Portské víno je jedním z velkých klasických evropských vín s dlouhou a fascinující historií.
Na láhvi s portským vínem najdete etiketu s nápisem “Porto”, “Oporto” či “Vinho do Porto”. V angličtině se setkáme s označením “Port” nebo “Port Wine”.
Proč tento název? Portské víno je historicky pevně spjato s městem Porto v severním Portugalsku. Pouze odtud se donedávna smělo exportovat dále do celého světa.
Jednička v ČR
- největší e-shop s portským vínem na českém trhu
- stovky položek skladem včetně ročníkových vín a limitovaných edicí
- edukovaná a vstřícná zákaznická podpora
- doprava o víkendu od 800 Kč zdarma, ve všední dny od 2 500 Kč
Sleva 5 % s kódem OPORTSKEM5
Alkosympaťáci
- spolehlivý e-shop s širokým sortimentem alkoholu
- přehledný design webu
- prodává značky jako Sandeman, Porto Cruz nebo Royal Oporto
- služba gravírování láhví (pro vybrané druhy alkoholu)
- doprava zdarma od 5 000 Kč
Od roku 1993
- odborníci na víno z celého světa
- heslo: kvalitní víno všem
- v sortimentu portského jsou mj. značky Taylor’s, Barros a Graham’s
- 5 poboček a výdejním míst po Praze
- doprava zdarma od 3 500 Kč
Neméně důležitou roli tu hraje vinařská oblast v údolí řeky Douro, plná překrásných kaskádovitých vinic. Jen z tohoto místa může pocházet réva pro výrobu portského vína.
Fortifikovaná vína
Portská vína se řadí do rodiny fortifikovaných neboli dolihovaných vín či chcete-li dezertních likérových vín. Nejznámějšími fortifikovanými víny kromě portského je španělské Sherry a Mistela, Madeira, sicilská Marsala, mnoho druhů kořenitých vín typu Vermouth a také voňavé Moscatel de Setúbal či Moscatel do Douro. V Česku vyrábí velmi lahodná dezertní likérová vína Jan Stávek z Němčiček.
Fortifikace znamená, že do rmutu (pomleté hrozny zbavené třapin) je v některé fázi procesu výroby (na začátku, v průběhu či po ukončení kvašení) přidáván čistý alkohol. U portského vína se alkohol přidává v průběhu fermentace – kvašení vinného moštu (rmutu), když tento obsahuje 6 – 8 % alkoholu.
Výsledný produkt si tak zachovává přírodní sladkost z hroznového cukru a jeho chutě jsou bohaté, kulaté a hladké na patře.
Portské je pravděpodobně nejznámější z vín obohacovaných alkoholem a jeho nejvzácnější variantu – Vintage – lze bezesporu zařadit po bok nejlepších vín z Burgundska nebo Bordeaux.
Jak poznat originální portské víno?
Chcete-li si portské víno koupit, tahle otázka vás jistě napadne. Nebojte se, poznat pravé portské víno není až tak těžké. Rozhodně sáhněte po láhvi, která má přes horní plochu hrdla papírovou samolepku zvanou “Selo de Garantia”, česky řekněme “kolek”, na kterém je v kulatém místě napsáno “VINHO DO PORTO” a “GARANTIA”.
Dále na něm najdete číslo šarže, která je zapsána v Institutu portského vína a vín z Doura (IVDP). Tato instituce vám zaručuje, že láhev, kterou držíte v ruce a má tento kolek, je originální portské víno. Žádné jiné víno na světě nemá právo užívat názvu “portské víno”.
V našich obchodech se setkáte i s likérovými víny záměrně připomínajícími portské. Hojně prodávané dezertní víno “Old Porter” ve vás svým názvem může vyvolat mylný pocit, že si kupujete letité originální portské víno.
Portské víno Messias Ruby
Klasické portské víno za cenu do 300 Kč
Nadchne svojí nádhernou rubínovou barvou. Je mladé, ovocité, s elegantní chutí třešní.
