Jakkoliv se zdá být členění portského vína z modrých hroznů složité, lze jej rozdělit na hlavní 2 kategorie.
Z hlediska ročníků se dělí na datovaná – s vyznačením ročníkem sklizně, a nedatovaná – bez uvedení ročníku.
Z pohledu způsobu zrání je lze rozdělit na portské zrající v sudu a portské zrající v láhvi.
Druhy portského vína bez uvedení ročníku sklizně
Portské víno Ruby
Portské víno Ruby je nejvíce vyráběný a široce dostupný druh portského vína, pojmenovaný podle své mladistvé, jasně rudé barvy. Pro mnoho konzumentů je to první portské, které ochutnají.
Na rozdíl od Vintage portského je většina Ruby scelena z mladých vín více ročníků. Zraje po dobu 2 – 3 let v betonových nebo nerezových nádržích, aby nedošlo k oxidaci a zachovalo si svěží, ovocné aroma.
Portské víno Tawny
Tawny v portském víně znamená základní víno, zrající po dobu 3 let v dubových sudech.
Zde dochází k záměrné oxidaci přes póry dřeva, což ovlivňuje jeho senzorické vlastnosti.
V jeho chuti najdeme ořechy, barvou je nejčastěji červeno-hnědé.
Portské víno Ruby Reserve
Větší komplexnost v chuti a hlubší barva, to je Ruby Reserva. Znamená kupáž vín, zrajících 4 – 7 let bez přístupu vzduchu.
Vyniká sytě rudou barvou a ovocitým aroma. Před lahvováním bývá filtrováno, proto jej před konzumací nemusíte dekantovat.
Do roku 2002 bylo označováno jako “Vintage Character”. Docházelo však k častým záměnám s klasickým Vintage, proto je jeho nynější správné označení “Ruby Reserve”, případně “Ruby Reserva”.
Portské víno Tawny Reserve
Portské víno Tawny Reserve je kombinací vybraných vín, zrajících 4 – 7 let ve dřevě. Tím získává svoji strukturu a vyváženost.
V barvě bývá cihlově červená s jantarovým odstínem. Vyniká vůní karamelu, rozinek a hřebíčku. Chuť Tawny Reserva nese známky koření, černého rybízu či vlašského ořechu.
Portské víno Tawny s uvedením věku (Tawny 10, 20, 30, 40, 50+ Years Old)
Tawny s označením věku je portské víno zrající v sudu. Na etiketě najdete název “Tawny 10 Years Old” nebo další číslovky 20, 30, 40 či 50. Známé je také pod anglickým “Aged Tawny”.
Tato čísla na etiketách znamenají průměrný věk vín použitých ve výsledné kupáži. Například Tawny 20 Years Old může obsahovat vína jak pětiletá, tak i 30letá, dohromady vytvoří blend o průměrném věku 20ti let.
Každý z Master Blenderů v jednotlivých vinařstvích má svůj postup, rukopis, jaké vlastnosti bude výsledné Aged Tawny nakonec mít. Pravidlem pro vinařský dům je v tomto stylu vyrábět vína stále stejné barvy, vůně a chuti, na které jsou od jednotlivých značek spotřebitelé zvyklí.
Jejich barva se v průběhu zrání mění, a to z cihlově červené u 10letého Tawny až po jantarovou nebo mahagonovou. Vůně je na začátku jemně ovocná, u starších vín spíše skořicová. V chuti najdete podtóny pomerančů, ořechů nebo pražených mandlí.
Portské víno Crusted
Crusted je dnes již relativně vzácný druh portského vína oblíbený především ve Velké Británii. Bývá kupáží plných vín, které zrají ve velkých dřevěných sudech nejméně 4 roky, poté se bez filtrace lahvují a skladují další 3 roky, než putují na trh.
Jak název napovídá, tvoří v láhvi “krustu” neboli sediment, což je přirozený proces, ke kterému dochází u delší dobu zrajících portských vín.
Portské víno Crusted je proto třeba před servírováním dekantovat.
