Je to Vintage, není to Vintage? Je to Late Bottled Vintage!

Kategorie:

Rádi byste ochutnali Vintage portské, ale nechce se vám za něj platit mnoho peněz? Pak zkuste Late Bottled Vintage, zkráceně „LBV“ neboli česky „pozdně lahvované Vintage“.

Co LBV je, jak se pozná, jak jej servírovat a uchovávat a co se k němu hodí za pochutiny se dozvíte v dnešním článku.

Late Bottled Vintage se stal nejpopulárnějším prémiovým druhem portského vína v Anglii i například v Kanadě. Každá pátá láhev portského koupená ve Velké Británii je druh LBV, v Kanadě každá čtvrtá.

Druh portského vína Late Bottled Vintage představoval ve svém zrodu reakci na stále méně dostupnější portská vína klasického typu Vintage a Single Quinta Vintage. Tím myslím pro běžného spotřebitele cenově, časově i složitostí servírování a případném uchovávání.

Nicméně ještě než si jej pomyslně nalijeme do skleničky, pojďme se podívat na jeho historii.

Čekat, dekantovat? Děkujeme, nechceme

Ve druhé polovině 20. století se obecně začíná trh s vínem stabilizovat a také modernizovat.

Stávající enologické postupy už přestávají přání zákazníků vyhovovat , ti své touhy po kvalitním víně chtějí uspokojit dříve a snadněji.

Nejen vinaři z Doura musí na tento trend reagovat.

Vylepšují technologie, zvyšují efektivitu od vinohradu po zpracování révy a také vymýšlejí, s jakými víny se dostat ke stále náročnějším zákazníkům.

Co takhle vymyslet LBV?

S touto situací nebyli spokojení hlavně velcí výrobci portského. Dumal nad ní i tehdejší prezident vinařství Taylor’s, sám velký Alistair Robertson, slavná ikona světa portského vína.

Ten byl známý svým inovátorským nadšením a ani v případě nově vznikajícího druhu portského vína nezůstal své pověsti nic dlužen.

Dal si se svým týmem za úkol vytvořit portské víno typu Ruby z jednoho ročníku sklizně, které bude díky filtraci při lahvování zbaveno sedimentu a tím pádem ihned připraveno ke konzumaci bez zdlouhavého dekantování.

Toho dosáhl tím, že ponechal víno déle zrát ve dřevě, tedy jej „později lahvoval“. V porovnání s klasickým Vintage portským, které musí dle pravidel IVDP zrát v sudu nejméně 18 měsíců, Late Bottled Vintage v něm zraje 4 – 6 let.

V roce 1970 tak značka Taylor’s přišla na trh s tehdy novinkou – Late Bottled Vintage ročníku sklizně 1965.

Ačkoliv mnoho ostatních výrobců a obchodníků s portským se k tomuto novému druhu stavělo přinejlepším dost rezervovaně a skepticky, během následující dekády se LBV u gurmánů stalo velmi úspěšným druhem portského a všechny velké značky portského jej postupně zavedly do svého sortimentu.

I takhle může znít LBV portské

V jednoduchosti je síla

Ano, Late Bottled Vintage portské bylo vymyšleno jako víno pro moderního zákazníka – který chce stylové Ruby s vysokou hodnotou požitku, zároveň snadno čitelné, nicméně dostupné za rozumnou cenu.

Takové LBV být mělo. Jak už to však bývá, pokrok nezastavíš a ten se nevyhnul ani LBV.

Postupem času, především pod tlakem obchodníků, začali mnozí producenti výrobu LBV modifikovat podle představ svých a svých zákazníků.

Dnešní Late Bottled Vintage tak může chutnat mladě a ovocitě nebo také vyzrále, v chuti s patrnou přítomností dřeva.

Může dokonce zrát delší dobu v nerezu, nikoli jen v dřevěném sudu. Může být okamžitě po otevření připravené k pití nebo naopak určené ke stárnutí v láhvi.

Jak se v tom má pak milovník portského vína vyznat?

Quinta do Noval LBV 2014 v medailonku ředitele Christiana Seely

Vlastnosti dobrého LBV portského vína

LBV je víno vyrobené z vinné révy jednoho ročníku jako kupáž modrých odrůd Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Cão a Tinta Amarela.

Na etiketě najdeme jako hlavní letopočet rok lahvování, ale také by měl být uveden rok sklizně. Ten bývá většinou zobrazen na etiketě zadní.

Jakmile je LBV nalahvováno, je již v tu chvíli připraveno k pití, ne několik let poté, jako u klasického Vintage nebo Single Quinta Vintage.

Late Bottled Vintage portské, věrné svému názvu, by mělo mít určitý charakter ročníkového vína – vyváženou ovocitost s tříslovinami, tělnatost a dobrou hloubku v chuti.

