny své vůně a chutě, naopak při teplotě kolem 20 °C či více může působit nevyváženě a v nose řekněme „lihově“.

Stejně jako všechna vyjímečná vína by se i Vintage portské mělo spotřebovat během několika hodin po otevření láhve, maximálně 2 dnů s uchováním v chladničce. Portská vína Vintage starší 40 let bývají křehčí a náchylnější k oxidaci, čímž ztrácí žádoucí svěžest a komplexnost. A to by byla věčná škoda.

Nejlépe si portské víno Vintage vychutnáme ze skleniček tulipánového tvaru. Existují skleničky speciálně navržené pro degustace portského vína institucí IVDP. Umožňují zatočit s vínem a provětrat víno ve sklenici tak, abychom co nejlépe ocenili jeho vůni a barvu.

Dekantace

Při dlouhém zrání Vintage portského vína v láhvi v ní vzniká přirozený sediment. Tyto pevné částice nejsou při podávání ve skleničce žádoucí, proto je třeba Vintage portské nejprve dekantovat. Víno se při tomto úkonu zároveň „nadechne“ a projeví všechny své vlastnosti navenek.

K dekantaci slouží skleněná karafa a pro letité ročníky také trychtýř s jemným sítkem, případně můžeme použít čisté, bílé plátno. Přes něj víno opatrně přelijeme do karafy a z ní pak podáváme na stůl.

Párování chutí

Ovocité Vintage portské víno lze velmi dobře párovat s hořkou čokoládou nebo výrazným sýrem s modrou plísní, jakým je například Stilton.

Starší, elegantnější a jemnější Vintage portská vychutnáváme samostatně, neboť jejich barva, vůně a chuť je tím nejdůležitějším, čím by se vaše smysly měly v tu chvíli zabývat.

Vyzkoušejte také párování s hlavními jídly, například steaky z hovězího masa.

Single Quinta Vintage

Jestliže se ptáte na v současnosti nejzajímavější druh portského vína, určitě narazíte na označení „Single Quinta Vintage“. Jsou pro spotřebitele přístupnější cenou a přesto vysokou kvalitou. Chcete-li si užít styl Vintage portského, ale neplatit za něj leckdy drahé peníze, sáhnete pravděpodobně po láhvi Single Quinta Vintage.

Vyrábí se stejným způsobem jako klasické Vintage, tedy v první fázi zraje 2 – 3  roky v sudu, poté se bez filtrování lahvuje.

Jeho poznávacím znamením je fakt, že hrozny, použité na jeho výrobu, jsou výhradně jen z jedné vinice.

Jsou dostupnou variantou Vintage stylu i pro menší výrobce, kteří nemají k dispozici více vinic pro možné vytvoření klasického Vintage. Také jejich deklarace probíhá většinou v letech, kdy není klasické Vintage vyhlašováno.

Byť druh portského Single Quinta Vintage není považován za stejně hodnotný jako Vintage klasické, existují významné výjimky. 

Značka Taylor’s se svou Quinta do Vesuvio a Quinta de Vargellas, Graham’s zase s Quinta dos Malvedos vyrábějí Single Quinta Vintage portská vína pouze v nejlepších letech a jsou historicky na stejné úrovni jako klasická Vintage sestavená z více vinic.

Známé je také Single Quinta Vintage Guinmaraens od vinařství Fonseca.

Taylors_terrafeita_vintage_portske_vino
Single Quinta Vintage (zdroj: taylor.pt)

Mezi odborníky a spotřebiteli panuje názor, že portská vína Single Quinta Vintage jsou ke konzumaci připravena daleko dříve než klasická Vingate – už po 10 – 20 letech zrání v láhvi.

Věděli jste, že:

Quinta do Noval produkuje slavné Single Quinta Vintage s podtitulem „Nacional“? Proč tento název?

V 19. století postihla údolí Douro, stejně jako další vinařské oblasti v Evropě, epidemie révokazu. Tato drobná mšička sem byla zavlečena z Ameriky a jejím působením na kořenech rostliny docházelo k odumírání hlav vinné révy, což způsobilo zánik velké rozlohy vinic. Až za několik desítek let enologové tento problém vyřešili roubováním původních zdejších odrůd na americké podnože, které byly vůči révokazu rezistentní.

Výjimkou je však malá vinice v Quinta do Noval, kde i přes velkou pohromu okolo zůstaly rostliny vinné révy s původními portugalskými podnožemi.

Proto označení „Nacional“ – národní. Pokud se ten rok deklaruje, vyrábí se pouze ve velmi omezeném množství 200 – 250 sudů pipas. Je tedy velmi ceněné a drahé, například ročník 1955 koupíte za cenu kolem 70 tisíc Kč.

Bueyrs Own Brands (BOB) – privátní obchodní značky

V záplavě všech druhů portských vín najdeme i privátní obchodní značky. Většinou patří přímo prodejním řetězcům, pro které jednotliví výrobci vytvářejí vína, jež podporují loajalitu zákazníků právě k prodejci. Na etiketě bychom přesto měli najít informaci, o kterého výrobce se jedná. Ne vždy se jedná o vína nevalné kvality, lze vybrat i kvalitní s nízkou cenou.

Čtěte dále: Bílé portské