Portské víno je všeobecně vnímáno spíše jako aperitiv před jídlem či naopak digestiv po něm. Ovšem zkušení barmani nebudou zcela souhlasit. Pro hodně z nich se právě portské víno stalo zásadní ingrediencí u vynikajících koktejlů.
Přátelé, nejsem sice žádný barmanský guru, ale troufnu si na to. Dnes tady teda míchám já ;-)
A tak když máme to léto, pojďme tedy společně odhalit tajemství tohoto úžasného vína v míchaných drincích a vyzkoušet, který z nich se stane vaším oblíbeným.
Portské víno do koktejlu? Samozřejmě!
Hlavním důvodem, proč se portské víno tolik hodí do koktejlů, je jeho úžasná všestrannost a skvělé doplnění ostatních složek koktejlů. O tom svědčí i to, že se jako součást míchaných nápojů objevuje už na konci 19. a počátku 20. století.
Pro svou komplexní chuť je nejen skvělým základem koktejlů, ale zvládne nahradit i vermut, italské Amaro a další hořké nebo polosladké ingredience ve nejznámějších koktejlech jako je Manhattan, Martini nebo Negroni.
Všestrannost portského vína pro míchané koktejly zaručují jeho různé druhy, které koktejlům propůjčují odlišné nuance. Podle konkrétního druhu můžete nápoji dodat na lahodnosti od sirupově sladké chuti po ořechovou, více oxidovanou chuť.
Portské víno smíchané v koktejlech s limonádami není až tak alkoholické, takže si snáze vychutnáte lahodnou chuť nápoje bez větších následků. Trend drinků s nižším obsahem alkoholu jen tak někam nezmizí, a proto je portské víno se svou bohatou chutí výbornou součástí mnoha míchaných drinků.
1. Port Tonic z bílého portského vína
Tohle je zkrátka klasika klasik. Drink ze suchého bílého portského a je ideálním nápojem pro horké letní dny, ale jeho chuť si můžete užívat po celý rok. Osvěžující kompozici dotváří obvykle plátek citrónu nebo limetky.
Bílé suché portské je samo o sobě svěží, čímž dodává nápoji lehkost. Proto se Port Tonic hodí pro volné chvíle – je sladký, ale ne přeslazený a probouzí chuť k jídlu. Tonic a portské by měl vždy být v poměru 2 ku 3 ve prospěch tonicu.
Suroviny:
- 100 ml suchého bílého portského vína
- 200 ml tonicu
- čerstvé lístky máty
- citrón nebo limetka
- led
Příprava:
Do sklenice naplněné ledem nalijte portské Extra Dry White a opatrně přidejte tonic. Jemně promíchejte a odkrojte si kousek citrónu i s kůrou. Vymačkejte ho do sklenice a kůrou sklenici ozdobte. Nakonec promněte lístky máty v dlaních a dejte je do sklenice. Perfektně tak nápoj provoní!
Portské víno Burmester White Extra Dry
Bílé suché portské víno ideální pro přípravu Port Tonicu
Se svou citrusově slámovou barvou potěší vaše oko, v chuti vás zaujmou tóny melounů a tropického ovoce. V ústech je svěží a rozmanité, s pozoruhodnou kyselinkou, elegancí a plným tělem. Ovocné vůně – citron, meloun, broskev – přetrvávají v dlouhém závěru.
» Koupit na Portské.cz2. Růžový Port Tonic
Zajímavou variantou tohoto osvěžujícího drinku je i nápoj připravený z růžového portského vína. Je lehčí než červené portské, ale zároveň si zachovává bohatou chuť červeného ovoce.
Zatímco bílé portské nabízí sladkost podobnou červenému portskému Ruby, zachovává si lehkost a odležené ovocné a medové tóny, růžové portské v sobě nese stejnou lehkost, ale doplňují je intenzivnější esence ovocné chuti.
Proto je tento drink skvělé doplnit čerstvým letním ovocem, jako jsou maliny nebo jahody. Pro jeho výraznější chuť se může kombinovat s vyšším podílem tonicu než u předchozí varianty.
Suroviny:
- 70 ml růžového portského
- 200 ml tonicu
- čerstvé lístky máty
- led
- červené čerstvé ovoce (jahody, maliny)
Postup:
Nakrájejte si ovoce na menší kousky a odkrojte plátek citrónu. Pomažte jím vršek sklenice. Nalijte dovnitř růžové portské a doplňte tonikem, opatrně promíchejte. Přidejte citrón a ovoce. Nakonec promněte lístky máty a přidejte do koktejlu.
Portské víno Cálem Rosé
Rosé portské víno připravené speciálně pro míchání koktejlů
Se svou zářivě růžovou barvou oplývá květinovými a ovocnými vůněmi – jahodovou, třešňovou a malinovou.
