The Fladgate Partnership a Symington Family Estates: Jaké bylo vinobraní 2021 u velkých hráčů?

Kategorie: |

Tak jako každý rok je ve vinařské oblasti Douro od konce srpna do října čilý ruch. V tomto období probíhá kýžené vinobraní a následné vinifikační práce.

Na vinicích se to hemží rogas, lidmi, co sklízejí hrozny a spousty dodávek jezdí naložené s úrodou do vinařství k dalšímu zpracování.

Nyní máme konec listopadu, což je dobrý čas k malé rekapitulaci, jak to vlastně s tím letošním vinobraním a celkově uplynulým vinařským třičtvrtěrokem bylo.

Vzal jsem si na to do hledáčku 2 opravdové velikány v oboru portského vína – jednak proto, že zveřejnili velmi přehledně zpracovaný report a taky mají co nabídnout po stránce vizuální.

Dnes se tedy pověnuji legendární společnosti The Fladgate Partnership, pod kterou patří značky Taylor’s, Croft, Fonseca či Krohn a ikonickou Symington Family Estates, jejichž portská vína známe díky značkám Graham’s, Dow’s, Warre’s a Cockburn’s.

The Fladgate Partnership hlásí slibný rok 2021

Poslední 3 roky byly ve znamení extrémních teplot a sucha, načež u hroznů docházelo k sesychání bobulí.

Letos se konal návrat k normálu s proměnlivějším počasím, dostatečným slunečním svitem, ale také krupobitím, které poničilo zhruba 10 % vinic.

Podle Davida Guimaraense, technického ředitele a hlavního technologa výroby ve společnosti The Fladgate Partnership v rané fázi sběru hrozny vykazují příjemnou kyselinku a velmi se liší od vín vyrobených v loňském horkém roku.

„V roce 2021 vzniknou výborná portská vína, která vyniknou svou svěžestí a elegancí,“ říká David Guimaraens. A dodává: „Jsou nádherně ovocitá. Tato komplexní portská vína jsou po loňském roce mimořádně vítaná.“

Sklizeň však byla přerušena silnými lijáky dne 13. září, kdy napadlo 30 mm srážek v Quinta de Vargellas, 20 mm v Pinhão a 10 mm v Baixo Corgo kolem Régua.

Sklizeň byla na tři nebo čtyři dny přerušena, aby se vinice zotavily, s následným jasným slunečním svitem umožnilo hroznům obnovit dozrávání a úroveň kvality zůstala vysoká.

Celkově rok 2021 představuje návrat k relativní normálnosti v Douru po extrémních podmínkách loňského roku, kdy průměrné teploty dosáhly 28,2 °C – ve srovnání s 23,6 °C v roce 2021 a 15letým průměrem v údolí 24,8 °C.

Mírný, nikoliv přehnaně horký, červenec pomohl odvrátit sluneční úžeh vinné révy, který postihl hrozny během posledních let. Výsledek je vidět na číslech: k naplnění 550litrového sudu „pipa“ bylo letos zapotřebí 740 – 750 kg hroznů oproti 800 kg v roce 2020, kdy byly bobule mnohem více dehydratované.

Rok začal poměrně vlhkou zimou – o 10 % více srážek než je průměr – což je vždy vítané z hlediska vytváření zásob vody ve vinicích, ale velmi mírné podmínky (o 1,2 °C teplejší než obvykle) vedly k velmi časnému otevírání pupenů 6. března, jen o tři dny později než v roce 2020. „Tento fakt nás znepokojuje – mírné zimy způsobují, že tato období začínají dříve a dříve,“ řekl Guimaraens.

Naštěstí Douro uniklo mrazu, který letos zasáhl jiné evropské vinice, a jaro bylo suché, čímž se minimalizovala hrozba plísní, která byla problémem v předchozích letech, a během roku 2021 zasáhla také regiony severní Evropy, jako například vinařská oblas Champagne. Kvetení révy začalo již 5. května, takže typicky dlouhé vegetační období pro Douro bylo letos ještě delší.

