Bílé portské – slunce v naší skleničce

Bílé portské žije tak trochu ve stínu svého rudého bratra. Ale pozor, i s ním naděláte hodně parády. Mí oblíbení Světáci podpořili chuť před jídlem Camparim, vy zkuste jako aperitiv třeba White Port Medium Dry.

Bílé portské víno (v portugalštině Porto Branco), stejně jako to červené, je kupáží několika odrůd. Těmi hlavními jsou Rabigato, Códega, Malvasia Fina, Gouveio, Moscatel Galego a Vionsinho. V určených poměrech dodávají výslednému vínu barvu, tělo, chuť a cukernatost.

Odrůda Rabigato dodává bílému portskému vínu kyselinku a vůni. Pěstuje se především v oblasti Douro Superior, neboť dobře snáší i vysoké letní teploty. (Zdroj: thienpontwine.com)

Odrůda Rabigato dodává bílému portskému vínu kyselinku a vůni. Pěstuje se především v oblasti Douro Superior, neboť dobře snáší i vysoké letní teploty. (Zdroj: thienpontwine.com)

Cukr je král

Tím samozřejmě myslím ten zbytkový, který ve rmutu zůstane po fermentaci. Nikoli kdovíjaký řepný a podobný; s klimatickými podmínkami, jež v Douru panují, není ani žádný jiný potřeba přidávat.

Právě dle množství zbytkového cukru se lze v bílém portském zorientovat:

Light Dry

Portugalsky „Leve Seco“ je co nejvíce „do sucha“. Obsahuje ze všech typů nejméně zbytkového cukru, tak do 50 g/l. Ideální pro přípravu Port Tonicu jako letního osvěžovače ducha a mysli.

Legendární Taylor's Chip Dry lze ochutnávat již od roku 1934 (zdroj: taylor.pt)

Legendární Taylor’s Chip Dry lze ochutnávat již od roku 1934 (zdroj: taylor.pt)

White Dry

V láhvi „Seco“ je víno s cukýrky 85 g/l, v kombinaci se sušenými meruňkami naprostá blaženost.

Medium Dry

Nejvíce vyráběná varianta „Doce“ má v sobě 100 – 110 g/l zbytkového cukru. Až budete při významné příležitosti pozvedávat číše, s tímto vínem bude tato chvíle opravdu důstojná. Vyzkoušejte  s praženými mandlemi.

Lágrima

Vévodkyní mezi bílými portskými víny je Lágrima, což v překladu znamená „slza“. Portugalci jí tak říkají kvůli jejímu vysokému obsahu cukru 150 g/l, díky níž tvoří na sklence tenké viskózní proužky připomínající potůčky slz.

Ideální pití pro všechny hodně mlsné jazyky, kteří rádi experimentují. Lágrimu od Quinta do Noval koupíte na OPORTO.CZ.

Tahle vína zrají v sudech mezi 3 – 5 lety, nicméně jsou i bílá ročníková vína, zrající po desetiletí a stávají se raritními kousky s vysokou cenou.

Servírujeme

Podává se vychlazené na teplotu 6 – 12 °C, při vyšších teplotách ve vůni vystupuje spíše alkohol, což je na škodu.

Zahradní posezení u Taylorů jsme si tenkrát s Jurou hodně užili. Prosincových 22 °C přes poledne a White Dry na stole. Pecka.

Zahradní posezení u Taylorů jsme si tenkrát s Jurou hodně užili. Prosincových 22 °C přes poledne a White Dry na stole. Pecka.

 

Bílá portská vína tedy stojí za to a za jejich nákupem se vypravte třeba do našeho originálního e-shopu, kde najdete vybrané značky z prosluněného údolí řeky Douro.

A co vy, máte rádi bílé portské? Napište mi dolů do komentářů, probereme jej 🙂

Zanechte komentář