Mistři portského – Quinta do Noval

Milí přátelé,

přes letošní léto a půlku podzimu byla moje mysl a tělo dost v pohybu, více než kdy jindy:

  • piloval jsem angličtinu v Manchesteru v jazykovce příjemné ředitelky Alicje – cílevědomým studentům, kteří chtějí vyrazit vylepšit jazyk a neví kam, rád poradím a navedu, napište mi
  • poprvé v životě jsem se postavil před obecenstvo a zpíval tradiční písně v mužáckém souboru – a jsem rád, že jsme i díky tomuto to stříbro za Czech Republic nakonec získali
  • rozdával náhry svým spoluhráčům na turnaji v Česticích – 3. místo vydřený a moc pěkný
  • frnkl s Drahošem navštívit Mira do Kuala Lumpur a Thajska – na otočku, ale o to intenzivněji, uff, dálka, ale sranda byla…
  • portské se převalovalo jen v mé hlavě, nikoli však na blogu – zkrátka články nepřibyly, což však neznamená, že jsem na psaní zanevřel
  • naopak jsem přišel na pár myšlenek, jak vám portské ještě lépe přiblížit – něco plánuji

Naštěstí se tento týden dobré portské objevilo i na mém stole, později také jazyku a já připravil krátký článek o významném vinařství, jehož vína můžete pořídit i u nás.

Historie

Název Quinta do Noval se objevuje na mapě výrobců portského vína v roce 1715. Na počátku si prošlo podobným vývojem jako ostatní vinařství, včetně zásahu epidemie révokazu v 19. století. Za jejím vzestupem však v té době stojí dva chytří pánové – Luiz Vasconcelos Porto, jehož nadčasové uvažování posunulo Quinta do Noval mezi významná vinařství v Douru a António José da Silva, obchodník s vínem, který zakoupil vinice po epidemii philloxery a přispěl k její obnově. Pustili se do rozšíření vinic ze starých úzkých teras na široké, což znamenalo větší výnosnost a zvětšení manipulačního prostoru pro mechanizaci. Podrobné zkoumání vlivu expozice slunečního svitu na jednotlivé odrůdy bylo v té době převratné.

Letos slaví QdN 301. rok od svého založení

Letos slaví QdN 301. rok od svého založení

V roce 1931 deklaruje Quinta do Noval svoje vintage, možná jedno z nejslavnějších v celé historii portského. Vzhledem ke světové obchodní krizi a nadvýrobě vintage v roce 1927, většina výrobců v roce 1931 vintage nedeklarovala. Quinta do Noval se tak díky tomuto odvážnému tahu stala známou na anglickém i americkém trhu a toto povědomí trvá dodnes.

S příchodem roku 1954 vytváří novou kategorii portských vín – Late Bottled Vintage (LBV). Tohle víno je nefiltrované, což je stále předmětem mnoha diskuzí. Přestože QdN sami sebe staví do pozice prvních zakladatelů tohoto stylu, to samé říkají i u Taylorů a Croftů.  Při další návštěvě Porta a Doura musím už teda konečně zjistit, kdo byl s tím LBVéčkem vlastně první. Tuším, že to nebude tak úplně jednoduché, neboť jedni jej filtrují a druzí ne.

Od roku 1993 patří Quinta do Noval do skupiny AXA Millésimes, což je partnerství vinařství ve Francii a Maďarsku. Jen silní přežívají, a tak je toto spojení pochopitelné.

Poloha

Vinice Quinta do Noval najdeme cestou z Pinhão do Vale de Mendiz, v srdci oblasti horní Corgo (Cima Corgo). Na příkrých svazích se tu až do výše 500 metrů nad mořem pěstují odrůdy Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, Tinta Francisca, Sousão. A to doslova na všechny světové strany. Břidličnatá půda obsahuje více hlíny než v hornatém horním Douru, což propůjčuje místním vínům specifickou chuť.

 

Vína a jiné dobroty

V Quinta do Noval jsou nejvíce zaměřeni na portská vína typu Vintage a datovaná Tawny. Svou komplexností a vyvážeností směle konkurují i velkým vinařstvím. V sortimentu však najdeme i velmi kvalitní Ruby a Tawny Reserve a taktéž i bílá portská, včetně Lágrimy. Část produkce je věnována tichému vínu, mandlím a olivovému oleji.

Quinta do Noval Vintage umí

Quinta do Noval Vintage umí

Kdo má však hodně mlsný jazýček a něco víc na útratu, zákonitě sáhne po lahvi Vintage National Port. Tohle víno vzniká v omezeném množství 200 – 250 sudů a hrozny pro jeho výrobu se pěstují na malé rozloze na, jak zde hrdě říkají, „půdě Národa„. Tato vinice nebyla nikdy zasažena epidemií révokazu a réva není roubovaná na americké podnože.

Noval Black

Portské není nuda, což dokazuje i Noval Black. Moderní víno, z něhož vykouzlíte čarovné drinky. Zraje v sudu pouze dva roky, a tak si zachovává ovocnou chuť a k tomu jeho příjemnou vůni.

Tohle vinařství je mi velmi sympatické i díky svému řediteli, Christianu Seely, který píše zajímavý blog ze zákulisí Quinty, života v Douru a dění kolem portského vína.

Pro dnešní článek jsem moudra našel především na stránkách vinařství QdN, ale slibuji, že se do Qiunta do Noval vydám na výzvědy osobně a podám o tom zprávu. Komu se však nechce jen číst, hodí oko na Portske.cz a tam si lahvinku(y) s portským od tohoto vinařství v klidu zakoupí.

A až budete v Portu, skočte na košt do jejich sklepa ve Vila Nova de Gaia:

Těším se na vaše postřehy i na Facebooku, napište mi, budu rád. Vašek.