Libé tóny dobrého Tawny – 2. díl

Přátelé, vítejte u druhého dílu článku o portském víně typu Tawny. V prvním díle jsme se s Tawny seznámili, dnes si řekneme více o datovaném Tawny a jeho variantě Colheita.

Tawny, ale jaké?

Půjdeme-li v Česku do středně “lepší” restaurace a budeme se poptávat po portském víně typu Tawny, pravděpodobně nám nabídnou běžné základní, které ve dřevě zraje 3 roky. Možná ještě o něco lepší Fine Tawny. Chuťový zážitek není mnohdy valný, ale budiž. Je to kvůli nízké ceně a zřejmě i malé znalosti českého konzumenta. V podnicích na vyšší úrovni se však můžeme setkat s Tawny Reserve (zraje v sudu 7 let), která již zákazníkům nabízí solidní hodnotu při jejím pití.

Dobré víno s krásnou etiketou

Dobré víno s krásnou etiketou (zdroj: highwire.com)

Existují ještě speciální podkategorie spadající portské zrající ve dřevě (např. Garrafeira), ale my se nyní budeme soustředit na to, které je nejvíce oblíbené u zákazníků a jejich sommeliérů: datované Tawny a Colheitu (vyslovováno cuhl-yay-tah).

Datované Tawny

Vzniká smícháním vín různých ročníků. Údaj na etiketě znamená průměrný věk použitých vín, například tedy 20leté Tawny vzniká z desetiletého a třicetiletého základu. V podstatě se setkáme se čtyřmi variantami: 10, 20, 30, 40leté Tawny. To nejmladší pořídíme v našich končinách od přibližně 600 Kč, nejstarší 40leté stojí i přes 4 000 Kč.

Budete-li postupně ochutnávat tato vína od nejmladšího po nejstarší, ucítíte v chuti přechod od ovocitých tónů po příchutě ořechů, což právě způsobuje dlouhá doba pobytu vína v dřevěných sudech. Avšak vzhledem k tomu, že institut IVDP nevydává žádná striktní pravidla k této kupáži, někteří výrobci napodobují senzorické vlastnosti starších datovaných Tawny a tato mladší vína prodávají za vyšší ceny.

No, čert aby se v tom pak vyznal. Koupíme-li si ale láhev od známých značek velkých výrobců jako Graham nebo Taylor, chybu neuděláme. Tato vína jsou hladká a vyvolají ve vašich ústech hedvábný pocit, intenzitu chutí a vůní, od citrusových do karamelu, muškátového oříšku, čokolády a vlašských ořechů.

Datovaná Tawny od Taylor. Stoletý promo balíček.

Datovaná Tawny od Taylor. Stoletý promo balíček (zdroj: prestigedrinks.com)

Popíšu jednotlivé varianty a vyjmenuji několik značek, které jak se domnívám, mohou být skvělými představiteli kategorie datovaných Tawny:

10leté Tawny nabízí dobrou hodnotu, ale je stále poměrně evolučně mladé, vykazuje rubínovou barvu. Existují vyjímky, ale většina Tawny se potřebuje ve dřevě rozvíjet po delší čas, abychom pocítili sekundární znaky vína, než jen barvu a ovocitou chuť. Nicméně vyzkoušejte tato Tawny například od Ramos Pinto, Niepoort, Quevedo, Quinta do Portal, Quinta da Romaneira nebo Quinta do Porto od Ferreiry.

20leté Tawny je zrcadlo všeho krásného na světě! Barva je tmavohnědá, třísloviny měkké a tančící na patře, jeho složitost spolu se strukturou je známa po prvním doušku. Ochutnejte Ferreirův Duque de Bragança, Sandeman, Otima od Warre, Taylor, Cockburn či Poças.

30leté Tawny jde již dosti do dřeva. V ústech dosti těžkne a začátečníkovi nemusí být příjemné, neboť neposkytuje svěžest ani kyselinku. Avšak právě u něj se může jednat o mimořádnou pochoutku hraničící s požitkářstvím. Lze doporučit Offley, Dow’s, Vista Alegre, Niepoort.

40leté Tawny se pohybuje mezi éterickou, smyslnou živostí a elegantním sex-appealem. Skvělá záminka pro příjemně strávený večer v klubu. Vybírejte s rozmyslem, i vzhledem k cenám: Kopke, Quinta do Noval, Taylor, Quinta da Romaneira, San Leonardo, Graham, Quinta do Portal, Vista Alegre a Sandeman.

Peter Symington (vlastnící s rodinou např. vinařství Graham) poskytuje svůj pohled na věc: “Je důležité si uvědomit, že v našich sklepích ve Vila Nova de Gaia je uskladněno 17 300 dřevěných sudů se starými Tawny, což je velmi podstatná investice do budoucna. Odrůdy a kvalita obsažená v těchto sudech má přínos k nezaplacení.”

Colheita jako speciální Tawny

Colheita je portské víno pouze z jednoho ročníku (všechny hrozny jsou z jedné sklizně), které zraje ve dřevě. V portugalštině slovo “Colheita” znamená “sklizeň” nebo “vinobraní”. V dubovém sudu musí zrát minimálně 7 let, ale většinou to bývá daleko více, klidně i více než sto let. Koukněte na datum lahvování na přední nebo zadní etiketě, kde podle popisků typu “zrálo ve dřevě” poznáte, že jde o Tawny, nikoliv o Vintage portské. Colheita může nabídnout vynikající hodnotu vína, obvykle bývá levnější než Vintage obdobného věku. K dispozici je menší množství lahví, většinou pouze 1 % produkce všech portských vín vyrobených v daném roce.

Čím déle zraje víno ve dřevě, tím je světlejší

Čím déle zraje víno ve dřevě, tím je světlejší (zdroj: passion-port.de)

Pravidla pro výrobu Colheity nejsou tak přísná, přestože dle institutu IVDP by v jistých charakteristikách jako je chuťový profil a barva splňoval podmínky pro datovaná Tawny. Colheita zraje většinou v dřevěných sudech pipas, nicméně najdeme i vína ze sudů balseiros a toneis. Existují i bílé Colheity, ty mají krásný chuťový profil a mimořádné aromatické vlastnosti. Přestože se jedná o vzácné kusy, vyplatí se je hledat, převážně v Portu a Vila Nova de Gaia, v Česku jsem ji zatím neviděl.

Zde jsou producenti Colheity, které bych doporučil, podle abecedy: Andresen, Barros, Borges, Burmester, Cálem, Dalva, Delaforce, Ferreira, Kopke, Niepoort, Offley, Poças, Quevedo, Quinta do Noval, Ramos-Pinto, Rocha, Royal Oporto, Smith Woodhouse, Warre, Weise & Krohn.

Nyní bychom měli tedy mít v Tawny jasno. Jsem rád, že jsem Vám k tomu mohl tímto článkem pomoci. Dobrou chuť!

Zanechte komentář