5 tipů jak vybírat portské víno a mít z něj radost

Čas od času mi přijdou dotazy „Jaké si mám vybrat portské?“ nebo „A pije se studený nebo teplý?“ Jo jo, máte pravdu, ten návod tu na blogu chybí od začátku, takže si v tom pojďme konečně udělat jasno.

1. Kupte si jen pravé portské

Ano, tohle je zajisté nejdůležitější pravidlo. Vím, co piji a za co dávám peníze. Takže jak poznat pravé portské víno? Sáhněte pouze po láhvi, která přes korkový uzávěr papírovou etiketu zvanou Selo de Garantia, anglicky Guarantee Label a po našem jí říkejme třeba kolek. Tuhle garanci vydává Institut pro portské víno IVDP a smí ji použít pouze jím schválený výrobce portského. Nikdo jiný. Víc jsem se o tom rozepsal v tomto článku.

Tento kolek na hrdle láhve je jistota. Garantia. A přes ní nejede vlak.

Tento kolek na hrdle láhve je jistota. Garantia. A přes ní nejede vlak.

 

I u nás se vyskytují náhražky, které přiživují své prodeje na oblíbenosti portského vína. Vyhozené peníze. Fuj tajxl. Fakt nebrat.

I u nás se vyskytují náhražky, které přiživují své prodeje na oblíbenosti portského vína. Vyhozené peníze. Fuj tajxl. Fakt nebrat. (Zdroj: akcniceny.cz tvl)

2. Experimentujte s chutěmi a vůněmi

Je libo portské s chutí lesního ovoce nebo máte jazyk spíš na kořeněné vůně a své patro si necháte polaskat sušenými plody a skořicí? Podle toho si vyberte i typ portského. Ovoce hledejte ve vínech typu RubyVintage. Zrají téměř bez přístupu vzduchu, v nerezových tancích, velkých sudech nebo nakonec v láhvi. Proto do sebe téměř nepřejímají senzorické vlastnosti dřeva, navíc jejich barva zůstává stále temně rudá.

Naopak mlsálci lačnící po Tawny se pravděpodobně těší na víno, které převzalo vlastnosti dřevěných sudů, v nichž odpočívalo roky i desetiletí. Jejich postupnou oxidací se barva mění na jantarovou ne nepodobnou koňaku a chutí připomínají leckdy rozinky či vlašské ořechy, záleží na stáří a způsobu zrání.

Můj tip:
Datované Tawny Quinta do Noval 20 Years Old – lahodně vyvážená chuť po oříšcích a sušených mandlích. Pečlivě vybraná kupáž vín o průměrném stáří 20 let. Podávejte k sýrům a slaným crackerům při teplotě 9 – 14 °C.

3. Sami sobě nejlepším číšníkem

Jako každé víno potřebuje i portské při podávání ty správné podmínky. Jednou z nich je teplota. Portské bývá obvykle podáváno příliš teplé, kdy ke škodě konzumenta nevynikne jeho vůně, ale naopak vyšší obsah alkoholu. Někteří výrobci doporučenou teplotu při podávání uvádějí na zadní etiketě, tam kde není, se můžete řídit těmito pravidly:

Bílá vína – určitě servírujte chlazená, ideální teplota je kolem 8 °C. Při delším pobytu láhve mimo chladničku či sklep ji umístěte do chladiče vín.

Ruby, LBV, Vintage – aby vyniklo ovocité aroma vína, podáváme tyto druhy vín při pokojové teplotě, tedy kolem 15 – 18 °C, přičemž základní Ruby snese právě nižší teplotu z tohoto rozsahu.

Tawny, datovaná Tawny, Colheita – portská vína zrající ve dřevě je dobré před podáváním vychladit na 13 – 16 °C. Více si pochutnáte, pokud necháte starší Tawny chladit déle než to mladší.

Především vína Vintage bude dobré nebo dokonce nutné dekantovat. Použijte skleněný denkantér a víno do něj pomalu nalejte skrz dekantační trychtýř s jemný sítkem. Zachytí přirozené usazeniny z láhve a zároveň víno provzdušní. Podávejte ihned, po delší době dochází k oxidaci a zážitek z jeho kvality rychle mizí.

A co skleničky? Byla by velká škoda lít portské do whiskovky nebo koňakovky, tam se nehodí. Ono svou ideální sklenici má – je tulipánového tvaru na krátké stopce, aby vůně zůstala uvnitř a brzy nevyprchala. Nic moc se ale nestane, pokud ji nemáte. Není úplným prohřeškem vychutnat si jej ze sklenice na červené víno – tvarem oblé na vyšší stopce.

