Glogg není pouhý grog

Nejhorší je kombinace sychravého počasí a předvánoční nálady. Slunko je fikaně dlouhodobě schované za tlakovou níží nad Biskajským zálivem a z toho pocházející rýmečka napadla i mě. Ovšem budou tu Vánoce a proto mne napadlo kulírovat se lékem s tímto obdobím tématicky spojeným a pokud možno i s účastí portského.

Stačilo se porozhlédnout po síti sítí a vykoukl na mě pravděpodobný král všech svařáků a jemu podobných horkých alko nápojů – Glogg. Tedy vlastně Glögg, vyslovností spíš glooog, což znamená zhruba toliko jako “záře”. Příznačný název vystihuje síla jeho základních surovin: červené víno, portské víno a brandy.

Kde se vzal

Nápoj tedy pochází ze Švédska, kde jej místní nejprve vyráběli z vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamomu a hřebíčku. Tato kombinace byla později pojmenována jako zářící, svařené víno – glödgad vin. Slovo Glögg je zkrácený tvar, který se poprvé objevil v tisku v roce 1870. Jeho popularita se postupně rozšířila do celé Evropy, a tak má své bratříčky i ve Finsku (gluggi má v sobě místo brandy vodku), německé glühwein se zase vaří z vína bílého. Irové tam lijí Irish whiskey, jak jinak.

Už v 19. století byl také používán jako zdravotní lektvar. Jakže funguje? Teplý nápoj zvyšuje teplotu celého těla, zrychluje krevní oběh a přítomný alkohol roztahuje cévy (zdravotně vzdělaní čtenáři znají pro tento efekt termín vazodilatace). Proto se pak cítíme prostoupeni blaženým teplem, máme uvolněné svalstvo a napadají nás příjemné myšlenky. A u toho nás přestane bolet v krku.

Koření a zdobení

Koření a ochucovadla jsou nezbytnou součástí nápoje a lze je kombinovat svobodně a demokraticky. Ale nebude to ono bez kardamomu, hřebíčku, skořice, pomerančové kůry, rozinek, mandlí a cukru. Znalci prý také nevynechají sušené třešně (takže bacha, na vánoční popíjení tím pádem myslete už v létě). Doladit se dá také javorovým sirupem nebo včelím medem.

Asi vám dělám chutě, zde je tedy recept. A určitě není třeba investovat do drahého alkoholového základu, výrazné koření tak i tak zastíní jindy výtečnou chuť dobrého portského či brandy.

Připravte si:

  • 2 díly suchého červeného vína
  • 2 díly portského vína (stačí ruby nižší kvality)
  • 1 díl brandy nebo vodky
  • celá skořice
  • lusky nebo semena kardamomu
  • hřebíček
  • omytá pomerančová kůra (i na ozdobení šálku)
  • tmavé rozinky
  • mandle vařené zbavené slupky
  • cukr

Jak na to:

  1. Na mírném ohni (nesmí vřít, jinak by vyprchal alkohol) svařte červené  a portské víno spolu se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a pomerančovou kůrou. Jakmile se začne voda odpařovat, přidejte brandy a vmíchejte cukr.
  2. V misce si připravte směs rozinek a vařených mandlí
  3. Jakmile se cukr rozpustí, naberte si do hezkého hrníčku vzniklý nápoj, přidejte rozinky a mandle a dozdobte okraj plátkem pomeranče

 

Dobrá rada nad zlato:

Nepoužívejte k vaření hliníkový nebo měděný hrnec, poněvadž tyto materiály způsobí při zvýšení teploty kovovou příchuť výsledného nápoje. Byla by to škoda pak všechno vylít.

Glogg je nápoj nebeský a přesně tam přenese vaše tělo i ducha po náročném dni stráveným ať už na lyžích nebo u lopaty na sníh. Vzít do rukou tento nástroj při stylu letošní zimy zatím moc nehrozí, napijme se tedy aspoň na zdraví. Dobrou chuť!

Pití gloggu je také rituál (zdroj: lisagusto.com)

Pití gloggu je také rituál (zdroj: lisagusto.com)

 P.  S.: Pokud by měl někdo z foodblogerů/foodblogerek zájem si tento skvost společně uvařit a postup uveřejnit i s pěknými fotkami, ozvěte se mi a vrhneme se do toho.