Portské víno Ruby a Tawny

Ruby

Ruby je portské víno, určené k pití, když je mladé a svěží. Skladuje se v několikatisícilitrových tancích z betonu či nerezu, kde není víno v kontaktu se vzduchem a nedochází tak k jeho oxidaci.

Tímto způsobem si udrží svou rubínovou barvu a ovocitou chuť mladého vína. Vyrábí se scelováním vín různých ročníků, většinou tříletých.

Portská vína Ruby servírujeme při teplotě 15 – 18 °C do sklenic tulipánového tvaru.

Tawny

Jsou to bohatá a jemná vína, která zrají zhruba 3 roky v dubových sudech. Zráním ve dřevě probíhá oxidace a vína tak dostávají zlatavě hnědou barvu. Podávají se jako dezertní vína, po otevření láhve je dobré je zkonzumovat do 2 měsíců. Každý z výrobců připravuje jiné Tawny odpovídající návykům svých zákazníků.

Portské víno Tawny podávejte nejlépe při teplotě 13 – 16 °C, tedy o něco chladnější, než portské víno Ruby. Při vyšších teplotách začíná v Tawny v chuti převládat spíše alkohol, což není žádoucí.

Sandeman_tawny_portske_vino
Tawny (zdroj: winefromportugal.com)

Chuťový zážitek vám pozvedne se sýry Stilton či čedar, zkusit můžete také ořechový koláč nebo sušené ovoce. Ještě více tipů, jak párovat portské víno Tawny najdete například na stránkách MatchingFoodAndWine.com od významné food spisovatelky Fiony Becket.