Portské víno Ruby a Tawny

Pro gurmána začínajícího objevovat portské víno by základní portská vína Ruby a Tawny měla být ta správná startovní čára.

Svými charakteristikami totiž definují dva rozdílné styly výroby a zrání všech ostatních portských vín.

K těmto vyšším druhům se poučenější začátečník většinou následně přesouvá a dobré základy pochycené z přechutnávání jednoduchých Ruby a Tawny se mu pak velmi hodí.

Zde však se budeme věnovat hlavně těm základním druhům Ruby a Tawny.

Jak se vyrábí portské víno Ruby a Tawny

Ruby a Tawny, ostatně jako všechny další druhy portského vína, začínají svůj výrobní proces stejným způsobem

Sklizené hrozny se zbaví třapin a procházejí krátkou macerací a fermentací, obvykle kolem 48 hodin. V průběhu tohoto úseku se rozmělňují buď lidskými nohami v kamenných vanách “lagar”, případně novější metody používají speciální fermentační nádoby a robotická zařízení.

Účelem je extrahovat co nejvíce hroznové šťávy a barviva bez rozdrcení jader. 

Máš chuť na portské? Kup si jej v těchto ověřených e-shopech:

Jednička v ČR

  • největší e-shop s portským vínem na českém trhu
  • stovky položek skladem včetně ročníkových vín a limitovaných edicí
  • edukovaná a vstřícná zákaznická podpora
  • doprava o víkendu od 800 Kč zdarma, ve všední dny od 2 500 Kč

Sleva 5 % s kódem OPORTSKEM5

» Jít do e-shopu

Alkosympaťáci

  • spolehlivý e-shop s širokým sortimentem alkoholu
  • přehledný design webu
  • prodává značky jako Sandeman, Porto Cruz nebo Royal Oporto
  • služba gravírování láhví (pro vybrané druhy alkoholu)
  • doprava zdarma od 5 000 Kč
» Jít do e-shopu

Od roku 1993

  • odborníci na víno z celého světa
  • heslo: kvalitní víno všem
  • v sortimentu portského jsou mj. značky Taylor’s, Barros a Graham’s
  • 5 poboček a výdejním míst po Praze
  • doprava zdarma od 3 500 Kč
» Jít do eshopu

Fortifikace portského vína

Poté, co tento rmut dosahuje 8 % objemu alkoholu, přidá se do něj 77% vinná pálenka  (portugalsky zvaná “aquardente”).

Vysoký stupeň alkoholu v pálence okamžitě zastaví kvašení a ve výsledném produktu zůstane přirozený zbytkový cukr.

Proto je portské víno nakonec v chuti sladké a obsahuje více alkoholu.

Zda se z mladého fortifikovaného vína nakonec stane Ruby nebo Tawny, rozhodne až enolog a vybraný způsob zrání.

Zrání portského vína Ruby

Základem zrání portského vína Ruby je proces stárnutí bez přístupu vzduchu nebo jeho minimálním kontaktem

K tomu se využívají nerezové nebo betonové tanky a též dřevěné sudy “toneis” nebo “balseiros” s objemem v desítkách tisíc litrů.

Portské víno typu Ruby tak zůstává v chuti ovocité s rubínově červenou barvou.

Zrání portského vína Tawny

Naopak portská vína typu Tawny putují ke zrání do menších dubových sudů “pipas” o objemu 550 litrů. Někdy i méně.

Při kontaktu vína s porézním dřevem v malých objemech dochází k záměrné oxidaci.

Tím pádem je Tawny v chuti více kořenité s nádechem oříšků a jeho barva je ve skleničce červenohnědá se zlatavými odlesky na okrajích.

Charakteristické vlastnosti portských vín Ruby a Tawny

Jak jsme již říkali, Ruby a Tawny jsou základními druhy portského vína.

Obvykle se jedná o směs mladých vín o maximálním stáří 3 let.

Je na každém vinaři, jak tento blend vytvoří a každé vinařství má k Ruby a Tawny svůj přístup.

Neplatí pro ně ani zásadní omezení ze strany Institutu pro vína z Doura a portská vína (IVDP).

Jak se liší základní Ruby od Tawny

Ruby

Tawny

Zrání

Obvykle 3 roky ve velkých dřevěných sudech o objemu v desítkách tisíc litrů (někdy i více než stotisícilitrových) a nerezových či betonových tancích. Účelem je zrání bez přístupu vzduchu (oxidace) a zachování ovocitého charakteru vína.

Maximálně 2 – 3 roky. Postupně od velkých dřevěných sudů (většinou dubových) o objemu v desítkách tisíc litrů se zrání přesouvá do menších sudů „pipas“ o objemu 550 litrů. Smyslem tohoto úkonu je záměrná oxidace, tedy umožnit vínu přes dřevo kontakt se vzduchem.

Barva

Rubínově červená, ve skleničce můžeme na okrajích vidět růžové odstíny

Rudohnědá až jantarová, se světle či tmavěhnědými odlesky na okrajích skleničky

Vůně

Ve vůní vyniká ovocitost, zastoupená rybízem, třešněmi nebo malinami

Voní po sušeném ovoci, oříšcích a karamelu. Může ji doprovázet lehký závan kouře a vanilky.

Chuť

V chuti je příjemně ovocité po černím rybízu, švestkách, malinách nebo jahodách

Bývá plné chutí karamelu, oříšků a sušených švestek. Objevují se i tóny meruněk a vanilky.

