Bílé portské víno

I když si pod pojmem portské víno představíme především víno tmavé barvy vyrobené z modrých odrůd, nemůžeme zapomenout ani na bílé portské víno.

Anglicky „White Port Wine“, portugalsky „Porto Branco“ vyráběné v malém množství asi 30 výrobci (zhruba 10 % z celkové roční produkce portského vína) je jedinečný typ vína typický pro oblast v údolí řeky Douro, místa, jež je na seznamu světového dědictví UNESCO a kde se portské víno vyrábí už od 16. století.

Fenomén této kultury je rozšířen především v samotném Portugalsku, ale je oceňované také ve francouzské gastronomii. Ve Velké Británii a zámoří naproti tomu není bílé portské tak uznávané jako červené.

Vyzkoušejte:

Portské víno Cálem Fine White

Klasické bílé portské víno vhodné jako aperitiv

Je mladé a příjemně svěží. Slámově žlutá barva, v chuti ovocité, plné, vyvážené s dlouhým závěrem.

» Koupit na Portské.cz

Portské víno Quinta do Noval Lágrima

Oslaďte si život s portským vínem Lágrima

Zaujme vás svou sytě slámovou barvou, vůní a chutí květin a bylin. Díky vysokému obsahu zbytkového cukru je extra viskózní a na stěnách sklenky tvoří potůčky – slzy.

» Koupit na Portské.cz

Bílá portská vína, anglicky „White Port Wine“ či v portugalštině “Porto Branco” mohou mít nižší cenu oproti červeným portským, přesto poskytují kvalitní zážitek.

Sám o sobě působivý nápoj se podává chlazený jako aperitiv nebo v kombinaci s tonikem a citronem v osvěžujícím drinku s názvem Port Tonic a lze jej také velmi dobře párovat s dobrým jídlem.

Zkratkou na další druhy portského vína?
Klikni níže a jdi rovnou cestou na hlavní stránky kategorií, kde najdeš všechny druhy portských vín a jejich popis:

Všestranné bílé portské víno nabízí řadu chuťových variant, od svěžích a mladých aperitivů až po bohatá a komplexní vína zrající ve dřevě po dobu až 40 let.

Odrůdy pro výrobu bílého portského vína

Bílé portské víno je vyrobeno z bílých odrůd, které se v Douru většinou pěstují ve vyšších polohách, kde je obvykle nižší teplota vzduchu. Blíže k řece bývá tepleji, proto tam naopak najdeme odrůdy modré určené pro výrobu portského vína červeného.

Banner Nejvetsi vyber portskeho vina
S kódem OPORTSKEM5 máte k nákupu slevu 5 %

Malvasia Fina

Jemná, plná odrůda, která přináší tóny melasy a muškátového oříšku

Gouveio

Vyniká jablečnou vůní, svěží kyselinkou a hladkostí

Viosinho

Odrůda s poměrně nízkým výnosem, která dodává strukturu a intenzivní aroma

Máte rádi portské víno? Chcete se o něm dozvědět víc? Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy se v něm vyznáte.

Códega do Larinho

Stará portugalská odrůda s výraznou kyselinkou a tendencí k vysokému alkoholu

Moscatel Galego Branco

Nabízí aromatické podtóny meruněk a pomerančů a je zodpovědná za jiskrnou barvu portského

Rabigato

Dodává vínu osvěžující kyselinku

Výroba bílých portských vín

Rozdíl mezi základním Tawny a White je patrný na první pohled

I tato kategorie portského je fortifikována, což znamená, že v průběhu fermentace rmutu je tato v přesně daném okamžiku ukončena přidáním 77% vinné pálenky. Výsledný produkt obsahuje standardně 19 – 22 % alkoholu, Light Dry (Leve Seco) alkoholu 16,5 – 17 %.

Základní bílá portská vína pak zrají převážné v nerezových tancích 3 roky, někteří výrobci preferují kombinaci hlavního zrání v nerezu a několik měsíců ve dřevě.