Vyznačuje se purpurovou barvou, elegantní, decentní a komplexní chutí po meruňkách, švestkách či lesním ovoci. I když bývá zpočátku strohé, postupně uvolní jemné vůně exotického dřeva nebo kůže.
Crusted jsou portská vína s dobrým potenciálem ke stárnutí v láhvi. Na etiketě je uveden rok lahvování.
O portských vínech druhu Crusted se více dozvíte na hlavní stránce
Druhy portského vína s uvedením ročníku sklizně
Portské víno Colheita
Jednoročníkové portské víno Colheita zraje nejméně 7 let v dubových sudech, nicméně není neobvyklé, že ve dřevě stráví i 50 let a více. Jednotlivé ročníky se mohou od sebe lišit, což jim dodává na atraktivnosti mezi spotřebiteli. Lahvuje se postupně na základě požadavků konzumentů na trhu. V láhvi se již dále nezlepšuje.
Na etiketě najdeme jako hlavní údaj rok sklizně, ale měla by obsahovat také ročník lahvování.
Colheita je relativně vzácný druh portského vína, jež vyrábějí pouze někteří velcí producenti, jako například Kopke či Quinta do Noval.
Gurmáni si je cení pro jejich strukturovanost, mahagonově-jantarovou barvu a chuť koření, mandlí nebo kouře.
Portské víno Garrafeira
Portské víno Garrafeira je specialitou rodinného výrobce Niepoort. Jedná se o vzácná ročníková vína a svými vlastnostmi netradiční.
Garrafeira zraje 3 – 6 let v dubovém sudu a poté nejméně dalších 8 let v jedenáctilitrových skleněných demižonech.
Gurmáni popisují, že Garrafeira chutná podobně jako slanina, kvůli olejům, které se ve víně mohou dlouhým zráním ve skle vytvořit.
Portské víno Late Bottled Vintage (LBV)
Late Bottled Vintage portské víno, neboli LBV, je alternativou k Vintage portským vínům, vytvořené pro neformální a uvolněnější příležitosti.
Stejně jako Vintage portské je LBV kvalitní portské víno z hroznů jednoho ročníku. Na rozdíl od Vintage, které se lahvuje dle pravidel po 2 letech zrání v sudu, LBV putuje do lahví až po 4 nebo 6 letech. Poté je okamžitě připraveno k pití.
Většina výrobců Late Bottled Vintage před lahvováním filtruje, proto jej obvykle není třeba dekantovat.
Na etiketě je vyznačen ročník sklizně, jež někdy bývá doplněn o rok lahvování.
Ochutnejte portské víno Late Bottled Vintage na této stránce
Portské víno Single Quinta Vintage
Zajímavým druhem portských vín je bezesporu Single Quinta Vintage. Je vyrobeno z modrých hroznů jednoho roku a jedné určité vinice.
Na rozdíl od klasického Vintage portského nepodléhá deklaraci a mohou si jej dovolit produkovat i menší výrobci, kteří nedisponují více vinicemi.
Zrají dva až tři roku v sudu, poté se lahvují. Připravena k pití jsou za 8 – 10 let. Většinou je třeba je dekantovat, neboť obsahují lehký sediment.
Známé jsou ročníkové Vintage z vinic Quinta dos Malvedos od Graham’s či Quinta da Vargellas značky Taylor’s.
Ochutnejte portské víno Single Quinta Vintage na této stránce
Portské víno Vintage
Pouze v nejlepší letech dochází k deklaraci portských vín Vintage. Vyhlašování schvaluje IVDP.
Vintage jsou výjimečná, nejuznávanější ročníková portská vína.
Pravidlem je, že zrají nejméně 18 měsíců v sudech, načež jsou lahvována. V láhvi dochází k jejich zlepšování, tedy k posilování struktury a komplexnosti.
V barvě jsou rudá s jiskrnými odlesky, v chuti po malinách, jahodách či černém rybízu.
Připraveno ke konzumaci bývá obvykle za 15 let zrání v láhvi, nicméně nejvíce ceněná jsou Vintage portská stará 50 i klidně 100 let. Před servírováním je nutné je dekantovat.