Sedíte s přáteli u jednoho stolu a chtělo by to něco malého k snědku? Nejlépe nějakou jednohubečku s vůní moře a dálek. Takže tapas? Nebo petiscos?
Jaký že je v nich rozdíl?
Přestože na menu sem tam v Portugalsku název tapas uvidíte, nenechte se zmýlit, mnohem raději zde servírují petiscos. Ale čím se vlastně liší? A proč Portugalci tak dbají na používání tohoto pojmenování? Dobré otázky, pojďme si je vysvětlit.
Slovo tapas pochází ze španělského slova tapar, tedy čepice, pokrývka. Legenda vypráví o snaze hostů zabránit hmyzu a prachu přístupu do jejich sklenic s nápoji, proto je přikrývali krajícem chleba. No a kde je chléb, tam už stačí jen přidat šunku či sýr a rychlá svačinka je na světě!
Tapas se v čase zjevně vyvinula daleko za svůj původní účel a nyní čítají řadu variant a chutí, ačkoli ve své podstatě se vše točí kolem kousku chleba s něčím lahodným k němu. Tapas také dobyla svět – najdete jej v trendy vinných barech od New Yorku, Rio de Janeira přes Londýn po Kapské Město.
Petiscos
Nyní, když víme, co jsou tapas, pojďme konečně na ta petiscos. Petiscos jsou obecně malé verze velkých krajíců, na rozdíl od tapas. Existuje dokonce slovo petiscar – stolování s jídlem připraveným s přáteli.
Genialita tohoto modelu spočívá v tom, že ochutnáte více variant pokrmů v menších porcích a ještě je můžete sdílet s lidmi u stolu. Příjemné, že ano?
Kde se vzala
Tapas i petiscos mají svůj původ na Pyrenejském poloostrově. Španělská tapas se stala mezinárodně známá a najdeme je po celém světě, hlavně v módních restauracích, kde se podávají společně s víny této země.
Pokud jde o petiscos, jsou součástí portugalské gastronomie a tradičně se podávají v tascas – tavernách či kavárnách. V poslední době vznikají bistra speciálně zaměřená na petiscos, tzv. petisqueiras, kde k nim dostanete pochopitelně zase vína portugalská.
Avšak na rozdíl od tapas, petiscos jsou mimo Portugalsko poměrně neznámá. Ale snad ne na dlouho.
Jaká Petiscos vyzkoušet?
Nabízí se mnoho možností, která si dát. V malých porcích si objednáte čtyři, pět druhů, aniž byste se na konci cítili s těžkým žaludkem přejedeni.
Pataniscas – řízečky ze solené tresky
Tak jednoduché a tak dobré! Solená treska bacalhau je od nepaměti nezbytnou součástí portugalské gastronomie. Malé kousky osmažené v těstíčku s cibulkou a petrželkou jsou mým favoritem a první volbou v petiscos.
Salát z chobotnice
Obvykle podávaný s nadrobno krájenou cibulí a petrželkou, smíchanou s dostatečným množstvím olivového oleje. Sůl, pepř a ocet dle vaší chuti. Chobotnicový salátek je naprosto božský a chutná tak dobře, jak vypadá. Tak co, jdete do něj se mnou?
Uzená šunka, klobásky a sýry
Portugalci milují uzené a sušené pochutiny a jsou v této disciplíně mistry. Na zdejších stolech těžko někdy chybí nějaká ta klobáska, šunka presunto či sýry mnoha vůní.
Amêijoas – mušle
Nejslavnější recept je Amêijoas à Bulhão Pato. Je to tak jednoduché, jak je lahodné. Mušle vařené na másle s česnekem dělají tento pokrm jedním z nejchutnějších portugalských petiscos.
Pica-Pau
Vepřové maso, klobásky, sýry a nakládaná zelenina. Víc není třeba.
Moelas – kuřecí žaludky
V portugalské kuchyni se neztratí téměř nic, což vychází z historie jeho neohrožených námořníků. Moelas jsou toho dobrým příkladem. Vezmete tu část kuřete, která by šla obvykle rovnou do odpadků a vytvoříte chutný pokrm – vařené kuřecí žaludky. Vím, že to pro některé z vás nezní úplně vábně, ale věřte mi, je to jedna z těch klasik, které nemůžete v Portugalsku vynechat.
Až budete v Portugalsku, rozhodně si na petiscos někam zajděte. Určitě objevíte nové chutě a přivezete si domů nezapomenutelné zážitky.
Inspiroval vás tento článek? Co říkáte na tapas nebo petiscos? Ochutnali jste je někdy? Napište mi do komentářů vaše postřehy. A na FB lajkujte a sdílejte. Díky moc a bom apetite!