» Koupit na Portské.czMáte rádi portské víno? Chcete se o něm dozvědět víc? Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budete jistí:
- že s jistotou poznáte originální portské víno
- dozvíte se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budete portské víno správně servírovat
- dokážete portské párovat s pochutinami
- podíváte se za ním do Porta a údolí řeky Douro
3. Black and Stormy
Moderní počin od vinařství Quinta do Noval vznikl v roce 2010 tak, aby se dal vychutnat s hořkou čokoládou nebo právě v koktejlech.
Víno Noval Black jde rovnou k modernímu zákazníkovi – není potřeba řešit jeho zdlouhavou dekantaci – stačí jen otevřít láhev a vychutnat si jeho čerstvost a bohatou chuť ovoce. Drinky z tohoto vína jsou opravdovým zážitkem.
Náš Black and Stormy je samozřejmě variací na populární Dark’N’Stormy, nicméně tady se skvěle doplňuje s chutí rumu, že jej budete chtít upíjet celou noc.
Suroviny:
- 30 ml vína Noval Black Reserve
- 30 ml Goslings Black Seal Rum
- 30 ml zázvorového piva
- 15 ml limetkové šťávy
- 15 ml cukrového sirupu (směs půl napůl vody a cukru, který rozpustíte v teplé vodě)
- limetka, ostružiny a kandovaný zázvor na ozdobení
- led
Postup:
V šejkru promíchejte všechny tekuté přísady spolu s ledem. Nalijte do sklenice, kterou dozdobte kolečkem limety s napíchnutým kouskem kandovaného zázvoru a ostružinou.
4. Porto Negroni
Oblíbený koktejl Negroni v sobě v dokonalé rovnováze spojuje hořkou, sladkou, ovocnou a bylinnou chuť. Nejinak je tomu u Porto Negroni, kde červené portské typu Tawny výborně nahrazuje vermut. Hořká složka drinku podporuje trávení a dělá z něj tak perfektní zahájení i zakončení jídla.
Dá se samozřejmě popíjet i samostatně. Porto Negroni v sobě perfektně kombinuje komplexnost portského vína s bylinnými složkami Campari, kdy čerstvé tóny višně, švestky a fíku ve víně svou sladkostí doplňují hořkost Campari.
Suroviny:
- 30 ml portského vína typu Tawny
- 30 ml ginu
- 30 ml Campari
- kůra z čerstvého pomeranče
- led
Postup: Postupně nalijte všechny ingredience do sklenice, která je napůl vyplněná ledem. Důkladně promíchejte. Potřete vrchní část sklenice pomerančovou kůrou, dalším kouskem čerstvé pomerančové kůry drink ozdobte.
Portské víno Messias Tawny
Oblíbené portské víno zrající 3 roky v sudu
Portské víno za nízkou cenu, avšak splňující vysoké nároky. V chuti oříškové, v barvě červenohnědé s rubínovými odlesky
» Koupit na Portské.czPortské víno Quinta do Noval Fine Ruby
Oblíbené portské víno rudé barvy a příjemně ovocité chuti.
Vynikající portské víno světle rubínové barvy a sametové chuti po třešních s nádechem mletého pepře.
» Koupit na Portské.cz5. Caipipink: růžová verze drinku Caipirinha
Lehké růžové portské s bohatou ovocnou chutí je pro letní drinky jako stvořené. Dokládá to i tento koktejl, který je variací na národní brazilský koktejl Caipirinha.
Za destilát, označovaný jako brazilský rum, tu zdatně zaskakuje růžové portské víno. Tato sladší verze je bohatá na chuť stejně jako právě uzrálé ovoce v parném létě.
Máte rádi portské víno? Chcete se o něm dozvědět víc? Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budete jistí:
- že s jistotou poznáte originální portské víno
- dozvíte se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budete portské víno správně servírovat
- dokážete portské párovat s pochutinami
- podíváte se za ním do Porta a údolí řeky Douro
Suroviny:
- 60 ml portského růžového vína
- 15 ml cukrového sirupu (vznikne rozpuštěním cukru v horké vodě, v poměru 1:1)
- po 3 kusech: jahody, maliny, borůvky
- 2 měsíčky limetky
- drcený led
Postup: Dejte všechno ovoce a limetku do sklenice, zamíchejte je a trochu je podrťte. Přidejte cukrový sirup a růžové portské. Navrch zasypte nápoj drceným ledem a zlehka promíchejte. Ozdobte plátkem limetky.
Chutnalo vám?
Vybral jsem dnes 5 receptů na koktejly z portského vína, nicméně nápadů, jak z portského vína vymyslet drink je na světě bezpočet.
Pokud máte i vy nějaký svůj oblíbený, napište mi do komentáře pod článkem nebo na facebookový profil.