I když si pod pojmem portské víno představíme především víno tmavě červené barvy vyrobené z modrých odrůd, nemůžeme zapomenout ani na bílé portské víno.
Anglicky “White Port Wine”, portugalsky “Porto Branco” vyráběné v malém množství asi 30 výrobci (zhruba 10 % z celkové roční produkce portského vína) je jedinečný typ vína typický pro oblast v údolí řeky Douro, místa, jež je na seznamu světového dědictví UNESCO a kde se portské víno vyrábí už od 16. století.
Fenomén této kultury je rozšířen především v samotném Portugalsku, ale je oceňované také ve francouzské gastronomii. Ve Velké Británii a zámoří naproti tomu není bílé portské tak uznávané jako červené.
Portské víno Cálem Fine White
Klasické bílé portské víno vhodné jako aperitiv
Je mladé a příjemně svěží. Slámově žlutá barva, v chuti ovocité, plné, vyvážené s dlouhým závěrem.
» Koupit na Portské.czPortské víno Quinta do Noval Lágrima
Oslaďte si život s portským vínem Lágrima
Zaujme vás svou sytě slámovou barvou, vůní a chutí květin a bylin. Díky vysokému obsahu zbytkového cukru je extra viskózní a na stěnách sklenky tvoří potůčky – slzy.
» Koupit na Portské.czBílá portská vína, anglicky “White Port Wine” či v portugalštině “Porto Branco” mohou mít nižší cenu oproti červeným portským, přesto poskytují kvalitní zážitek.
Sám o sobě působivý nápoj se podává chlazený jako aperitiv nebo v kombinaci s tonikem a citronem v osvěžujícím drinku s názvem Port Tonic a lze jej také velmi dobře párovat s dobrým jídlem.
Všestranné bílé portské víno nabízí řadu chuťových variant, od svěžích a mladých aperitivů až po bohatá a komplexní vína zrající ve dřevě po dobu až 40 let.
Odrůdy pro výrobu bílého portského vína
Bílé portské víno je vyrobeno z bílých odrůd, které se v Douru většinou pěstují ve vyšších polohách, kde je obvykle nižší teplota vzduchu. Blíže k řece bývá tepleji, proto tam naopak najdeme odrůdy modré určené pro výrobu portského vína červeného.
Malvasia Fina
Jemná, plná odrůda, která přináší tóny melasy a muškátového oříšku
Gouveio
Vyniká jablečnou vůní, svěží kyselinkou a hladkostí
Viosinho
Odrůda s poměrně nízkým výnosem, která dodává strukturu a intenzivní aroma
Máte rádi portské víno? Chcete se o něm dozvědět víc? Stáhněte si zdarma e-book Jak si užít portské víno a už navždy se v něm vyznáte.
Códega do Larinho
Stará portugalská odrůda s výraznou kyselinkou a tendencí k vysokému alkoholu
Moscatel Galego Branco
Nabízí aromatické podtóny meruněk a pomerančů a je zodpovědná za jiskrnou barvu portského
Rabigato
Dodává vínu osvěžující kyselinku
Výroba bílých portských vín
I tato kategorie portského je fortifikována, což znamená, že v průběhu fermentace rmutu je tato v přesně daném okamžiku ukončena přidáním 77% vinné pálenky. Výsledný produkt obsahuje standardně 19 – 22 % alkoholu, Light Dry (Leve Seco) alkoholu 16,5 – 17 %.
Základní bílá portská vína pak zrají převážné v nerezových tancích 3 roky, někteří výrobci preferují kombinaci hlavního zrání v nerezu a několik měsíců ve dřevě.
Reservy, Colheity a datovaná bílá portská vína leží na sudu ne méně než 4 roky dle zásad jejich výroby. Díky záměrné oxidaci dochází přes póry dřeva ke změnám chuti a barvy.
Postupem času dochází k jeho tmavnutí, tudíž i pro znalce je obtížné určit, zda jde letité Tawny (tedy portské z modrých hroznů) nebo jeho stejně starou bílou variantu. Cenově se taková láhev může vyšplhat k desítkám tisíc Kč.