» Koupit na Portské.czPortské víno Graham’s Tawny 10 Years Old
Portské víno známé značky v papírovém tubusu je skvělý dárek
Elegantní portské víno tmavě zlaté jantarové s komplexní strukturou. V chuti po oříšcích oplývá jemnou kyselinkou s ovocitými podtóny.
» Zjistit cenu na Alkohol.czDejte si však pozor, tenhle výrobek rozhodně portským vínem není. Vložíte-li jej do svého košíku, mějte na paměti, že si domů neodnášíte pravé portské víno, ale pouze sladké víno ze Španělska.
Historie portského vína
Byť portské víno pochází z Portugalska, o jeho světoznámost se postarali především Britové. Za všechno může válka o španělské dědictví mezi Francií a Anglií. V roce 1667 francouzský král Ludvík XIV. omezil dovoz anglického zboží do Francie, načež anglický král Karel II. uvalil cla na francouzská vína, později dokonce dovoz zakázal.
Máte rádi portské víno?
Chcete se o něm dozvědět víc?
Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budete jistí:
- že s jistotou poznáte originální portské víno
- dozvíte se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budete portské víno správně servírovat
- dokážete portské párovat s pochutinami
- podíváte se za ním do Porta a údolí řeky Douro
Angličtí obchodníci tak museli hledat dodavatele vína jinde. Na svých lodích doputovali až do Portugalska a začali vozit víno z těchto končin. Cesta zpátky na ostrovy však byla dlouhá a víno se plavbou často zkazilo. Dolévali jej tedy před převozem vinnou pálenkou, díky které víno sice cestu vydrželo, ale už zase tolik nechutnalo spotřebitelům.
Legenda praví, že jednoho večera 2 obchodníci z Anglie, pohybující se toho času v portugalském městě Lamego, hledali nocleh. Zabouchali na vrata místního kláštera a otevřivší opat je pozval dál.
Při večeři je velebný pán pohostil velmi sladkým, dosti alkoholickým a na patře příjemně hladkým vínem, které obchodníkům na první doušek náramně zachutnalo. Vyzvídali z opata recept a ten jim jej nakonec prozradil.
Jeho tajemství spočívalo v dolévání vínovice do kvasícího vinného moštu téměř na začátku fermentace. Dolitím vinné pálenky v něm kvašení zastavil a ve víně zůstalo velké množství přírodního hroznového cukru.
Obchodníci na nic nečekali a nakoupili veškeré množství vína, které opat měl. Rok 1678 se tak zaznamenal do dějin světového vinařství jako “1. dodávka portského vína z Portugalska do Evropy”.
Náhoda? Osud? Asi ano, každopádně od té doby tento famózní nápoj napsal spoustu zajímavých řádek. Přečtěte si je ve speciálním seriálu Historie portského vína.
Výroba portského vína
Umění vytvořit jakékoliv kvalitní víno je náročný proces a nejinak je tomu i u vína portského. Vinobraní, jež v Douru začíná na konci srpna, předchází celý rok vinohradnických prací.
Portské víno pochází z hornatých svahů v údolí řeky Douro v severním Portugalsku, z jednoho z nejstarších a nejkrásnějších vinných krajů, v němž se víno vyrábí již dva tisíce let. V roce 1756 bylo území vinic v Douru zmapováno a právně vymezeno.
Vznikla 1. oficiální vinařská oblast na světě.
Stejně jako ostatní klasická velká vína, i portské vděčí za svoji jedinečnost kombinaci specifického klimatu, půdy, odrůd vinné révy a vinařské zručnosti. Podobný terroir jako je údolí řeky Douro nenajdeme nikde jinde na světě.
Vinná réva, především původních 6 odrůd Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinto Cão a Tinta Amarela se pěstuje a strmých skalnatých svazích vybíhajících od hladiny řeky Douro až do výšky 700 m n. m. Mnoho ze zdejších nejstarších vinohradů je umístěno na úzkých terasách, zajištěných ručně postavenými kamennými zídkami.
