Ruby – račte vstoupit do světa portského vína

Ruby skvěle doplňuje plísňový sýr

Ruby skvěle doplňuje plísňový sýr (zdroj: ruounaochotui.com)

Portské víno typu Ruby je nejvíce vyráběným stylem portského a je to pro konzumenta většinou obecně nejdostupnějším dolihovaným vínem, pokud jeho volba padne právě na portské.

Výraz “Ruby” není kupodivu nijak právně vymezen. Až do roku 1960 znamenal prostě jen “hromadně vyráběné portské”. Nicméně výrobci a trh se shodují v popisu: víno mladé, silné a silně ovocité. Charakterizuje jej jasně červená – rubínová – barva, kterážto právě vedla k užívanému názvu “Ruby”.

Na rozdíl od Vintage portského je většina vín ruby směsí mladých vín z různých ročníků a nejsou tak ani datována. Většina z nich zrála dva až tři roky v nerezových tancích nebo betonových nádržích, aby se tak zabránilo oxidaci a udržela se svěží, ovocná chuť vína. Vzhledem k tomu, že tato vína jsou před plněním filtrována (a někdy i pasterována), s věkem se v lahvích nezlepšují. Jsou proto určena ke konzumaci zhruba do 1 – 2 let po nalahvování. Malou kompenzací je, že ruby v láhvi neobsahuje žádný sediment, proto před podáváním nevyžaduje dekantaci.

Cementove_nadrze_portske

Ruby zraje ve velkých betonových nádržích (zdroj: winewomantravel.wordpress.com)

Kdo si však chce vychutnat ruby vyšší kategorie, sáhne po tzv. Ruby Reserve Port, což je víno o něco starší, obvykle ve věku tří nebo čtyř let. Tato vína se kdysi označovala výrobci jako portské typu “Vintage Charakter”, nicméně tento termín byl považován za zavádějící a byl nakonec zakázán ve prospěch označení “Ruby Reserve”.

Kvalitní portské typu Ruby není špičkou mezi těmito víny, avšak rozhodně neurazí. Lze jej krásně nakombinovat k sýrům nebo čokoládě, a tak perfektně doplní sváteční tabuli i běžný, klidný večer. Pochutná si na něm začátečník i portského znalý labužník.

Zanechte komentář