Večer s portským vínem v Brně 21. 3. 2019

Drazí přátelé, všimli jste si, že něco visí ve vzduchu? Ano, máte pravdu, kromě jara přichází do Brna také další originální Večer z portským vínem! Tentokrát 21. března 2019 od 19 hodin v krásném prostoru designového J&T Café, kam se s oblibou chodí na dobrou kávu a výjimečnost prostředí. Zatímco jsme se naživo neviděli, cestoval jsem několikrát do Porta a …

Číst více

Odkud pořídit dechberoucí snímky Porta? 5 nejlepších vyhlídek na Porto, z nichž vám budou fotky všichni závidět!

Porto, se svými štíhlými, barevnými domy posazenými na kopcích svažujících se do vod řeky Douro, je vskutku ideálním městem pro všechny fotografy. Jste profík? Nebo spíš romantický turista, závislý na insta lajcích od svých followerů? Každý si tu užije své. Je zde totiž několik velmi známých míst, odkud svoje the best photo udělat. Pro tyto snímky musíme vyrazit na levý …

Číst více

Real Companhia Velha: Report z návštěvy aneb Jak jsem změnil názor

Hned na úvod po pravdě přiznávám, že jsem značku Royal Oporto roky cíleně míjel, neboť jsem láhve s tímto portským potkával v regálech v každém Albertu, Tescu, Makru, Jasu, nárožních večerkách, prostě všude. Ne, že by byla nepitelná, avšak připadala mi všední, supermarketově dostupná, ohraná, no proč to neříct – totálně provařená. Proto mě nikdy ani nemrzelo, že jsem za …

Číst více

Tapas? Ne, Petiscos.

Sedíte s přáteli u jednoho stolu a chtělo by to něco malého k snědku? Nejlépe nějakou jednohubečku s vůní moře a dálek. Takže tapas? Nebo petiscos? Jaký že je v nich rozdíl? Přestože na menu sem tam v Portugalsku název tapas uvidíte, nenechte se zmýlit, mnohem raději zde servírují petiscos. Ale čím se vlastně liší? A proč Portugalci tak dbají …

Číst více

Bílé portské – slunce v naší skleničce

Bílé portské žije tak trochu ve stínu svého rudého bratra. Ale pozor, i s ním naděláte hodně parády. Mí oblíbení Světáci podpořili chuť před jídlem Camparim, vy zkuste jako aperitiv třeba White Port Medium Dry. Bílé portské víno (v portugalštině Porto Branco), stejně jako to červené, je kupáží několika odrůd. Těmi hlavními jsou Rabigato, Códega, Malvasia Fina, Gouveio, Moscatel Galego …

Číst více

5 tipů jak vybírat portské víno a mít z něj radost

Čas od času mi přijdou dotazy „Jaké si mám vybrat portské?“ nebo „A pije se studené nebo teplé?“ Ano, máte pravdu, ten návod tu na blogu chybí od začátku, takže si v tom pojďme konečně udělat jasno. 1. Kupte si jen pravé portské Ano, tohle je zajisté nejdůležitější pravidlo. Vím, co piji a za co dávám peníze. Takže jak poznat …

Číst více

Večer s portským vínem 24. 8. 2017 – tentokrát na střeše

Drazí přátelé, od posledního vydařeného Večera uteklo více než půl roku a já po tu dobu nosil v hlavě pár nápadů, jak naše nepravidelná setkání vylepšit. Chodil jsem po Brně, přemýšlel, koukal kolem sebe a taky nad sebe, a proto dnes můžu znovu říct: „Pojďme se potkat, vychutnat si portské víno, přenést se do Porta a také se poznat mezi …

Číst více

Další 3 vinařství, která nesmíte v Portu minout

Tentokrát začnu odzadu. Myslím tím ve Vila Nova de Gaia, kde se vydám do 3 vinařství, jež jsou sice dost stranou centra dění u řeky, nicméně právě díky tomu čekejte velmi intenzivní zážitek a to bez proudů turistů. Pěšky od mostu se připravte na pěknou procházku, ale pro zdraví všechno. Naopak kdo se nebojí výšek, vystoupí z metra ve stanici …

Číst více