Zajímavostí při zpracování hroznů je, že bobule se nelisují, ale částečně bez třapin se nasypou do velkých žulových van “lagares”, kde se lidskou vahou opatrně šlapou nebo se k narušení bobulí používá počítačově řízená technologie, která co nejvěrněji nahrazuje šetrnou práci lidských nohou. Tento moderní způsob najdeme hlavně ve velkých vinařstvích.
Kvašení rmutu (fermentace) v lagares trvá přibližně 48 hodin. Za tuto dobu množství alkoholu ve rmutu dosáhne 6 – 8 %, smíchá se se 77% vinnou pálenkou a dojde k zastavení fermentace.
Obsah alkoholu v portském víně bývá v rozmezí 19,5 % až 22 %. Hlavně u starších ročníkových vín se pohybuje u vyšší hranice.
Výsledný produkt zůstává ve vinařstvích “Quintas” v Douru ještě do února až března následujícího roku.
Portské víno Cálem Fine Ruby
Portské víno pro milovníky ovocitých chutí
Mladé víno s uhrančivou rubínovou barvou, v chuti s tóny třešní, rybízu a medu. Pohladí vás komplexností a jemnými kyselinkami. Párujte s hořkou čokoládou nebo sýrem Stilton.
» Zjistit cenu na Portské.czPortské víno Quinta do Noval Tawny 20 Years Old
Dokonalé portské víno od jednoho z nejstarších vinařství
Harmonické a vyvážené portské víno zrající průměrně 20 let v dubovém sudu. Opravdový zážitek v oříškové vůni, koňakové barvě a sametové chuti po sušeném ovoci a mandlích.
» Koupit na Portské.czI když se vinná réva pěstuje ve vnitrozemí na vinicích v horní části údolí řeky Douro, u velkých značek ke zrání putuje do přímořského města Porto (respektive do Vila Nova de Gaia), odkud se již tradičně vyváží, i když v současnosti může do světa putovat už také z vinařské oblasti kolem řeky Douro.
Až do 20. století byly sudy s vínem převáženy po řece na speciálních lodích zvaných barcos rabelos. V úzkých uličkách Vila Nova de Gaia, naproti starého města Porta, se pak víno skladuje, třídí a expeduje. Najdeme zde nejznámější výrobce portského, většinou anglického či skotského původu, díky nimž se především Velká Británie stala v historii největším odběratelem portského vína. Dnes však již portské víno těší své obdivovatele po celém světě.
Druhy portského vína
Jednou z ohromujících vlastností portského vína je rozmanitost v různých stylech, z nichž každý má své vlastní jedinečné senzorické vlastnosti – barva, vůně a chuť.
Na rozdělení druhů portských vín jsou 2 pohledy.
Dle způsobu zrání
Jeden z nich posuzuje způsob jejich zrání. Portská vína typu Ruby zrají většinu času téměř bez přístupu vzduchu, ať už v nerezových tancích nebo později v láhvích. Jen minimální část svého života stráví v sudech.
Sem řadíme:
- Ruby
- Ruby Reserva
- Garrafeira (specialita vinařství Niepoort)
- Late Bottled Vintage (LBV)
- Single Quinta Vintage
- a královnu mezi portskými – klasické Vintage
Chuť u těchto vín bývá bohatě ovocitá po lesních plodech nebo malinách. Barvu očekávejte rudou až temně rudou (například u LBV), ve vůni ucítíte často přezrálé třešně, kávu nebo špetku pepře.
Druhý ze způsobů zrání je záměrná oxidace. Tato vína se skladují v dubových nebo akátových sudech, kde jsou po celou dobu v kontaktu se dřevem a tím pádem i vzdušným kyslíkem. Dochází tak ke změně barvy od koňakově hnědé po cihlovou až zářivě jantarovou, v chuti najdeme oříšky, skořici a vyváženou kyselinku. Vůně svádí přemýšlet o směsi orientálního koření, vanilky a sušeného ovoce.