Když si do skleničky nalijete bílé portské, zaměřte se na jeho barvu, jiskrnost, vůni a samozřejmě chuť.
Jeho aromatická škála je opravdu široká, většina z White Port Wine oplývá chutěmi karamelu, pomeranče, citronu, jablka a medu. Bílé portské zrající před lahvováním ve dřevě bude nosu a ústům nabízet tóny mandlí, vanilky a oregana.
Jak servírovat bílé portské víno
Neotevřenou láhev bílého portského můžete v chladu skladovat několik let. Jakmile ji otevřete a hned nespotřebujete, uložte ji uzavřenou do chladničky a obsah zkonzumujte do 3 měsíců.
Bílé portské se obvykle podává jako aperitiv. Stejně jako ostatní bílá vína se podává chlazené, nejlépe při teplotě 6 – 8 °C.
Bílé portské víno si zaslouží servírovat do sklenic tulipánového tvaru nebo do tradičních oblých na vyšší stopce a pokud je součástí koktejlu, dobře vypadá i v long drink skleničce.
Bílé portské víno dle zbytkového cukru
Existuje několik odlišných druhů bílého portského, které jsou děleny především podle úrovně sladkosti – mohou být extra suché, sladké nebo něco mezi tím. Dalším rozdělením může být doba zrání.
Okamžik zastavení kvašení ovlivňuje množství zbytkového cukru, který ve víně zůstane. Čím déle rmut kvasí, tím méně glukózy nakonec v portském najdeme. Díky tomu si můžeme vychutnat bílé portské ve škále od Extra Dry (extra suché) po Lágrimu (portské s vysokým obsahem zbytkového cukru).
Tabulka tříd sladkosti bílého portského vína
Třída sladkosti (označení ENG/PT) | Zbytkový cukr (g/l) |
Light Dry/Leve Seco | < 40 |
Extra Dry/Extra Seco | < 40 |
Dry/Seco | 40 – 65 |
Semi Dry/Meio Seco | 65 – 90 |
Sweet/Doce | 90 – 130 |
Very Sweet/Muito Doce | > 130 |
Light Dry White Port
Známé jako „Leve Seco“ má nižší obsah alkoholu – zhruba 16,5 %. Zraje v sudu mezi 5 – 10 lety, čímž ztrácí i poslední zbytkový cukr. Spíše okrajová záležitost.
Extra Dry White Port
Obsahuje kolem 40 g/l zbytkového cukru. Vyznačuje se jiskrnou, slámovou barvou, květinovou vůní a obvykle chutí po citronech nebo piniových oříšcích. Je základní surovinou pro letní drink Port Tonic. Jemný, pepřovitý závěr. Ikonické portské víno tohoto druhu je Taylor’s Chip Dry White Port.
Dry White Port
Obsahuje do 65 g/l zbytkového cukru. Barva bílého zlata s intenzivní vůní medu, ořechů, mandlí či fíků. V ústech obvykle sametově naladěné a svěží.
Semi Dry White Port
Obsah zbytkového cukru je do 90 g/l. V barvě se zlatavými odlesky, chuť je ovocitá po citrusových plodech, jablkách nebo hruškách. Sladké, jemné portské víno vhodné jako aperitiv.
Sweet White Port
Nejčastěji vyráběný druh bílého portského vína. Obsahuje 90 – 130 g zbytkového cukru na litr. Zraje obvykle 3 roky částečně v nerezu a poté v dřevěných sudech, dle výrobce. Oplývá zlatohnědou barvou s obvykle svěží oříškovou vůní a jemnou chutí ovoce. Středně sladké na patře s komplexní strukturou.
Very Sweet White Port (Lágrima)
Nejsladší bílé portské s obsahem zbytkového cukru větším než 130 g/l je v Portugalsku velmi populární. Oproti ostatním bílým portským vínům ji vinaři nechávají zrát na sudu i více než 1 rok z celkové doby zrání tři roky.
Vyznačuje se sytě zlatou barvou s jemnými odlesky. Ve vůni lze cítit koření. Karamelová chuť s výraznými ovocnými podtóny zůstává dlouho na patře.
