Portské víno Garrafeira

Jedná se o raritní druh portského vína, známý spíše mezi zapálenějšími příznivci portského vína, jehož ročníky a počty lahví jsou na trhu omezené.

V portugalštině termín “garrafeira” (vyslovováno: gah-rah-faj-ruh) doslova znamená “stojan na láhve, místo pro uložení lahví” nebo “vinný sklep“. Nezaměňujte však se slovem Garrafeira – označení typickém pro portugalské stolní víno ve stylu podobném Reserva.

Garrafeira je unikátní specialitou vinařství rodiny Niepoort. Po 3 – 6letém ležení v sudu se portské víno stočí do 8 – 11litrových demižonů, kde dále zraje i více než 50 let.

Niepoort_garrafeira_portske
Garrafeira (zdroj: wine-searcher.com)

Zajímavostí je, že tyto demižony byly vyrobeny v továrně v německém Flensburgu už kolem roku 1780 a původně měly sloužit ke skladování piva. Později původem holandská rodina Niepoort jich 200 kusů odkoupila a dopravila do Portugalska.

První Garrafeiru vytvořil v roce 1931 dědeček současného majitele Dirka Niepoorta, prý ze zvědavosti, jak se budou ta nejlepší vína v těchto nádobách chovat. Do dnešních dnů vzniklo už jen dalších 7 ročníků.

Garrafeira vyniká svojí neobyčejně sametovou chutí v souznění čerstvého a sušeného ovoce a tmavě koňakovou barvou. Obsahuje kolem 110 g/l zbytkového cukru a většinou 20,5 % alkoholu.

Úplně nejlepší je prý jen tak, bez žádných pochutin, ale ve společnosti nejbližších přátel.

A co když na ni dostanete chuť? Určitě je k mání, například Niepoort Garrafeiru z roku 1977 pořídíte v zahraničních e-shopech za cenu kolem 16 000 Kč. Na běžnou peněženku možná dost, ale jedinečnost Garrafeiry za to bezesporu stojí!