Březnové zajímavosti ze světa portského vína se nesly ve znamení novinky v portfoliu značky Taylor’s, překrásné stavby přes řeku Douro v Portu a také jsme se stali mistry portugalské kuchyně. Newsletter mým milým odběratelům dorazil 30. března.
Olá,
venku už to kvete, zpívá, bzučí, jaro je tu.
Hurá!
K doplnění této radosti chci přispět i já a tak Ti posílám pár zajímavostí kolem portského vína, které mne během března cvrnkly do nosu.
Jdeme na ně.
Fladgate Partnership vydává Taylor’s Victory Port

Letos v lednu byla Institutem vín z Doura a portských vín (IVDP) formálně uznána nová kategorie portských vín – 80leté Tawny.
Tohle načasování do roku 2025 se velmi hodí, neboť už za několik málo týdnů oslavíme také 80. výročí konce druhé světové války.
Společnost Fladgate Partnership v minulých dnech oznámila vydání výjimečného a vzácného portského vína s názvem Taylor’s Victory Port, právě s odkazem na významnou historickou událost.
Toto mimořádné víceleté Tawny je sestaveno z vín zrajících v dubových sudech a je nádhernou ukázkou umění blenderů značky Taylor’s.
Ti sáhli do svých rozsáhlých rezerv velmi letitých portských vín, pečlivě uložených v jejich historických skladech ve Vila Nova de Gaia.
Taylor’s Victory Port obsahuje několik výjimečných ročníků, které byly smíchány tak, aby dosáhly dokonalé harmonie chutí, komplexnosti a hloubky.
Výsledkem je unikátní portské víno s bohatými tóny rozinek v rumu, melasy, karamelu a kávy, doplněné o náznaky muškátového oříšku, perníku, anýzu a kdoulí.
„Toto víno je poctou nejen klíčovému historickému okamžiku, ale také generacím, které nám předcházely a formovaly svět, jaký známe dnes,“ říká Adrian Bridge, generální ředitel společnosti Taylor’s.
„Jsme hrdí, že můžeme toto víno představit jako první v kategorii 80letých Tawny, což je nový mezník v klasifikaci portských vín.“
Já dodávám, že každá z 1945 lahví Taylor’s Victory Port je individuálně číslována a dodávána v luxusní kazetě z jasanového dřeva, jež dotváří význam této edice.
K mání bude v druhé polovině dubna u anglických obchodníků za cenu kolem 600 liber (17 900 Kč).

Máš rád/a portské víno?
Chceš se o něm dozvědět víc?
Stáhni si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy si budeš jistý/á:
- jak stoprocentně poznat originální portské víno
- dozvíš se rozdíly mezi jednotlivými druhy
- budeš umět portské víno správně servírovat
- dokážeš portské párovat s pochutinami
- podíváš se za ním do Porta a údolí řeky Douro
Co dělá Eiffelovka v Portu?
Jedna z nejobdivovanějších staveb v Portu, spojnice mezi Portem a protější Vila Nova de Gaia, snýtované tisíce tun oceli a místo s jednou z nejkrásnějších vyhlídek na řeku Douro směrem k Atlantiku.
To je Ponte Dom Luís I., most pojmenovaný po portugalském králi Ludvíku I.
Skutečný inženýrský zázrak své doby.
Potřeba rozrůstající se populace obou měst vedla v roce 1880 radní k přesvědčení spojit oba břehy dvoupatrovým mostem, aby pohyb osob a nákladu mohl přes údolí probíhat ve více úrovních.
Vyvstal úkol najít někoho, kdo celé dílo naprojektuje.
Nakonec na tuto práci byla vybrána belgická společnost Société de Willebroek z Bruselu, které velel Francouz německého původu François Gustave Théophile Seyrig (nemotá se Ti z těch národností už hlava? ;-), bývalý spolupracovník a žák zkušeného Gustave Eiffela.
Ten tehdy trošku utřel nos, poněvadž už rok předtím představil na radnici v Portu návrh mostu sice hezkého a otevíracího, aby jím mohly proplout i vysoké lodě, ovšem pouze jednopatrového.
Neuspěl.
Nutno však podotknout, že velký Gustave si svůj úspěch v Portu užil již v letech 1876 – 1877, kdy podle něj byl postaven železniční most Ponte d. Maria Pia.
Nuže a tak nám od 30. října roku 1886 dodnes věrně slouží most Ludvíka I., starší bratr slavné věže v Paříži, jež byla otevřena o tři léta později, v roce 1889.
Systémem konstrukce jí velmi podobný.
Tleskám, tehdy si to v Portu pánové Seyrig a Eiffel moc dobře natrénovali.
Přidej se také Ty ke stovkám nadšenců do portského vína v ČR
Stačí se jen přihlásit k odběru pravidelného měsíčníku:
Açorda – taková naše česnečka
Možná odvážné tvrzení, ale dle mého názoru tomu tak je.
Každopádně naši česnečku mám velmi rád, postaví Tě na nohy, třeba když se předchozí večer intenzivně a prakticky věnuješ studiu portského vína.
Ale to polévka Açorda à Alentejana umí také.
Její výhodou je, že je jednoduchá v přípravě, nepotřebuješ na ni suroviny z druhého konce planety, a když doma zbyde tvrdší chléb, hned vyřešíš, co s ním.
No, abych tu nedělal jen plané chutě, našel jsem pro Tebe mistra kuchaře pana Costu, jež tuhle skvělou polévku před Tvými zraky uvaří.
Koukni, jak si můžeš Açorda à Alentejana připravit a já Ti přeji dobrou chuť!
Díky, za dočtení až sem, vážím si toho.
Nechť se Ti všechny jarní plány zdaří!
Měj se zatím moc hezky,
Até breve!

Vašek