Tento druh se podává především jako dezertní víno a dobře si rozumí i se sýry či ořechy. Oblíbené značky jsou například Churchill’s, Niepoort, Ferreira a Dow’s.
Proč zrovna “lágrima”? Tohle slovo v portugalštině znamená “slza”. Název se odvíjí od vizuálního efektu, kdy vzhledem k vysoké viskozitě (množství zbytkového cukru) tvoří na sklence pomalu tekoucí potůčky, připomínající slzy.
Portské víno Sandeman Fine White
Oblíbené bílé portské víno vhodné jako aperitiv
Květnaté a svěží bílé portské víno s nádherně zlatavou barvou. Lahodný zbytkový cukr zůstává příjemně dlouho dobu na jazyku.
» Koupit na Alkohol.czDruhy bílého portského vína podle věku
White Reserva Port
Bývá směsí několika bílých portských vín o stáří obvykle delším než 4 roky. Je na každém vinaři (blenderovi), jak vyváženou kombinaci vlastností vytvoří. Bílé portské Reservy mohou mít různé stupně sladkosti, od Extra Dry po Lágrimu.
Barva bývá slámová až zlatavá, vůně lehce kořenitá. V chuti poznáte citrusové nebo čajové tóny obklopené nádechem broskvového džemu. Je elegantní, s zřetelnou kyselinkou a díky delšímu zrání celkově komplexnější než základní bílá portská vína.
Hodí se k párování s nejrůznějšími kanapkami, olivami, jemnými sýry, praženými mandlemi nebo vlašskými ořechy.
White Colheita Port
Bílé Colheity představují velmi zajímavá portská vína, v mnoha případech jsou to zcela raritní láhve. “Colheita” v portugalštině znamená “sklizeň”, z čehož je patrné, že se jedná o ročníková vína. Na etiketě je uveden rok sklizně, množství zbytkového cukru činí kolem 120 g/l.
Zraje v dubových sudech ne méně než 7 let, ale jsou známé Colheity zrající ve dřevě i let 40 a více. Lahvování poté probíhá postupně dle požadavků trhu.
Bílým Colheitám se věnují pouze některá vinařství, disponující dostatečnou rozlohou vinic s bílými odrůdami a také kapacitou pro zrání, tedy prostory a sudy.
V barvě zaujme lákavá oranžově slámová barva. Bohatá a intenzivní ve vůni, s tóny čerstvého tropického ovoce, pomerančových květů a pláství medu. Jakoby byla celá zahalená v kouři, to díky jejímu letitému stárnutí ve dřevě. To také způsobuje barevné tmavnutí do odstínů koňakové až jantarové barvy téměř totožné, jako bychom čekali u Colheit z modrých hroznů. Rozeznat od sebe tyto 2 typy Colheit bývá i pro zkušené odborníky vizuální výzva.
V ústech vynikají příchutě mandarinek, meruněk, rozinek a melasy, s kořenitým okrajem na jazyku, díky kterému je závěr vyvážený a přetrvávající.
Máte-li ve skleničce nalité bílé portské víno typu Colheita, buďte si jistí, že máte tu čest s velmi komplexním a tělnatým nápojem.
Servíruje se při teplotách mezi 6 až 10 °C nejlépe ke slaným pokrmům nebo ovocným dezertům.
White Port 10, 20, 30, 40 Years Old (datovaná bílá portská vína)
Odhlédneme-li od klasických Vintage portských, tedy vín ve stylu Ruby, velmi oblíbená a ceněná jsou datovaná Tawny, což jsou portská vína zrající ve dřevě. Jsou to směsi vín (blendy) o průměrném stáří 10, 20, 30 nebo 40 let. K jejich výrobě jsou použity modré odrůdy vinné révy.
Tentýž způsob zrání však najdeme také u odrůd bílých.
Na trhu se objevují v malém množství, nicméně určitě stojí za ochutnání. Cenově vychází o něco levněji, než datovaná klasická Tawny, což však vůbec nesnižuje gurmánský zážitek.