Představení Graham’s LBV 2009

O svém LBV 2013 se kupříkladu takto vyjádřil technický ředitel vinařství Quinta do Noval Carlos Agrellos: „Noval Late Bottled Vintage 2013 odhaluje svou sytou rubínovou barvu. Vyniká velmi jemnou tříslovinou a pevnou strukturou. Je ovocité, elegantní a čisté.“

„V ústech převládá chuť černého lesního ovoce s pikantními podtóny,“ dodává Carlos Agrellos.

Filtrovaná nebo nefiltrovaná?

LBV portská vína, která jsou před lahvováním filtrována, jsou sestavena tak, aby byla spotřebována v krátké době po uvedení na trh a nejsou určena ke stárnutí.

Filtrovaná LBV neobsahují sediment a před servírováním nepotřebují dekantaci. Většina filtrovaných LBV neuvádí na své etiketě výraz „filtrováno“.

Příklady filtrovaných LBV jsou Taylor’s LBV Port a Graham’s LBV Port.

Nefiltrovaná portská vína druhu Late Bottled Vintage obvykle obsahují sediment, především ta, která jsou skladována delší dobu. Běžné pak v láhvi vydrží 5 – 20 let, snesou tedy konzumaci i v po pár letech ponechání ve vinotéce.

Jak je poznat? Na přední nebo zadní etiketě láhve hledejte slovo „unfiltered“, což je dokladem, že tohle LBV portské nebylo filtrováno. 

Nefiltrovaná portská vína vyrábí například značka Warre’s, Niepoort nebo Quinta do Noval.

Jak zraje LBV portské

Další pravidlo se týká zrání. Doba, po kterou víno leží na sudu, je mezi 4 – 6 lety. Každý výrobce preferuje dobu jinou, proto se s délkou zrání mění i vlastnosti výsledného produktu.

Povolení plnění do lahví mezi čtvrtým a šestým rokem dává výrobcům portského flexibilitu, ale je také kořenem druhových rozdílů a nekonzistentnosti.

Stále více LBV portských vín zraje v sudu kratší dobu než 6 let, proto jdou na trh mladá a s výraznými ovocitými chutěmi. Výrobci se tak přizpůsobují přání zákazníků, kteří si taková vína žádají.

LBV jsou schváleny pro vydání nejdříve ve čtvrtém roce IVDP. Je však logické, že LBV lahvované ve čtvrtém roce bude chutnat velmi odlišně než LBV stáčené v roce šestém. Tohoto faktu musí být zákazník znalý a mít jej na vědomí.

Senzorické vlastnosti LBV portského vína

Late Bottled Vintage vyniká temně tmavou rubínovou barvou. V nose pocítíte svěží eleganci v intenzivní vůni po černém rybízu, třešních s jemnými tóny lékořice a koření. Nechybí ani tmavé lesní ovoce jako ostružiny či borůvky.

A co chuť? Ta bývá velmi bohatá a koncentrovaná ve stylu černého ovoce jako švestek nebo višní, podpořená výraznými tříslovinami. Obvykle vykazuje velkou rovnováhu a jemnost.

Servírujeme a uchováváme LBV portské

Portské víno Late Bottled Vintage si vychutnáte nejlépe při teplotě 16 – 17 °C, při níž se plně rozvine jejich ovocitá vůně a chuť a oceníte také bohatou tělnatost.

Skleničku použijte tulipánového tvaru, rozhodně se vyhněte whiskovému či koňakovému sklu. Dobrý zážitek poskytne také moderní sklenička pro bílé víno na vyšší stopce.

Nefiltrovaná LBV, pokud jsou po otevření láhve skladována v chladničce, vydrží bez ztráty kvality 1 – 2 týdny. U filtrovaných LBV počítejte spíše jen 10 dní po otevření.

Cálem Late Bottled Vintage nalahvované v roce 2011

Párujeme chutě

Sytá ovocná chuť po bobulích vinné révy ve spojení s živou kyselinkou portského LBV vybízí k párování se slanými pokrmy, jako je pečené maso a zvěřina, zrající sýry (speciálně ty s modrou plísní) a trvanlivými uzeninami typu sušené šunky presunto

Červená portská vína se obecně velmi dobře párují s konfitovanými kachními prsíčky.

LBV se výborně hodí k sýrům (za foto díky Taylor’s)

LBV vám také zachutná společně s ovocným dezertem či kávovými nebo hořkosladkými čokoládovými koláči. Vyhněte se však čokoládě mléčné; fortifikované víno by mělo být vždy sladší než párované jídlo – portské by vypadalo mdlé. Proto je tmavá čokoláda vždy lepší.

Závěrem

Portské víno LBV určitě stojí za vyzkoušení, už jen pro svou podobnost s klasickým Vintage a dostupnou cenu. Dají se v něm najít příjemná chuťová zákoutí a v kombinaci s dobrým jídlem přinese kvalitní zážitek ke každému stolu.

Napište mi do komentářů, zda jste příznivcem LBV a jakou s nimi máte zkušenost.

Napsat komentář