Máte rádi portské víno?
Chcete se o něm dozvědět víc?

Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budete jistí:

  • že s jistotou poznáte originální portské víno
  • dozvíte se rozdíly mezi jednotlivými druhy
  • budete portské víno správně servírovat
  • dokážete portské párovat s pochutinami
  • podíváte se za ním do Porta a údolí řeky Douro

Během 12. až 18. června však údolí Douro zasáhlo období bouřkového počasí. „V Douru došlo k několika vážným incidentům s krupobitím,“ řekl Guimaraens. Počítá dál: „Odhadujeme, že v celém regionu bylo kroupami vážně poškozeno 10 % vinic. V regionu o rozloze 44 000 hektarů je to hodně.“ Nebyly sice ovlivněny žádné vinice The Fladgate Partnership, ale byli postiženi někteří pěstitelé, dodávající hrozny této společnosti.

Vítaným znakem v roce 2021 bylo postupné zrání révy v různých částech Doura a v různých nadmořských výškách – tedy další kontrast oproti některým nedávným letům. „Bylo to skoro, jako by všechny vinice dozrávaly ve stejnou dobu, takže sběr hroznů byl ve spěchu,“ řekl Guimaraens. „Letos došlo k normálnějšímu rozložení dozrávání a tím pádem sklizně,“ dodává hlavní winemaker.

Společnost začala sklízet bílé odrůdy na Quinta da Roêda 23. srpna, modré odrůdy v Pinhão od 1. září a po čtyřech dnech se vinobraní rozběhlo také v Quinta de Vargellas ve vinařské podoblasti Douro Superior.

Pracanty abys pohledal

Postupná sklizeň také pomohla odvrátit potíže s nedostatkem pracovních sil.

Zatímco Fladgate má v této oblasti jen málo problémů – aplikuje svůj model získávání skupin pracovníků z jiných částí Portugalska – někteří dodavatelé hroznů, kteří tyto práce zadávají dalším zprostředkovatelům, měli se zajištěním lidské síly pro sklizeň potíže.

Nicméně, toto je trvalý problém pro zemědělství v Douro. „Pro mnoho úkolů je nedostatek pracovních sil – jak pro gastronomii, tak v zemědělství,“ stýská si Adrian Bridge, generální ředitel The Fladgate Partnership.

„Sehnat dnes pracovníky pro sklizeň je čím dál těžší. Minimální mzda v Portugalsku v současnosti činí 750 EUR měsíčně, což je mnohem méně než ve Francii (1 500 EUR) nebo Německu (1 600 EUR), i když životní náklady jsou také podstatně nižší,“ vysvětluje Bridge.

CEO The Fladgate Partnership pokračuje: „Domníváme se, že ceny práce zde v Portugalsku dále porostou. Ta vzrostla v posledních letech asi o 40 % a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i za současné vlády. Na to musíme reagovat, naši společnost čeká v příštím desetiletí velká výzva.“

I přes tyto provozní nesnáze se však můžeme na vína ročníku 2021 od značek Taylor’s, Fonseca, Croft a Krohn opravdu těšit.

Symington Family Estate: v klimatických změnách překvapivě dobrý rok

Průběh roku 2021 byl jasnou připomínkou toho, že zatímco na vinařskou oblast Douro nepochybně dopadají změny klimatu planety, počasí dokáže být i nadále nepředvídatelné.

„Letité zkušenosti a znalosti našich vinic nám pomáhají plánovat sklizeň vinné révy v ten nejlepší okamžik, nicméně neočekávané změny v předpovědi počasí nás stále nutí ke každodenním úpravám režimu vinobraní, objasňuje současný stav Charles Symington, hlavní enolog a výrobní ředitel společnosti Symington Family Estate.

Po řadě velmi teplých a suchých let v Douru byl zdejší letošní růstový cyklus a vinobraní jedním z nejchladnějších za poslední roky. Zatímco jiné vinařské oblasti Evropy zažívaly v červenci extrémní vedra, Douro zažilo neobvykle chladné léto bez vln vysokých teplot, které se již v regionu staly běžnými.