Reservy, Colheity a datovaná bílá portská vína leží na sudu ne méně než 4 roky dle zásad jejich výroby. Díky záměrné oxidaci dochází přes póry dřeva ke změnám chuti a barvy.

Postupem času dochází k jeho tmavnutí, tudíž i pro znalce je obtížné určit, zda jde letité Tawny (tedy portské z modrých hroznů) nebo jeho stejně starou bílou variantu. Cenově se taková láhev může vyšplhat k desítkám tisíc Kč.

Když si do skleničky nalijete bílé portské, zaměřte se na jeho barvu, jiskrnost, vůni a samozřejmě chuť.

Jeho aromatická škála je opravdu široká, většina z White Port Wine oplývá chutěmi karamelu, pomeranče, citronu, jablka a medu. Bílé portské zrající před lahvováním ve dřevě bude nosu a ústům nabízet tóny mandlí, vanilky a oregana.

Jak servírovat bílé portské

Neotevřenou láhev bílého portského můžete v chladu skladovat několik let. Jakmile ji otevřete a hned nespotřebujete, uložte ji uzavřenou do chladničky a obsah zkonzumujte do 3 měsíců.

Bílé portské se obvykle podává jako aperitiv. Stejně jako ostatní bílá vína se podává chlazené, nejlépe při teplotě 6 – 8 °C. 

Bílé portské víno si zaslouží servírovat do sklenic tulipánového tvaru nebo do tradičních oblých na vyšší stopce a pokud je součástí koktejlu, dobře vypadá i v long drink skleničce.

Druhy bílého portského vína dle zbytkového cukru

Existuje několik odlišných druhů bílého portského, které jsou děleny především podle úrovně sladkosti – mohou být extra suché, sladké nebo něco mezi tím. Dalším rozdělením může být doba zrání.

Okamžik zastavení kvašení ovlivňuje množství zbytkového cukru, který ve víně zůstane. Čím déle rmut kvasí, tím méně glukózy nakonec v portském najdeme. Díky tomu si můžeme vychutnat bílé portské ve škále od Extra Dry (extra suché) po Lágrimu (portské s vysokým obsahem zbytkového cukru). 

Tabulka tříd sladkosti bílého portského vína

Třída sladkostiZbytkový cukr (g/l)
Extra-seco (Extra Dry)< 40
Seco (Dry)40 – 65
Meio-seco (White)65 – 85
Doce85 – 130
Muito doce (Lágrima)> 130
Zdroj: IVDP.pt

Light Dry White Port

Známé jako „Leve Seco“ má nižší obsah alkoholu – zhruba 16,5 % alkoholu. Zraje v sudu mezi 5 – 10 lety, čímž ztrácí i poslední zbytkový cukr.

Extra Dry White Port

Obsahuje kolem 40 g/l zbytkového cukru. Vyznačuje se jiskrnou, slámovou barvou, květinovou vůní a obvykle chutí po citronech nebo piniových oříšcích. Je základní surovinou pro letní drink Port Tonic. Jemný, pepřovitý závěr. Ikonické portské víno tohoto druhu je Taylor’s Chip Dry White Port.

Dry White Port

Obsahuje do 65 g/l zbytkového cukru. Barva bílého zlata s intenzivní vůní medu, ořechů, mandlí či fíků. V ústech obvykle sametově naladěné a svěží.

White Port

Obsah zbytkového cukru je do 85 g/l. Nejrozšířenější druh bílého portského vína. V barvě se zlatavými odlesky, chuť je ovocitá po citrusových plodech, jablkách nebo hruškách. Sladké, jemné portské víno vhodné jako aperitiv.

Tip na klasiku:

Portské víno Sandeman Fine White

Oblíbené bílé portské víno vhodné jako aperitiv

Květnaté a svěží bílé portské víno s nádherně zlatavou barvou. Lahodný zbytkový cukr zůstává příjemně dlouho dobu na jazyku.

» Koupit na Alkohol.cz

Lágrima

Nejsladší bílé portské s obsahem zbytkového cukru větším než 130 g/l  je v Portugalsku velmi populární. Oproti ostatním bílým portským vínům ji vinaři nechávají zrát na sudu i více než 1 rok z celkové doby zrání tři roky.