Oficiální skleničky navržené IVDP speciálně pro degustaci portského vína

Oficiální skleničky navržené IVDP speciálně pro degustaci portského vína

U Churchillů mi ale hooodně chutnalo i z těchto vyšších a zaoblenějších

U Churchillů mi ale hooodně chutnalo i z těchto vyšších a zaoblenějších

4. Spárujte jej s pochutinami

Ještě lepšího zážitku dosáhnete při kombinování s něčím malým k snědku. K vínům typu Ruby vyzkoušejte třeba čokoládové bonbóny či sladké muffiny. Na Tawny bych zase šel se sýrem Stilton, slanými tyčkami nebo krekry. Výlet k nebeským gastronomickým výšinám je pak pošírovaná hruška na portském víně. V článku S čím chutná portské o tomto tématu píšu víc.

Moje tipy:

V horkých letních dnech krásně osvěží Port Tonic. Do long sklenice dejte nejprve led, poté 1/3 bílého suchého portského vína, dolejte tonikem, nahoře ozdobte limetkou a snítkou máty.

Teď v zimě však zkuste Glogg – kouzelný svařák z portského s tajuplnými účinky na lidskou psychiku a stabilitu těla.

5. Vytvořte si tu správnou atmosféru

Vzhledem k vyššímu obsahu alkoholu v portském víně si pravděpodobně jen tak běžně lahvinku k televizi neotevřete, natož s cílem podívat se jí ještě ten večer na dno. Teda – nechci vás samozřejmě podceňovat, i to se zvládnou dá. Svou příležitost ovšem dostane především při oslavách jubilea, před nebo po dobrém obědu či večeři a jako přípitek. Svým šarmem však osloví také zádumčivé single samotáře či zamilované párečky. A je jedno kdy.

Nejste-li si jistí s výběrem portského vína, napište mi dolů do komentářů nebo na e-mail, rád vám poradím. A když chytnete slinu, běžte si jej koupit do našeho obchodu s velkým výběrem a dostupnými cenami.

8 Komentáře

Profilový obrázek

Ivana Černohousová

Prosinec 5, 2017

Dobrý den
Děkujeme za pěkný článek. Řekla bych, že Portské má jednu velkou „nevýhodu“: rozmazluje naše chuťové buňky. Máme s přítelem pro portské slabost a při naší poslední návštěvě Porta , letos v říjnu, jsme se ponořili do dobrot Quinta do Noval. Moc příjemný sklípek na nábřeží s milým personálem. Začali jsme povedeným ročníkem 2000 ve formě Silval Vintage a domů odcházeli s Colheita 2000 Tawny, vynikající záležitost. A tak utrácíme stále vyšší a vyšší částky a mlsáme lepší a lepší vzorky. Na zdraví a třeba někdy na viděnou v Portu.
Ivana a Marian
PS: Máme tip na krásné ubytování v centru

Odpovědět
Václav Štefan

Václav Štefan

Prosinec 6, 2017

Ivano a Mariane díky za reakci, máte pravdu, tenhle koníček občas leze do peněz:-) Ale patří k tomu i zážitky z cestování, a to nemusí být úplně drahé. Quinta do Noval mám také rád, letos jsem tam pochopitelně ve VNDG u nich opět poseděl, psal jsem o nich loni článek https://oportskem.cz/mistri-portskeho-quinta-do-noval/. Jsem rád, že to tu čtete, tip na ubytko mi pošlete do zpráv na FB nebo se podělte rovnou tady. Beru.
Pěkný předvánoční čas, Václav.

Odpovědět
Profilový obrázek

Jaroslav Jančík

Prosinec 29, 2017

Zdravím. Zrovna popíjím první skleničku z darovaného Portského (Tawny) a protože jsem od příbuzných dostal krom něj také Old Porter a byl jsem z toho zmaten, pátral jsem na internetu jak se k sobě tyto dvě lahve mají. Narazil jsem i na tyto pěkné fan-stránky 🙂 které se mi líbí, ale se zde uvedeným odsudkem „fujtaxl – kopie“ na Old Porter nějak nemohu souhlasit 😉 Podle dalších zdrojů (např. oldporter.cz) se Old Porter nemá tvářit jako náhrada Portského z Portugalska, je to sladké víno (jen 12% alk.) ze Španělska – a není to špatné pití 🙂

Díky za články a pěkný zbytek roku s dobrým pitím přeje Jarda J. z Plzně.

Odpovědět
Václav Štefan

Václav Štefan

Prosinec 30, 2017

Jardo zdravím Vás,
moc děkuji za komentář a názor, perfektní, správně uvažujete! V první chvíli jsem se lekl, že jsem tam někam v zápalu psaní uvedl něco o Old Porteru jako „kopii portského“. Naštěstí ne.

