Červené portské víno

Jakkoliv se zdá být členění portského složité, lze jej rozdělit na hlavní 2 kategorie – portské zrající v sudu a portské zrající v láhvi.
Z hlediska ročníků se dělí na datovaná – s vyznačením ročníkem sklizně, a nedatovaná – bez uvedení ročníku.

Portská vína bez uvedení ročníku sklizně

Ruby

Ruby je portské víno, určené k pití, když je mladé a svěží. Skladuje se v několikatisícilitrových tancích z betonu či nerezu, kde není víno v kontaktu se vzduchem a nedochází tak k jeho oxidaci. Tímto způsobem si udrží svou rubínovou barvu a ovocitou chuť mladého vína. Vyrábí se scelováním vín různých ročníků, většinou tříletých.

Fonseca_Ruby_Portske

Ruby (zdroj: fonseca.pt)

Vintage charakter

Někteří výrobci jej raději označují jako ruby reserve, je výrazně plnější než standardní ruby. Je cestou k vínům typu vintage, ovšem za mnohem nižší cenu.

Kopke_special_reserve_ruby

Ruby reserve (zdroj: winespiritus.com)

Tawny

Jsou to bohatá a jemná vína, která zrají určitou dobu v dubových sudech. Průměrně 3 roky, ale známá jsou i 40tiletá portská tawny. Zráním v sudech probíhá oxidace a vína dostávají zlatavě hnědou barvu. Podávají se jako dezertní vína, po otevření láhve je dobré je zkonzumovat do 2 měsíců. Každý z výrobců připravuje jiné tawny odpovídající stylu svých zákazníků.

Sandeman_tawny_portske_vino

Tawny (zdroj: winefromportugal.com)

Tawny reserve

Víno sloužící jako digestiv po jídle pro zvýšení hladiny enzymů v žaludku. Na trh se dostane většinou v šestém roce, kdy dostává svoji mírně červenohnědou barvu. Chuť přechází z jemně ovocité do vůně sušených plodů.

kopke_special_reserve_tawny

Tawny reserve (zdroj: winespiritus.com)

Datované tawny

Jsou kupáží buď vín jednoho ročníku nebo mladších a starších vín zrajících v dřevěných sudech. Je určeno průměrné stáří všech použitých vín, většinou 10, 20, 30 i 40 a více let. Barva u mladších vín je červená, postupem času přechází do jemně červenohnědé až hnědé. U těchto vín by měl být na etiketě uveden také rok lahvování. Nejlépe je toto víno kupovat co nejdříve po nalahvování, neboť delším pobytem v obchodech ztrácí jednotlivé znaky datovaného tawny.

Tawny_aged_taylor

Datované tawny (zdroj: taylor.pt)

Crusted

Směs plných vín, která tráví 4 roky zráním ve velkých dřevěných sudech, aby pak byla bez filtrace lahvována. Poté jsou na další 3 roky uskladněna ve sklepích. Na etiketě se uvádí datum lahvování. Jak již název napovídá, v láhvi se časem vytvoří sediment – “kůra”, což je přirozený proces charakteristický pro nejlepší portská vína. Je to známkou toho, že se víno bude časem v láhvi zlepšovat a s věkem rozvine své přednosti. Před podáváním je nutno jej dekantovat. Nejlépe toto víno vychutnáte z oblé sklenice, kde se plně projeví jeho bohatá ovocná vůně. Hodí se k aromatickým sýrům či čokoládovým dezertům. Crusted vyrábí pouze několik vinařství v omezených sériích.

Grahams_Crusted_Portske

Crusted (zdroj: grahams-port.com)

Portská vína s uvedením ročníku sklizně

Colheita

Víno z jednoho ročníku zrající v sudech minimálně 7 let. Běžně však najdeme Colheity z více jak 20tiletých sudů. Jsou lahvovány těsně před opuštěním sklepa. Díky dlouhé době strávené v dřevěném sudu získává víno mahagonovou barvu starých Tawnies, jemný a komplexní buket, ořechový charakter a hedvábnou strukturu. Lahvuje se především pro upomínkové účely, kdy rok sklizně souhlasí s ročníkem narození oslavence. Otevřete si Colheitu po jídle se smetanovými sýry Brie či Camembert z Francie nebo portugalským Serra. Hodí se také s pečenými kaštany nebo Crème brûlée. Pokud jste kuřák, užijete si toto víno s dobrým doutníkem.

