Výlet za portským 2015 – Peso da Régua, Poiares

Milí přátelé, když jsem v říjnu publikoval první článek o našem výletu za portským, tajně jsem doufal, že jeho pokračování zde bude mnohem dřív. Realita je však krutá, teď před koncem roku je v naší reklamní agentuře velmi mnoho práce a hlavně se vše musí stihnout udělat do Vánoc. Proto moje krásné hobby ustoupilo na dva měsíce do pozadí, nicméně dnes večer …

Číst více

Výlet za portským 2015 – Později, ale přece

“Odtud už to dojdu domů klidně i pěšky!”, říkám z legrace poslední zářijový večer Jirkovi před brněnským Hlavním nádražím. Právě jsme se vraceli z výletu do Porta a údolí Doura, plní zážitků a nových zkušeností. Vše stojí za zaznamenání a na víc dílů! Příprava Jirku jsem namotivoval (neboli zblbnul) už v květnu po mé soukromé obývákové ochutnávce portského. Docela jej …

Číst více

Rozhovor: Na návštěvě v OMNES PRODUCTS

Není to tak dávno, co jsem měl v Brně možnost ochutnat portská vína od vinařství Poças. Stalo se tak při návštěvě společnosti OMNES PRODUCTS s.r.o., kde mne velmi kultivovaným způsobem provázel nadšenec do portských vín Tomáš Kada. Přečtěte si tedy dnes rozhovor s ním. Tomáši, představte našim čtenářům společnost OMNES PRODUCTS Dlouhá léta jsme věnovali přípravě naší společnosti OMNES PRODUCTS, jejíž cílem je, …

Číst více

Confraria do Vinho do Porto – Bratři (a Sestry) v portském

Velké snahy o vytvoření Wine Confraria (Bratrstva) lze zaznamenat již v letech 1945 až 1965, přičemž v roce 1964 tomu byly okolnosti nakloněny nejvíce. Nicméně problémy s vytvářením sdružení nezávislých na portugalském státním systému nakonec této instituci ve zhmotnění zabránily a to navzdory skutečnosti, že proces jejího založení byl zcela transparentní a organizovaný. Teprve v listopadu roku 1982 bylo prostřednictvím zakládající veřejné listiny …

Číst více

Červen je dobrý měsíc k návštěvě Porta

Teplé červnové dny bývají v Portu lákadlem pro pěší procházky po městě. Celou dobu je tu co objevovat a pokud vydržíte do večera, asi vás neminou k jídlu výtečné grilované sardinky. Svátek svatého Jana Tento svátek se slaví každoročně 24. června, ale jeho náročné přípravy začínají měsíce před tím. Možná i proto se tu stal nejpopulárnějším festivalem. Už v roce …

Číst více

Libé tóny dobrého Tawny – 2. díl

Přátelé, vítejte u druhého dílu článku o portském víně typu Tawny. V prvním díle jsme se s Tawny seznámili, dnes si řekneme více o datovaném Tawny a jeho variantě Colheita. Tawny, ale jaké? Půjdeme-li v Česku do středně “lepší” restaurace a budeme se poptávat po portském víně typu Tawny, pravděpodobně nám nabídnou běžné základní, které ve dřevě zraje 3 roky. …

Číst více

Libé tóny dobrého Tawny – 1. díl

Loni jsem se věnoval portskému vínu druhu Ruby. Sluší se tedy, abychom se podívali dál a představili si další variantu portského vína – Tawny. Dnes si řekneme, co Tawny je, jak vzniká a na závěr zjistíme, jak jej servírovat. Charakteristika portského vína Tawny Tawny je sladké nebo polosuché víno vyrobené z červených hroznů vypěstovaných na svazích kolem řeky Douro v severním …

Číst více

Francesinha – na sendvič s příborem

Kromě svých památek, zelených zahrad, široké řeky Douro a vína má město Porto také velmi zajímavou kuchyni. Vznikly zde jedinečné pokrmy, které jej činí typickými. I když zhotovené s umem mistrů jinde, nikdy nemají stejnou chuť jako tady. Staří obyvatelé Porta si své tajemství předávají z generace na generaci. Jedním ze zdejších nejznámějších jídel je Francesinha (přeloženo “malá Francouzka”), což je …

Číst více

Mistři portského – Burmester – Vína z Douro Superior

V prvním díle našeho povídání o vinařském domě Burmester jsme měli možnost seznámit se s jeho bohatou historií. Dnes si uděláme přehled v jejich vínech, zjistíme, kde vznikají a nakonec je půjdeme ochutnat přímo do sklepů ve Vila Nova de Gaia. Vinice Jak jsme si již minule řekli, značka Burmester je součástí skupiny Sogevinus SGPS, S. A. (ta vlastní také …

Číst více