Je tu konec února a i tento měsíc přistál stovkám “port wine loverům” pravidelný e-mailový souhrn specialit týkajících se portského vína.
Olá,
dnešní bonusový den je v kalendáři jednou za čtyři roky, dávám mu proto palec nahoru, měl jsem alespoň více času na přípravu únorových “portských” zajímavostí.
Pojď na ně se mnou nyní mrknout.
Zima na Quinta do Bom Retiro
Značka Ramos Pinto je známá i u nás v Česku, ovšem málokdo ví, odkud pocházejí hrozny pro její portská vína.
Poblíž města Pinhão, omývána vodami řeky Torto, se na oblých kopcích rozprostírá nádherná Quinta do Bom Retiro.
Zabírá celkovou plochu 110 hektarů, v nadmořské výšce od 110 do 400 metrů. Na 80 hektarech se tu pěstuje vinná réva s průměrným stářím 40 let.
Díky ní zde vznikají elegantní a komplexní portská vína, která na lahvích nosí etiketu Ramos Pinto.
No a přestože v těchto na únor teplých dnech už asi také, stejně jako já, vzýváš příchod jara, mrkni na pár obrázků, jak může být zima na vinici v Douru krásná.
Máš rád/a portské víno?
Chceš se o něm dozvědět víc?
Stáhni si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budeš jistý/á:
- jak stoprocentně poznat originální portské víno
- dozvíš se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budeš umět portské víno správně servírovat
- dokážeš portské párovat s pochutinami
- podíváš se za ním do Porta a údolí řeky Douro
Ochutnej portské u Ferreira ve Vila Nova de Gaia
Chystáš-li se nazout toulavé boty a vydat se na výlet za portským, určitě se zastav v Gaie naproti Porta na nábřeží řeky Douro ve velké a rozlehlé budově s nápisem Ferreira.
V současnosti tohle vinařství patří pod velkou skupinu Sogrape (v ní najdeš z portských vín také Sandeman či Offley), nicméně jeho historie sahá až do roku 1751.
Odkazem navazuje na život a dílo významné ženy Dony Antónie Adelaide Ferreira, klíčové osobnosti ve výrobě portského vína a obchodu s ním.
Znalý průvodce Tě tu při prohlídce zasvětí do minulosti a přítomnosti značky Ferreira, můžeš si doslova sáhnout na sudy s portským, které zde zraje po mnoho desítek let a v muzeu získat obrázek, jak dříve žili lidé pracující na vinicích v Douru.
V archivu se na Tebe zase těší rozsáhlá sbírka Vintage, to nejstarší pochází z roku 1815.
Na závěr své návštěvy samozřejmě vína ochutnáš, přičemž základní nabídka v ceně 21 EUR obsahuje 3 vzorky portských vín – White, Ruby a Tawny.
Nuže, věř mi, že když Ti jazyk pohladí, v místním tasting roomu dokážeš prosedět opravdu drahně času.
Přidej se také Ty ke stovkám nadšenců do portského vína v ČR
Stačí se jen přihlásit k odběru pravidelného měsíčníku:
Honí Tě mlsná? Uteč jí s Pastel de Nata
Košíček z listového těsta naplněný sladkým žloutkovým krémem se skořicí, upečený tak, aby jeho povrch byl téměř až spálený.
V ústech Ti jemně křupne, ale nerozpadne se. Když sníš jeden, už se těšíš na další.
Pastel de Nata je zkrátka návykový, což z něj učinilo jeden z nejoblíbenějších portugalských dezertů.
Přestože originální recept pochází z lisabonské čtvrti Santa Maria de Belém, v Portu na něj narazíš v každé kavárně, confeitarii a první pryč bude také na hotelové snídani.
Nejznámějším magnetem, kam turisté v Portu míří za vymazlenými kousky Pasteis de Nata (v plurálu), bude patrně zrekonstruovaná Manteigaria ve čtvrti Bolhão.
Toto místo bývalo historickou dominantou města, sídlem „Manteigaria União“, společnost, která od začátku 20. století prodávala máslo po celém městě.
Dnes je v budově moderní kavárna, kde můžeš za skleněnou přepážkou se zaujetím sledovat zručné cukráře, jak přímo před Tvými zraky připravují denně stovky těchto vyhlášených dobrot.
Když tedy budeš v Portu, stav se do této továrny na Pastel de Nata, určitě tam někde na Tebe čeká i ten Tvůj kousek.
A troufnu si říct, že jen u jednoho nezůstane.
Tak ať už jsi na sladké či ne, kolem portského je toho k ochutnání stále dost a dost.
Těším se za měsíc na počtenou a měj se zatím krásně,
Adeus!
Za titulní foto díky/Title photo credit and many thanks to: Ramos Pinto.