Mírné podmínky v roce 2021 podporovaly pomalejší, postupné vyvážené dozrávání hroznů, zatímco samotná sklizeň byla definována třemi klíčovými obdobími dešťů ovlivňující sběr. Navíc vítané chladné noci přispěly k vynikající kyselince a velmi dobré barvě vín.

S perspektivou několika posledních let se sklizeň v roce 2021 jeví jako příjemný a zřejmě bohužel také ojedinělý návrat klasického vinařského roku. 

Je to připomínka, že region Douro má stále schopnost překvapit a umožňuje každoročně vyrábět vína a portská vína s velmi rozmanitými profily.

Umění přizpůsobit se

Předpověď počasí před sklizní a během ní byla méně spolehlivá než obvykle a neustále se v krátké době měnila. To znamenalo být ještě flexibilnější v rozhodování. Zatímco na začátku sklizně bylo podle předpovědi teplé a suché počasí, 1. a 2. září jsme zažili vydatné srážky – v údolí Vilariça na Quinta do Carrascal až 40 mm.

To bylo do značné míry prospěšné. „Od začátku sklizně jsme zpomalili tempo sběru, abychom révě nechali čas na co nejlepší využití nové vláhy. Naštěstí se brzy vrátila jasná obloha a měli jsme tak dobré podmínky pro dozrávání a postup vinobraní podle původních plánů sběru,“ objasňuje situaci Charles Symington.

Jako první 30. srpna přišla na řadu ranná odrůda Sousão, jež byla v perfektní kondici.

Krátce nato následovala odrůda Alicante Bouschet, na kterou v posledních 20 letech hodně sázíme, opět v očekávané kvalitě.

13.  a 14. září opět pršelo, v rozsahu od 20 mm v podoblasti Cima Corgo do 30 mm v Douro Superior. Po nucené pauze začala 18. září sklizeň odrůdy Touriga Nacional, což se ukázalo jako správné rozhodnutí, neboť hrozny přišly do vinařství v ideálních 13 – 14° baumé.

Zatímco letos Touriga Nacional není tak aromaticky výrazná jako v letech předchozích, vína mají vysokou barvu a jsou komplexnější, což bude mít pozitivní vliv na konečnou vyváženost a eleganci vín.

Zatímco vegetační období bylo chladnější než obvykle, růstový cyklus pokročil a pupeny se ukázaly o 3 týdny dříve než je průměr předchozích let. Na základě tohoto faktu začala sklizeň odrůdy Touriga Franca ve stejnou dobu jako Touriga Nacional.

„Rozhodli jsme se správně,“ říká Charles Symington. „Znamenalo to, že jsme hlavní úrodu Touriga Franca sklidili ještě před třetími dešti. Hrozny, které byly ponechány ke sklizni až na konec vinobraní, již byly negativně ovlivněny vlhkými podmínkami.“

Pomalá a dlouhá sklizeň

Chladnější teploty a tři období dešťů vedly k pomalejšímu tempu sklizně. V Cima Corgo byl téměř dvojnásobný měsíční průměr srážek (v Dow’s Bomfim a Graham’s Malvedos) a téměř třikrát více než obvyklý průměr spadlo v Douro Superior (v Cockburn’s Canais a Quinta do Vesúvio). V důsledku toho se sklizeň v roce 2021 protáhla na šest týdnů, což je ostře kontrastující se sklizní v roce 2020, která trvala méně než měsíc.

I když povětrnostní podmínky nebyly vždy ideální, déšť se naštěstí vždy omezil na krátké období 24 – 36 hodin.

Agilita vinařských týmů Symington znamenala, že se stále dařilo sklízet nejlepší vinice v optimálních okamžicích.

Přestože výnosy (kg/vinná réva) byly 10 % pod 11letým průměrem, celková produkce byla o 24 % vyšší než v roce 2020.

Za fotku na titulce z Quinta dos Malvedos moc děkuji blogu Symington.com. Ta z Quinta de Vargellas je moje ;-)

Napsat komentář