Colheita

Colheita (zdroj: passion-port.de)

Garrafeira

Je především specialitou jediného výrobce – Niepoort. Základem je tawny vyzrávající minimálně 7 let v dřevěných sudech. Poté je stáčeno do speciálních skleněných nádob o zhruba deseti litrech, kde dozrává ještě další roky. Toto víno je dosti vzácné, barvou velmi tmavou, v chuti překvapující souznění čerstvého a sušeného ovoce.

Niepoort_garrafeira_portske

Garrafeira (zdroj: wine-searcher.com)

Late Bottled Vintage (LBV)

Později lahvované vintage zraje ještě déle v láhvi než Colheita. Je reakcí výrobců na poptávku po portských vínech blížících se kvalitou vintage, ale s nižší cenou. Je lahvováno mezi 4 až 6 rokem po sklizni, kdy se výrobce rozhodne zda víno nalahvuje co nejdříve nebo počká delší dobu na oxidaci v sudu. Po nalahvování musí ještě 3 roky počkat na uvedení do prodeje. Většina výrobců víno před plněním do láhve filtruje, a takto upravené víno není třeba před podáváním dekantovat. Letopočet na láhvi znamená rok sklizně.

Offley_late_bottled_vintage-2005-lbv-portske-vino

Late Bottled Vintage (zdroj: winespiritus.com)

Vintage

Vintage portské je považováno za krále portského. Průměrně je vintage vyráběno 3x za desetiletí, pouze v těch nejlepších letech, kde je schváleno degustátory z IVDP. Výrobce deklaruje vintage pouze v případě, že disponuje potřebným množstvím hroznů. Vintage je typicky směs hroznů z několika quintas, které buď výrobce vlastní, nebo je nakoupí od jiných smluvních vinařů. Na začátku procesu zrání musí být víno uloženo v dřevěných sudech po dobu nejméně 2 let. Dle zákona pak musí být plněno do láhví mezi 2. a 3. rokem po sklizni. Při plnění se nikterak nefiltruje a v průběhu času vytváří ve skle velké množství sedimentu, proto se musí před podáváním dekantovat. Vintage je obvykle navrženo tak, aby zůstalo ve sklepě mnoho let, než bude plně vyzrálé. Nejlepší vintage portská vína běžně zrají 40 a více let.

Taylors_vintage_portske_1960

Vintage (zdroj: taylor.pt)

Single Quinta Vintage

SQV je variací na téma Vintage portského, nicméně hlavní rozdíl je zde jsou použity hrozny pouze z jedné vinice. Od roku 1990 je tato kategorie stále populárnější i u spotřebitelů, proto se i malí pěstitelé rozhodují vyrábět portská vína pod vlastní značkou, nikoli prodávat své hrozny velkým výrobcům. Několik vynikajících příkladů najdeme například mezi Quinta do Portal, Quinta do Vale Dona Maria a Quinta do Tedo.
Navíc, zatímco klasické vintage portské se vyrábí průměrně třikrát za 10 let, Single Quintas může vyrábět portské, kdykoliv mají dostatek kvalitních hroznů z jedné sklizně, ale nikoliv takové kvality, aby mohla deklarovat klasické vintage. Nemusí být ani označeno přímo jménem daného vinaře, známe označení např. Guimaraens od Fonseca.
Panuje názor, že SQV je připraveno k pití již za 10 až 20 let, což je dříve než klasické vintage portské.

Taylors_terrafeita_vintage_portske_vino

Single Quinta Vintage (zdroj: taylor.pt)

Bueyrs Own Brands (BOB) – privátní obchodní značky

V záplavě všech druhů portských vín najdeme i privátní obchodní značky. Většinou patří přímo prodejním řetězcům, pro které jednotliví výrobci vytvářejí vína, jež podporují loajalitu zákazníků právě k prodejci. Na etiketě bychom přesto měli najít informaci, o kterého výrobce se jedná. Ne vždy se jedná o vína nevalné kvality, lze vybrat i kvalitní s nízkou cenou.

Čtěte dále: Bílé portské