Do této kategorie patří:
- Tawny
- Tawny Reserva
- Tawny s uvedením věku (Aged Tawny 10, 20, 30, 40, 50 Years Old)
- Crusted
- Colheita
Dle vyznačení ročníku sklizně
O něco snazší na orientaci v portském je jeho označování ročníkem sklizně. Buď není nutné jej uvádět nebo naopak je. Ročníková portská vína jsou Colheity, Garrafeira, LBV, Single Quinta Vintage a Vintage. Bývají považována za hodnotný dárek pro oslavence významných jubileí.
Portské víno Messias Tawny 20 Years Old
Elegantní portské víno zabalené jako dárek v papírovém boxu se 2 skleničkami
Oplývá jiskřivě koňakovou barvou, ve vůni poznáte exotické koření a v chuti na vás čekají oříšky a skořice. Příjemně složité, plné a komplexní. Obzvláště jej oceníte v kombinaci s dezertem, s tmavou čokoládou, jemným sýrem nebo samostatně jako digestiv. Vychutnejte si v klidu portské víno o průměrném věku 20 let.
» Zjistit cenu na Portské.czPortské víno Burmester Tawny 40 Years Old Tordiz
Velmi hodnotný dárek portského vína v nádherném tubusu
Okouzlí vás na první pohled zářivě jantarově zlatou barvou s nazelenalými okraji ve skleničce. V nose ucítíte intenzivní vůni sušeného ovoce, jemných tónů koření a sladkého medu. Na patře je plné a sametové. Výjimečné portské víno s předlouhým závěrem na patře.
» Zjistit cenu na Portské.czU vín typu LBV a Crusted najdeme na etiketě ročník lahvování a u některých i rok sklizně.
Ostatní druhy portských vín jsou směsí několika ročníků, proto nemohou být označována na etiketě rokem sklizně.
Portské v gastronomii
Více než jakékoli jiné víno nabízí portské téměř nekonečné možnosti pro párování s jídlem. Tradičně se podává ke konci stolování se sýry, jako dezert nebo jako digestiv po večeři, i když například bílé portské naopak potěší ve formě aperitivu na úvod stolování.
Mnoho kreativních kuchařů využívá portského k přípravě hlavních jídel, omáček, moučníků a k tomu všemu jej lze plně vychutnat s čokoládou a jemným doutníkem.
Portské je považováno za jedno z nejvíce společenských vín, které ozvláštní jakoukoli příležitost, ať je to klidný večer u krbu, neformální setkání s přáteli či formální obchodní večeře.
Kam pro portské dnes?
Nic naplat, v Portu chutná samozřejmě nejlépe. Projít všechna ta vinařství ve Vila Nova de Gaia a vychutnat si jejich vína, posedět na břehu Doura a kochat se plynoucí řekou, rozněžnit se při západu slunce u Atlantského oceánu v Matosinhos, to chce udělat si sem výlet alespoň na týden. Porto je totiž fascinující, přátelské, osvěžující a uvolněné.
Pokud však zrovna nemáte na toulání světem čas, dobré portské můžete zajisté sehnat i u nás doma v Česku. Existuje několik e-shopů, popř. je najdete v supermarketech nebo vinotékách. Tam hlavně nezapomeňte sáhnout po láhvi s pravým portským.
Pohodlně a bez nepříjemných překvapení můžete portské víno nakoupit ve spolehlivém e-shopu. Najdete tu většinu vín skladem, takže jej můžete už druhý den obdivovat u vás doma díky rychlému doručení po celé České republice. Dělá vám potíže zorientovat se v celé té škále portských vín? Návod pro správné začátečníky a mírně pokročilé, jak vybírat portské víno, najdete v těchto 5 tipech. Objevujte chutě a napište mi jak se vám portské líbí na FB stránky.