Portské v chrámu whisky. Červnová degustace v olomouckém The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar

Kategorie:

Věděli jste, že Olomouc prý byla ještě kolem roku 1830 mužského rodu? Tedy například – ráno jste dobře posnídali, pěkně se oblékli a vydali se obdivovat Katedrálu svatého Václava do “toho” Olomouce. Určitě zajímavé, přičemž mnoho lidí tohle oslovení má zažité stále.

Dnes je však již hanácká metropole “žena” a představuje zdařilou kombinaci historie bývalého královského města se současnou přátelskou atmosférou vyzařující ze zdejší čilé kulturní a gastro scény. A příjemných lidí, pochopitelně.

No a letos v červnu jsem se na cestu do “té” Olomouce pěkně oblékl i já a vyrazil tam s portským taktéž do chrámu – whiskového.

Konkrétně do The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Baru, ikonického podniku na východním konci historického centra Olomouce, kam kromě whisky a whiskey, pivních speciálů včetně tmavé pochoutky Guinness Stout, zajdeš taky obdivovat vyhlášené umění zdejších barmanů. Jeho autentická atmosféra tě s lehkostí přenese do Irska hned v okamžiku, kdy překročíš jeho práh.

Ne nadarmo je toto místo zařazeno mezi 30 nejlepších whisky barů na světě. A mimochodem – od zmiňované Katedrály svatého Václava je to sem pěšky jen dvě minuty.

Svým 19 degustátorům jsem připravil řadu 8 portských vín tak, aby v průběhu večera měli možnost poznat hlavní rozdíl mezi nimi a dokázali porovnat jednotlivé vzorky.

Nechyběl ani welcome drink v podobě Portonic Rosé.

Line up vín, která jsme postupně přechutnali:

Messias Rosé Port jako součást welcome drinku
Cálem Fine White
Burmester Ruby
Messias Tawny
Quinta do Noval Tawny Reserve
Kopke Tawny 10 Years Old
Burmester Tawny 20 Years Old
Cálem LBV 2015
Quinta do Noval Silval Vintage 2001

Zpětně přiznávám, že přestože přípravě každého Večera s portským vínem vždy věnuji dost času a čerpám do něj pouze z ověřených informací, před touto akcí jsem lehce na trní byl.

Jak jsem předpokládal, všichni zúčastnění byli zkušení milovníci whisky a degustační laťku mají nastavenu velmi vysoko. Dokonce pořádají svůj vlastní, dnes již legendární, Whisky Festival (musím se někdy stavit, Petře).

Nicméně hned od začátku jsem pochopil, že se nacházím mezi velkými sympaťáky, vděčnými posluchači a veskrze milými lidmi.

Takže když jsem po půlnoci z Olomouce odjížděl, měl jsem takový ten fajn pocit, že jsem zase zažil něco nového a povedeného. A vzhledem k závěrečnému potlesku mám za to, že stejně se cítili právě i tito skvělí hosté.

Moc vám děkuji, že jste přišli portské do chrámu whisky ochutnat a někdy zase na viděnou.

A nyní už pár fotek:

Na závěr speciálně děkuji:

  • Jardovi, absolutně nejlepšímu followerovi O portském.cz z Hané, který kdyby se v roce 2019 neozval, nepřišel za mnou v Šantovce do mekáče, nezmínil se o zdejší početné komunitě whiskařů, nikdy by se tato akce nekonala. A co hůř, neměl bych ani dobrého přítele!
  • Zdeňku Kortišovi, majiteli The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar a Whisky Ambassadoru společnosti Pernod-Ricard, za nádherné prostředí a zázemí, vstřícnost a trpělivost při přípravách, pomoci se servírováním vín, předstartovní sklenici našlápnutého Guinesse (fakt bodla), okřídlené plechovky proti spánku na zpáteční cestu a celkovou ultimátní serióznost. Ta nebývá jen tak samozřejmostí, Zdeňku, a moc si jí vážím!
  • Daně, Tomášovi (snad jsem jména nepopletl) a ostatním usměvavým barmanům za profesionální servis, pomoc se závěrečným úklidem a umytím skleniček (veřte mi, mýt tolik skleniček není pro jednoho žádný med)
  • Zdenovi H., že navzdory hodně komornímu osvětlení dokázal pořídit skvělé fotky a za názor
  • Nejlepšímu českému obchodu s portským vínem Portské.cz za včasné dodání všech láhví a dobré vztahy (proč to neříct – s kódem OPORTSKEM5 je na Portské.cz sleva 5 %)

Vaše vlastní degustace portského

Může se stát, že vám z tohoto reportu vlezl do hlavy velký brouk a říkáte si, co takhle udělat degustaci portského také u nás ve firmě nebo mezi vybranými přáteli?

Vyhánět vám jej z ní nebudu, místo toho se mi ozvěte, řekneme si, co je možné, sladíme termíny, vybereme portská vína a večírek bude na světě. Přijedu moc rád!

Napsat komentář