Zhruba od poloviny srpna vrcholí snažení vinařů v Douru. Nastává vinobraní, čas sklizně, tvrdé dřiny, nekonečných hodin ve vinohradu a poté ještě v zázemí quintas při zpracování hroznů. Vybral jsem pro Tebe videa od producentů, kteří tyhle výjimečné okamžiky pro nás zaznamenali. Moji milí odběratelé si mohli newsletter přečíst od 31. října.
Olá,
máme tu konec října a s ním také můj měsíčník o zajímavostech ze světa portského vína.
Hodilo by se jej samozřejmě označit jako “pravidelný”, nicméně tentokrát si vůbec netroufám, neboť ten zářijový Ti do schránky vůbec nepřistál.
Já vím, to pátrání po něm ve Tvém inboxu v závěru minulého měsíce muselo být mučivé nesnesitelně, jistě i studený pot na čele Ti vyvstal.
Jasně, ha ha, přeháním.
Ale nedalo se svítit.
Zrovna v době, kdy připravuji každoměsíční e-mailové lahůdky, jsem totiž vyrazil na svůj další výlet za portským do Porta a Doura.
Věř mi, tolik poučného, fotogenického a chutného jsem tam denně zažíval, že poslat Ti to e-mailu už jsem zkrátka nestihnul.
Kdyby aspoň v noci byl čas na psaní, ale ty zatracené bary, no, snad mi rozumíš ;-)
Přijmi tedy prosím moji nejhlubší omluvu, na listopad mám newsletter nachystaný skoro už teď.
Nicméně, co bylo, bylo, pojďme konečně do současnosti.
Úroda z vinic v Douru je v tuto chvíli pod střechou, mladé víno nyní v klidu odpočívá.
Navrhuji se tedy podívat, jak letošní vinobraní v nejstarší vinařské oblasti na světě probíhalo.
Marketingově zdatnější výrobci pro nás vzali do rukou kamery, vypustili drony a vytvořili poutavá videa.
Nuže, nalej si sklenku portského, pohodlně se usaď, biograf Douro právě začíná.
To nejlepší z Quinta de Vargellas
Od roku 1820 je klenotem značky Taylor’s, má svoji vlastní vlakovou stanici a réva na zdejších terasách pamatuje začátek minulého století.
Quinta de Vargellas, rozkládající se v podoblasti Douro Superior, je skutečným diamantem mezi vinicemi.
Úvodním snímkem se přeneseme do přitažlivých scenérií svahů kolem řeky Douro, kde vznikají ta nejhodnotnější portská vína, za nimiž však stojí velmi tvrdá práce všech Taylorových “rogas”.
Máš rád/a portské víno?
Chceš se o něm dozvědět víc?
Stáhni si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budeš jistý/á:
- jak stoprocentně poznat originální portské víno
- dozvíš se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budeš umět portské víno správně servírovat
- dokážeš portské párovat s pochutinami
- podíváš se za ním do Porta a údolí řeky Douro
Quinta dos Castelares hlásí hotovo
Minutové okénko do letošního vinobraní nám otevřeli na malebné Quinta dos Castelares, téměř těsně u hranice se Španělskem.
Jsou specialisté na prvotřídní tichá vína a sekty, která si můžeš vychutnat v doslova rodinné atmosféře.
Obklopeni přírodním parkem využívají moderní přístupy k vinařství, ovšem vždy s ohledem na udržitelnost životního prostředí.
Přidej se také Ty ke stovkám nadšenců do portského vína v ČR
Stačí se jen přihlásit k odběru pravidelného měsíčníku:
Nerušit, kvasíme
Jedním z klíčových kroků v procesu výroby vína je kvašení.
Během fermentace probíhají ve rmutu chemické reakce ovlivňující výsledné vlastnosti vína.
Nicméně zásadní úlohou pro kvašení je přeměnit hroznový cukr na alkohol a nepotřebný oxid uhličitý.
Jak na to jdou u Real Companhia Velha nám představí jejich winemaker Pedro O. Silva Reis.
Radost z konce vinobraní na Quinta de Vargellas
Na Quinta de Vargellas se s dovolením ještě vrátíme.
Konec sklizně má své zákonitosti a tradice.
I letos družina pracovníků zamířila k hlavnímu domu vinice, kde na ni již čekali technický ředitel a hlavní winemaker David Guimaraens a sedmaosmdesátiletý emeritní ředitel společnosti The Fladgate Partnership Alistair Robertson.
Přijetím symbolického věnce “ramo”, klíči k vinařství, tito dva pánové s dámským doprovodem (za každým úspěšným mužem přeci stojí žena, není-liž pravda) poděkovali celému týmu zaměstnanců za nezměrné úsilí, s nímž celé vinobraní úspěšně zvládli.
Poté se již jen zaslouženě tančilo a hodovalo!
Slavit umí také na Quinta da Roêda
Dalším místem, kam se podíváme za vinobraním, je malebná Quinta da Roêda.
Pokud doma popíjíš portské víno značky Croft, pochází právě z těchto svahů.
Její turistická výhoda tkví ve faktu, že sem dojdeš z nádraží v Pinhão za půl hodiny pěšky.
Sklidit 80 hektarů vinic není nikdy jen tak, potřebuješ zkušené a věrné parťáky.
A podle všeho tyhle dámy a pánové umí zabrat nejen ve vinohradu, ale též na závěrečné párty.
Mozart na Quinta dos Malvedos
Co si na závěr nechat kromě zraku pohladit i sluch?
Zajímavý hudební počin mají letos na svědomí u Graham’s.
V malou koncertní síň pod širým nebem proměnili terasu na Quinta dos Malvedos a pozvali na ni pět hudebníků z Orquestra do Norte z Amarante.
Údolím Douro se tak nesla klasická hudba od W. A. Mozarta a lze předpokládat, že i ona se nakonec promítne do úchvatné symfonie vín ročníku 2024 od značky Graham’s.
Vrchol sezóny je za námi, máme posbíráno, zpracováno a oslaveno.
Nyní si počkáme do jara, s jakými vyjádřeními k ročníku 2024 výrobci přijdou.
No, já se každopádně dostavím do Tvého e-mailu opět na konci listopadu, během nějž konečně zpracuji posbírané zážitky ze svého zářijového výletu za portským.
Těš se, cítím, že bude důvod k oslavě ;-)
Zatím Adeus!
Vašek
Za titulní foto díky Youtube kanálu/title photo credits Taylor’s Port.