V dubnovém měsíčníku se projedeme virtuálně vlakem po údolí Douro, nahlédneme pod ruce bednářům vyrábějícím sudy a zastavíme se v relativně novém vinařství MENIN Douro Estates. Newsletter mým milým odběratelům dorazil 30. dubna.
Olá,
jak se Ti daří?
Mě opět zaujala tři témata kolem portského vína, posílám Ti je.
Tentokrát to bude o cestování vlakem, i když jen prstem po displeji, řemeslné zručnosti a ambiciózním vinařském projektu.
Pojďme se tedy na ně společně podívat.
Projeď se po Linha Douro na Google Street View

Už jedenáctým rokem se můžeš projet po Linha Douro bez jízdenky.
Tedy samozřejmě pouze v případě, že nastoupíš do vlaku virtuálního, snímajícího jízdu a krajinu kolem pomocí Google Street View.
Od roku 2014 najdeš na mapách Google 360stupňové panoramatické snímky trasy Linha Douro zachycující různé úseky železniční trati, která spojuje nádraží São Bento v Portu s nádražím Pocinho u města Vila Nova de Foz Côa na vzdálenost asi dvou set kilometrů.
Jedny z nejkrásnějších pohledů jsou kolem města Pinhão, pokochej se vinařskou oblastí Douro odtud na obě strany.
Třeba Tě tahle vychytávka inspiruje k opravdovému výletu do Doura.
Jízdenku už potřebovat budeš, za ten romantický pohled z okna vlaku však stojí.

Máš rád/a portské víno?
Chceš se o něm dozvědět víc?
Stáhni si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budeš jistý/á:
- jak stoprocentně poznat originální portské víno
- dozvíš se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budeš umět portské víno správně servírovat
- dokážeš portské párovat s pochutinami
- podíváš se za ním do Porta a údolí řeky Douro
Jak se vyrábí sudy
Výroba sudů na portské víno je tradiční řemeslo, jež ovládají mistři bednáři tanoeiros.
Proces začíná pečlivým výběrem dřeva, nejčastěji francouzského nebo amerického dubu, pro jeho jemnou strukturu a vliv na chuť vína.
Materiál se několik let volně suší, poté se z něj vyrábějí jednotlivé prkna (stavy), které se ohřívají nad ohněm a ohýbají do tvaru sudu bez použití lepidel či hřebíků.
Kovové obruče drží konstrukci pohromadě a následné vypalování vnitřku sudu (tzv. „toasting“) uvolňuje aromatické sloučeniny, které během zrání obohacují víno o vanilkové, karamelové či kořeněné tóny.
Pro portské víno se často používají menší sudy o objemu 550 litrů zvané pipas, které díky většímu poměru mezi povrchem a objemem umožňují intenzivnější prolnutí vína se dřevem.
Tento kontakt je klíčový zejména pro styl Tawny, který v sudu zraje i desítky let a získává tak svou typickou jemnost, komplexitu a zlatavě jantarovou barvu.
Výroba sudů kombinuje řemeslnou zručnost s hlubokým pochopením vlivu dřeva na vývoj vína.
Tanoaria Ramalho je společnost specializující se právě na výrobu a opravy sudů pro skladování a zrání vín či whisky.
Kouknout pod ruce jejím zručným bednářům můžeš ve snímku již sice letitém, nicméně všeříkajícím.
Přidej se také Ty ke stovkám nadšenců do portského vína v ČR
Stačí se jen přihlásit k odběru pravidelného měsíčníku:
MENIN Douro Estates
Když jsem v prosinci roku 2023 projížděl v Douru směrem k Peso da Régua po pravém břehu řeky, všimnul jsem si nově budovaného vinařství.
Nedalo mi to a vydal se po nezpevněné cestě k hlavní budově.
A co jsem zjistil? MENIN Douro Estates je ambiciózní vinařský projekt, jehož cílem je vybudovat v regionu Douro portfolio špičkových červených, bílých i portských vín s plánovanou roční produkcí 400 000 lahví.
Projekt staví na výjimečné kvalitě místního terroiru, rozsáhlé souvislé ploše starých vinic a unikátní krajině, přičemž spojuje vášeň pro portugalské dědictví s vizí rozvoje perspektivní vinařské oblasti.
Rubens Menin Teixeira de Souza, významný brazilský podnikatel, chce svým záměrem přispět k mezinárodnímu uznání Doura a podpořit jeho transformaci z producenta portského na významného hráče v oblasti kvalitních stolních vín.
Než se tak stane, zatím k MENINům nahlédni okénkem, jak těžká práce to je, vytvořit v nejstarší vinařské oblasti na světě novou vinici.
Naše dubnová cesta kolem portského je za námi.
Přeji Ti krásný květen a voňavé jaro, třeba se sklenkou portského v ruce.
Zase se Ti ozvu,
Até breve!

Vašek