Tenhle produkt nicméně v mých očích jasně směřuje mezi portská vína. Najdete jej téměř vždy v regálu s portskými víny. Jeho název je španělskými markeťáky taky šikovně zvolen. Skrývá v sobě slovo „port“, což zákazníkovi připomene „portské“. Ruku na srdce – pokud jdete jako laik (což jistě už není Váš případ) pro portské do marketu, sáhnete raději pro láhev, kde jsou na etiketě v názvu 4 písmena, navozující autenticitu produktu nebo pro „sladké víno ze Španělska“? Co si nakonec odnesete domů? Dávám láhev OP (žádná škoda 🙂 na tu možnost první.

Já proti němu přímo nebojuji, na světě jsou důležitější věci. Nejsem členem žádné gastropolicie, hesla „Nejezte“ nebo „Nepijte blbě“ obhajují jiné kapacity, ani za tu se nepovažuji. Pokud OP někomu chutná, neberu mu jej od úst. Avšak po mnoha dotazech čtenářů nebo na mých občasných přednáškách, kdy je jimi Old Porter vnímaný jako portské víno, mi přišlo nutné tento omyl vyvrátit. Proto ta „náhražka“.

Navíc – portské je o zážitcích, vychutnávání, objevování. Jakmile pár jeho druhů poválíte na patře a začnete vnímat rozdíly v chutích, pak při vzpomínce na Old Porter marně pátráte, kam vám tento nápoj vlastně zapadá. Ruby, Tawny? Co jsem to vlastně tehdy pil? Jasně – hmm, „sladké víno ze Španělska“.

Portské je totiž o staletí dál. Nikam jinam na světě nepřenesete údolí řeky Douro, specifické klimatické podmínky pro pěstování révy a historické souvislosti. Můžete je pouze napodobit – buď přiznaně, a to mám rád či oklikou, což mi fakt moc nesedí. A i to bylo cílem mého článku.

Jardo, zvu vás na Večer s portským vínem, třeba se někdy hecnu a udělám jej i v Plzni 🙂 Budete pak mým hostem.

Přeji Vám chutíplný rok 2018! Mějte se hezky, ahoj Vašek.

Odpovědět
Profilový obrázek

Antonín Zelinka

Květen 5, 2018

Dobrý den! Je pravda, že víno Old Porter je ve většině obchodů v regálech vedle pravého portského a neznalé zákazníky to plete. Jedním z rozpoznávacích znamení je však i množství alkoholu, protože pravé portské se dolihovává, a to nejčastěji (nebo výhradně?) na 19%. A Old Porter má na etiketě uvedeno 12 nebo 13%, takže zřejmě dolihováno vůbec není.

Jsem pouhý laik, žádný odborník, takže se mohu v mnoha věcech i mýlit. Je portské opravdu dolihováváno na 19% alkoholu výhradně nebo může mít i obsah alkoholu jiný?

A při té příležitosti by možná neškodilo i pár odborných názorů a informací na sherry (většinou 17% alhoholu).

Děkuji.
Tonda Z.

Odpovědět
Václav Štefan

Václav Štefan

Květen 5, 2018

Tondo díky za komentář, ano, máte pravdu, u Old Porteru je objem alkoholu menší než u portského. Ale ruku na srdce, kolik méně informovaných zákazníků otočí v krámě láhev a zjišťuje alkohol? Navíc i málokdo ví, kolik jej pravé portské vlastně obvykle obsahuje.
Zpravidla je to tedy 19,5 %, i když například Burmester Tawny 10 y. o. má 20 %. Záleží na výrobci a typu vína.
Sherry není můj obor, takže se k němu nijak odborně vyjadřovat nemůžu. Chutná mi taky, to jo:-) Jeho zajímavou nabídku v ČR najdete u pana Kubíčka na http://www.portske.cz/sherry/koupit
Přeji vám pěkné jaro a mnoho chutí, Vašek.

Odpovědět
Profilový obrázek

Jaroslav Jančík

Leden 13, 2018

Zdravím v novém roce a díky za pozvání 🙂 Vánoční Tawny jsem dopil a teď mne čeká Monteiro Reserve Port – a pak budu na suchu 🙁 Takže plzeňský večer s Portským by byla výzva ve správný čas 🙂

Co se týká Old Porter – máte pravdu v tom, že je to matoucí akorat nevim zda schvalne, nebo z neznalosti (asi jsem trochu naivni).

Mějte se, JJ

Odpovědět
Profilový obrázek

Alena Takácsová

Říjen 27, 2018

Dobrý vecer,

rada bych začala s ,,novým” koníčkem – Labuznictvi s Portskym 😀, premyslim o tom již dele. Hlavním důvodem je, ze si s mužem těžko vychutnam sklenku dobrého, telnateho ,,červeného”, které ja velmi rada, avšak muj muž spis radeji jen ta sladší bílá – Palava aj. V tomto ohledu výběr velice omezen😒. Můžete mi doporučit portske, kterým bych muže mohla oslovit, povzbudit a překvapit napr. zrovna k Vánocům? Čím začít a čím pokracovat…? Děkuji a krásný vecer

Aja

Odpovědět

Zanechte komentář