Vyznačuje se sytě zlatou barvou s jemnými odlesky. Ve vůni lze cítit koření. Karamelová chuť s výraznými ovocnými podtóny zůstává dlouho na patře.

Tento druh se podává především jako dezertní víno a dobře si rozumí i se sýry či ořechy. Oblíbené značky jsou například Churchill, Niepoort, Ferreira Lagrima a Dow.

Proč zrovna „lágrima“? Tohle slovo v portugalštině znamená „slza“. Název se odvíjí od vizuálního efektu, kdy vzhledem k vysoké viskozitě (množství zbytkového cukru) tvoří na sklence pomalu tekoucí potůčky, připomínající slzy.

Druhy portského vína podle věku

White Reserva Port

Bývá směsí několika bílých portských vín o stáří obvykle delším než 4 roky. Je na každém vinaři (blenderovi), jak vyváženou kombinaci vlastností vytvoří. Bílé portské Reservy mohou mít různé stupně sladkosti, od Extra Dry po Lágrimu.

Barva bývá slámová až zlatavá, vůně lehce kořenitá. V chuti poznáte citrusové nebo čajové tóny obklopené nádechem broskvového džemu. Je elegantní, s zřetelnou kyselinkou a díky delšímu zrání celkově komplexnější než základní bílá portská vína. 

Hodí se k párování s nejrůznějšími kanapkami, olivami, jemnými sýry, praženými mandlemi nebo vlašskými ořechy.

White Colheita Port

Bílé Colheity představují velmi zajímavá portská vína, v mnoha případech jsou to zcela raritní láhve. „Colheita“ v portugalštině znamená „sklizeň“, z čehož je patrné, že se jedná o ročníková vína. Na etiketě je uveden rok sklizně, množství zbytkového cukru činí kolem 120 g/l.

Zraje v dubových sudech ne méně než 7 let, ale jsou známé Colheity zrající ve dřevě i let 40 a více. Lahvování poté probíhá postupně dle požadavků trhu.

Bílým Colheitám se věnují pouze některá vinařství, disponující dostatečnou rozlohou vinic s bílými odrůdami a také kapacitou pro zrání, tedy prostory a sudy.

V barvě zaujme lákavá oranžově slámová barva. Bohatá a intenzivní ve vůni, s tóny čerstvého tropického ovoce, pomerančových květů a pláství medu. Jakoby byla celá zahalená v kouři, to díky jejímu letitému stárnutí ve dřevě. To také způsobuje barevné tmavnutí do odstínů koňakové až jantarové barvy téměř totožné, jako bychom čekali u Colheit z modrých hroznů. Rozeznat od sebe tyto 2 typy Colheit bývá i pro zkušené odborníky vizuální výzva.

V ústech vynikají příchutě mandarinek, meruněk, rozinek a melasy, s kořenitým okrajem na jazyku, díky kterému je závěr vyvážený a přetrvávající.

Máte-li ve skleničce nalité bílé portské víno typu Colheita, buďte si jistí, že máte tu čest s velmi komplexním a tělnatým nápojem.

Servíruje se při teplotách mezi 6 až 10 °C nejlépe ke slaným pokrmům nebo ovocným dezertům.

White Port 10, 20, 30, 40 Years Old (datovaná bílá portská vína)

Odhlédneme-li od klasických Vintage portských, tedy vín ve stylu Ruby, velmi oblíbená a ceněná jsou datovaná Tawny, což jsou portská vína zrající ve dřevě. Jsou to směsi vín (blendy) o průměrném stáří 10, 20, 30 nebo 40 let. K jejich výrobě jsou použity modré odrůdy vinné révy.

Tentýž způsob zrání však najdeme také u odrůd bílých.

Na trhu se objevují v malém množství, nicméně určitě stojí za ochutnání. Cenově vychází o něco levněji, než datovaná klasická Tawny, což však vůbec nesnižuje gurmánský zážitek.

Dočetli jste až sem?
Skočte na další stránky o červených a rosé portských vínech: