Newsletter 1/2025: Zima v Douru, návštěva u Burmesterů a nový Taylor’s The Globe

Kategorie: | |

V lednovém newsletteru jsme se podívali do zimního Doura, zaskočili na návštěvu do vinařského domu Burmester ve Vila Nova de Gaia a vychválili nový počin značky Taylor’s – edici The Globe. Měsíčník jsem tentokrát fanouškům portského odesílal 31. ledna.


Olá,

vítám Tě u prvního měsíčníku ze světa portského vína v tomto roce.

Úvodem Ti popřeji pevné zdraví a nechť Ti letos co nejvíce okamžiků činí radost.

Věřím, že jedním z nich bude i můj lednový výtah ze zajímavostí, jež jsem kolem portského zaznamenal.

Tady je.

Okénko do zimního Doura

Oslavy nového roku za námi, tak šup šup zase na kopec.

Zřejmě podobně uvažuje vinohradník v Douru, nejstarší vinařské oblasti na světě a místa, kde se rodí réva pro portské víno.

Počasí na začátku roku je zde kombinací deště, mlhy, ale samozřejmě někdy také sluníčka.

Pro zvídavé rosničky – při teplotách přes den kolem 11 °C a v noci 3 °C, avšak sem tam přijdou i přízemní mrazíky.

Každopádně vinohrad nepočká, je nutné provést zimní řez révy.

Ten, kdo ubytovává hosty, se zase připravuje na další turistickou sezónu.

Nahlédnout do této atmosféry můžeš na sociálních sítích, mrkni do dvou mých oblíbených profilů značek, které rád sleduji.

Máš rád/a portské víno?
Chceš se o něm dozvědět víc?

Stáhni si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budeš jistý/á:

  • jak stoprocentně poznat originální portské víno
  • dozvíš se rozdíly mezi jednotlivými druhy
  • budeš umět portské víno správně servírovat
  • dokážeš portské párovat s pochutinami
  • podíváš se za ním do Porta a údolí řeky Douro

Na návštěvě u Burmesterů

Jsi v Portu a nevíš, kam zajít ochutnat portské a dozvědět se o něm víc?

Zde je rada má – vydej se přes řeku Douro po spodním patře mostu Ludvíka I. a na jeho konci to vezmi ostře doleva.

Zázemí vinařského domu Burmester najdeš právě tam, naproti starého Porta, ve Vila Nova de Gaia.

Historie portského vína na Tebe dýchne hned od vstupních dveří a při prohlídce s průvodcem se do ní dostaneš úplně.

Doporučuji Ti si ji ale zarezervovat předem na jejich webu, tohle místo platí za jeden z nejnavštěvovanějších turistických magnetů pro poznávání portského vína a bývá tu docela nával.

Naštěstí, pokud jsi nyní jen obývákový cestovatel, existuje tahle videopozvánka, která Tě k Burmesterovým snadno a rychle přenese.

Přidej se také Ty ke stovkám nadšenců do portského vína v ČR

Stačí se jen přihlásit k odběru pravidelného měsíčníku:

Taylor’s vydává The Globe

Značka Taylor’s v lednu představila čtvrtou limitovanou edici z jejich Taylor’s Historical Collection s názvem The Globe.

Tvar láhve připomínající baňku je inspirován láhvemi, jež se na portské víno používaly v 17. století.

V této době totiž nebylo zvykem víno uchovávat ve skle, to sloužilo pouze jako nádoba na jeho přenesení ze sudu na stůl.

S rozvojem sklářství se posléze rychle rozšířily láhve podobné těm dnešním, s rovným dnem, ve kterých bylo možné víno běžně skladovat.

Ale zpět k The Globe.

V této láhvi vytvořené na míru se skrývá pečlivě vybraná směs Reserve Tawny z rozsáhlých zásob portských vín Taylor’s zrajících v sudu.

Adrian Bridge, generální ředitel Taylor’s, vysvětluje: „Vydání naší čtvrté historické edice je svědectvím o trvalém dědictví portského vína, vystihuje naši tradici dokonalosti i pokrokový přístup. Zaujme jak zkušené znalce portského, tak i jeho nováčky.”

Taylor’s The Globe nabízí luxusní zážitek z dezertního vína. Bohatá vůně kávy, máslových sušenek a sušeného ovoce se prolíná s tóny švestek, rozinek a koření.

Na patře je sametové a plné, přináší vrstvy karamelu a konzervovaného ovoce, které vrcholí v dlouhém, hřejivém závěru.

Dokonale funguje spárované s mandlemi, hořkou čokoládou nebo sýry s modrou plísní a je vynikajícím digestivem po jakémkoli dobrém jídle.

K dispozici bude na konci března letošního roku, prozatím v portugalských a britských obchodech, za cenu v přepočtu kolem 1 100 Kč.

Takže ať už jsi sběratel nebo hledáš dokonalý dárek, The Globe ztělesňuje podstatu řemesla a tradici výroby portského a nabízí tak něco skutečně jedinečného.

P. S.: Když jsme u toho vydávání unikátů – taky jsem jeden vydal ;-) Představení novinky z mé dílny Ti pošlu během února v samostatném e-mailu.

Těš se, chystej jazyk a mozkové závity!


Nevím jak Tobě, ale mně ten leden utekl jako voda.

Tudíž, když to půjde tímto tempem, tak za pár dní už budu zase dlít na vídeňském letišti na začátku dalšího ze svých Výletů za portským.

Tentokrát rovnou se dvěma mými milými přáteli.

Těším se už moc a Tobě pak pošlu samozřejmě report, jak jsme to zimní okénko v Douru otevřeli osobně.

Zatím se měj moc krásně,   

a Adeus!

Vašek

Napsat komentář