Francesinha – na sendvič s příborem

Kategorie: |

Kromě svých památek, zelených zahrad, široké řeky Douro a vína má město Porto také velmi zajímavou kuchyni. Vznikly zde jedinečné pokrmy, které jej činí typickými. I když zhotovené s umem mistrů jinde, nikdy nemají stejnou chuť jako tady. Staří obyvatelé Porta si své tajemství předávají z generace na generaci.

Jedním ze zdejších nejznámějších jídel je Francesinha (přeloženo “malá Francouzka”), což je tahák pro každého návštěvníka Porta. Většinou není cestovatele, který by tu tento velký sendvič politý omáčkou neochutnal. Francesinha je přítomna asi ve všech místních restauracích, od prostých až po ty luxusní.

Ta moje k večeři na Rua Nova da Alfandega
Ta moje k večeři na Rua Nova da Alfandega

Francouzky hýčkány!

Kde se vzalo tohle jídlo? Říká se, že Francesinhu “vynalezl” Portugalec Daniel de Silva, jež v 60. letech minulého století žil ve Francii a Belgii, načež se vrátil zpět do Porta. Své vzpomínky na veselé a přitažlivé francouzské dívky, oblečené do barevných šatů, po příjezdu konfrontoval s Portugalkami, chodícími pouze v tmavých barvách, kteréžto mu připadaly jaksi nudné. Jakým způsobem na tento recept přišel se už neví, každopádně Francesinha jako pocta všem francouzským ženám se mu povedla a stala se fenoménem neodmyslitelně spjatým s městem Porto.

Samé dobré věci

Klasická Francesinha by měla obsahovat sendvič z bílého chleba, uvnitř proložený vrstvami náplní, nahoře sýr politý tomatovou omáčkou z piva a jako příloha hranolky. Tady však řekněme veškeré společné znaky tohoto jídla končí. Existuje totiž mnoho jeho variací a tajných ingrediencí, které si kuchař pečlivě hlídá. Obejdete-li všechny restaurace v Portu a Vila Nova de Gaia, narazíte na francesinhu klasickou s vepřovým nebo kuřecím masem uvnitř, s tuňákem, krevetami, ale i žampiony a smetanou nebo připravovanou v peci na dřevo.

Nabídka opravdu široká
Nabídka opravdu široká

 

Omáčka

Dotváří celkový dojem. Jejím hlavním prvkem je pivo a rajčatový základ, obvykle červené nebo oranžové barvy. Důležitou roli tu hraje směs koření, od jemných chutí po velmi výrazné. Kuchaři v restauracích se chlubí tím, jak dobře umí sladit sendvič právě s omáčkou. 

Pokud budete cestovat po Portugalsku, není vyloučeno, že se s touto ikonickou lahůdkou setkáte i v Lisabonu a přímořských oblastech kolem Portimao. Kdo by si chtěl francesinhu připravit doma, recept najde tady. A když už ji budete kuchtit, dejte mi pak vědět, jaká byla! Bom Apetite!

Napsat komentář