Full Body – Young Harvest: Dočkáme se nového druhu portského vína?

Kategorie:

Máloco dokáže rozvířit stojaté vody rybníka portského vína. Naposledy to bylo od Institutu pro portská vína a vína z Doura (IVDP) povolení prodeje míchaného drinku Portonic v plechovkách a ještě v roce 2008 všeobecný souhlas s výrobou Rosé portského.

Ale obchod je obchod a ani v portském tomu není jinak.

Pro 5% slevu použijte v košíku kód OPORTSKEM5

Nyní je na stole návrh vyhlásit nový druh portského vína, a to „Full Body – Young Harvest“. 

Albino Jorge Sousa, majitel Quinta da Boeira, řekl, že jeho návrh na novou klasifikaci přeneseně nazvanou „mladá, ale připravená“ by přinesl producentům portských vín výdělek dříve než je tomu nyní.

Dnešní mladá portská vína druhu Ruby nebo Tawny po sklizni zrají 2 – 3 roky, tudíž na peníze z jejich prodejů si vinaři počkají mnohem déle.

Budovu IVDP najdete na Rua de Ferreira Borges nedaleko nábřeží

Na základě tohoto faktu naléhá Jorge Sousa na výrobce portského vína, aby se „probudili“ a začali uspokojovat rostoucí poptávku kupujících a dovozců po velmi mladých portských vínech.

Jeho idea přichází právě uprostřed širšího zájmu všech stran oživit obchod s portským jako takovým.

IVDP letos kromě Portonicu v plechovkách schválil také nové klasifikace Very, very old Port, 50 Years Old Tawny a 50 Years White Port, což odráží jeho ochotu přijmout v klasifikacích změny.

„Shodli jsme se na tom, že portská vína jsou nyní pitelnější, i když jsou mladá,“ řekl Rob Symington, ředitel Symington Family Estates.

Po sklizni jsou portská vína velmi brzy schopna projevit vůně a chutě lesního ovoce a hořké čokolády. Objevily se také názory, že některá portská vína je nyní snazší pít velmi mladá než po delším zrání.

Je jisté, že s vývojem vinařských technologií se mění profil vlastností vinné révy a celého průběhu výroby. Od provádění enologických prací na vinici po sofistikovanější fermentační techniky. Tím vzniká kvalitnější hroznový materiál, než tomu bylo dříve, řekněme do 80. let 20. století.

Vinifikační práce při vinobraní v září 2021 na Quinta do Noval

„Určitě bychom nevylučovali použití této nové klasifikace, pokud získá schválení,“ uznává Rob Symington.

Naopak Adrian Bridge, generální ředitel výrobce Fladgate Partnership, uvedl, že se obává, že nový návrh na „Port Nouveau“ poškodí prodej portských vín typu Vintage a LBV.

Nicméně Jorge Sousa reaguje tím, že v novém typu portských vín „Full Body – Young Harvest“ budou použity pouze ty nejlepší hrozny obvykle vybrané právě pro Vintage a LBV.

Dodává také, že producenti jsou nyní schopni lépe posoudit kvalitu ročníku při sklizni.

„Vybíráme vinice a hrozny nejvyšší kvality a během fermentace trávíme více času extrahováním barvy ze slupky bobulí,“ argumentuje.

„Výroba těchto druhů vín je dražší, na vinicích a ve vinařství je s nimi mnohem více práce,“ k tomu dodává.

Jorge Sousa odmítl obavy portského průmyslu, že pro výrobu kvalitního portského vína je potřeba delšího zrání, aby se brandy používané pro jejich fortifikaci mělo dostatek času spojit se základním rmutem a zajistit spolehlivou stabilizaci vína.

„Po třech měsících jsou naše mladá portská k pití připravena,“ ujišťuje.

Nerezové tanky na Quinta de Vargellas slouží k uchování mladého portského vína přes zimu. V únoru už zamíří do zázemí ve Vila Nova de Gaia.

Podle návrhu by portské „Full Body – Young Harvest“ mohlo zrát v kaštanových a dubových sudech nebo nerezových tancích a budou uváděna na trh v prosinci před silnou vánoční sezónou.

To má zajistit výrobcům alespoň částečnou rychlou návratnost finančních prostředků před tím vloženou do celého procesu výroby.

Zda se tak stane se možná dozvíme již na začátku příštího roku, samozřejmě pokud IVDP vše schválí. 

Máte rádi portské víno?
Chcete se o něm dozvědět víc?

Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budete jistí:

  • že s jistotou poznáte originální portské víno
  • dozvíte se rozdíly mezi jednotlivými druhy
  • budete portské víno správně servírovat
  • dokážete portské párovat s pochutinami
  • podíváte se za ním do Porta a údolí řeky Douro

Byť mi to trošku připomíná krok do neznáma, ovšem nakonec to třeba nápad špatný nemusí být.

Konzervativním konzumentům zůstanou klasická Vintage a LBV a těm mladým klidně dejme víno moderní, rychlé a přesto kvalitní.

Vždyť kdo by to byl v devadesátých letech řekl, že tu někdy bude nějaké portské Rosé(čko), které dokáže přitáhnout k portskému i generace X a Y, i když jen ve formě značně „diskotékové“.

A co Vy, přiťukli byste si rádi pod vánočním stromečkem skleničkou „mladého, ale plného“ portského vína? Napište mi svůj názor dolů do komentářů.

Napsat komentář