Portské víno zahrnuje vcelku složitý systém výroby a skladování. Nejvíce se ovšem lidé těší na jeho konzumaci, a proto i pro tuto fázi života portského existují určité zákonitosti jak s ním nakládat před i po otevření láhve. Pravdou je, že mnohé zdroje se v informacích liší, nicméně ta základní pravidla existují:
1. Rozlišujte jeho stáří
Pro plnohodnotné vychutnání si portského je třeba rozlišovat jeho stáří. Starší vína, ročníkové portské a vintage je dobré spotřebovat co nejdříve po otevření, neboť na vzduchu se rychle ztrácí jeho plnost a vlastnosti nabyté dlouhým zráním. Tyto typy vín se většinou konzumují k určité významnější příležitosti, kde se počítá s tím, že se veškerý obsah láhve dostane k ústům hostů bez velkých odkladů.
2. Uzávěry láhve
Při rozhodování o uchovávání portského se lze také řídit dle způsobu uzavření láhve. Ty s běžným korkem (většinou starší vína vintage typu) je záhodno spotřebovat do 24 hodin. Vína se speciálním korkovým uzávěrem, tzv. T-stopperem, lze uchovávat v chladničce i po dobu několika týdnů bez ztrát na kvalitě. Použití T-stopperu umožňuje snadné otvírání a uzavírání láhve. Tyto uzávěry se používají především u neročníkových vín typu Ruby či Tawny a i pro některé Colheity, LBV a zvláštní Reservy.
3. Poloha láhve
Portské s korkovými uzávěry uchovávejte vleže s etiketou nahoře, neboť nemusíte s takto uloženou lahví otáčet a zbytečně rozviřovat usazený sediment. Láhve s T-stoppery skladujte pohodlně na stojato.
4. Manipulace
Přenášejte láhve ze svého úložného prostoru k místu konzumace opatrně, aniž byste s nimi otáčeli a obsah promíchávali. Pokud byla láhev skladována etiketou nahoře, snažte se dodržet i tuto polohu při servírování. Vína se sedimentem je nutné nalévat velmi opatrně nebo je před naléváním dekantovat.
5. Otevřené skladujte v chladnu
Své portské mějte na chladném a tmavém místě. Není větší škody, než když na láhev po jejím otevření svítí slunce a toto změní dříve skvělou strukturu a chuť vína na vydechlou, prázdnou tekutinu.
Tip:
Dekantuje portské víno pomocí speciální karafy. Nalévejte do ní víno v jednom pohybu a pohledem přes hrdlo láhve se ujistěte, že se do karafy dostává opravdu jen minimum usazenin nebo nejlépe žádné.
Jak dlouho uchovávat typy portského po otevření láhve:
Základní Ruby a Tawny
Většinou 3 – 5 týdnů bez významného zhoršení kvality.
Tawny s uvedením věku (Tawny 10, 20, 30, 40, 50+ Years Old)
4 týdny v chladničce. Při pokojové teplotě 2 týdny.
Colheita
Mladší vína, většinou méně než 15 let, uchováte 4 týdny bez ztrát na chuti a vůni. Starší ročníky se doporučují zkonzumovat buď ihned po otevření nebo do 48 hodin.
Late Bottled Vintage (LBV)
Nefiltrované LBV, je-li skladováno v chladničce, vydrží týden až dva bez ztráty kvality. Filtrované LBV je dobré spotřebovat do 10 dní při uchování na chladném místě.
Vintage
Mladé Vintage portské (méně než 5 let) lze často pěkné vychutnat i během 4 – 5 dní po otevření láhve. Nicméně Vintage starších ročníků (více než 15 let) se doporučují zkonzumovat do 2 – 3 dnů. Po uplynutí této doby se sice nezkazí, ale ztrácejí svou svěžest a stávají se chudšími na výrazné znaky, hlavně aroma a chuť. Láhev opravdu starého Vintage portského (více než 25 let) vypijeme s chutí ještě týž den nebo do 48 hodin. Bylo by hříchem nechávat jej delší dobu skladovat.