Teplota při servírování

15 – 18 °C
Tedy teplota pokojová nebo o něco nižší

13 – 16 °C
O něco nižší než u Ruby, neboť při vyšší teplotě z vína vystupuje alkohol a potlačuje chuť a vůni

Párování s pochutinami

Hodí se k čokoládě a obecně sladkým dezertům, ale i měkkým sýrům typu

Radost v ústech vytvoří s tvrdšími sýry s modrou plísní typu Stilton

Uchovávání po otevření láhve

Do 3 – 6 týdnů nejlépe v chladničce nebo na temném a chladném místě v uzavřené láhvi

V uzavřené láhvi vydrží 2 – 3 měsíce beze změny. Nejlépe v chladničce nebo na temném a chladném místě.

Vyzkoušejte portské víno Ruby:

Portské víno Quinta do Noval Fine Ruby

Oblíbené portské víno rudé barvy a příjemně ovocité chuti.

Vynikající portské víno světle rubínové barvy a sametové chuti po třešních s nádechem mletého pepře.

» Koupit na Portské.cz

Royal Oporto Porto Ruby

Mladé portské víno s nádhernou ovocitou chutí

Českými gurmány uznávané fortifikované víno s plným tělem a harmonickou chutí lesních jahod. Hodí se čokoládovým dezertům a pudinkům.

» Koupit na Alkohol.cz

Odrůdy vinné révy používané pro výrobu portského vína Ruby a Tawny

Základní portská vína Ruby a Tawny jsou vyráběna z modrých hroznů, především z odrůd Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão (někdy zmiňovaná jako Tinto Cão) a Tinta Amarela.

Servírování portského vína Ruby a Tawny

Vzhledem ke krátké době zrání není třeba portské víno Ruby ani Tawny dekantovat.

Servírování Ruby

Ruby je portské víno, určené k pití, když je mladé a svěží. Skladuje se v několikatisícilitrových tancích z betonu či nerezu, kde není víno v kontaktu se vzduchem a nedochází tak k jeho oxidaci.

Tímto způsobem si udrží svou rubínovou barvu a ovocitou chuť mladého vína. Vyrábí se scelováním vín různých ročníků, většinou tříletých.

Portská vína Ruby servírujeme při teplotě 15 – 18 °C do sklenic tulipánového tvaru.

Servírování Tawny

Jsou to bohatá a jemná vína, která zrají zhruba 3 roky v dubových sudech. Zráním ve dřevě probíhá oxidace a vína tak dostávají zlatavě hnědou barvu. Podávají se jako dezertní vína, po otevření láhve je dobré je zkonzumovat do 2 měsíců. Každý z výrobců připravuje jiné Tawny odpovídající návykům svých zákazníků.

Portské víno Tawny podávejte nejlépe při teplotě 13 – 16 °C, tedy o něco chladnější, než portské víno Ruby. Při vyšších teplotách začíná v Tawny v chuti převládat spíše alkohol, což není žádoucí.

Chuťový zážitek vám pozvedne se sýry Stilton či čedar, zkusit můžete také ořechový koláč nebo sušené ovoce. Ještě více tipů, jak párovat portské víno Tawny najdete například na stránkách MatchingFoodAndWine.com od významné food spisovatelky Fiony Becket.

10 + 1 tip na dobré Ruby a Tawny portské víno

Burmester Ruby

Velmi oblíbené Ruby portské víno se sytě rubínovou barvou. Vyniká plným tělem, je svěží a na patře zanechá dlouhý závěr. V chuti převládá černý rybíz s třešněmi. Dokonalý zážitek přinese v kombinaci s hořkou čokoládou.
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Cálem Fine Ruby

Ruby od jednoho z nejstarších výrobců portských vín. Vyniká jiskrně rubínovou barvou a nevtíravě intenzivní vůní. Chuťově může připomínat třešňový nebo fíkový jam společně s tmavým žitným chlebem a smetanou. Slyší na kombinaci se sušenou šunkou a parmazánem.
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Sandeman Fine Ruby

Na první nádech zaujme svou vůní po černém rybízu a rozinkách. Portské víno s jemnou texturou a chutí fíků, třešní a v dlouhém závěru i vanilkou. Ideální k párování se sýrem Brie nebo třešňovým kompotem.
Prodává Alkohol.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Kopke Fine Ruby

Skvěle vyvážené Ruby jiskřivě rubínovou barvou. Chuťově plné červeného ovoce, švestek a rozinek. Jemná kyselinka vyvažuje nevtíravou sladkost. Hodí se k čokoládovým muffinům či karamelovým dezertům.
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Messias Ruby

Jednoduché Ruby za velmi příznivé peníze. Světle rudá barva s odlesky na okrajích skleničky. V chuti připomíná sušené švestky s lehkým závanem vanilky. Se sušenou šunkou nebo tvrdými sýry tvoří nerozlučný pár.
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Tip O portském.cz – Noval Black

Jedinečný blend mladých vín tvoří jednu z ikon vinařství Quinta do Noval. Ačkoliv je Noval Black považováno za koktejlovou záležitost, není na škodu jej pít i samostatně. S temně rudou barvou připomíná téměř druh Late Bottled Vintage. Velmi živé, plné víno s vyváženým množstvím taninů a cukrů. Schválně vyzkoušejte!
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Kopke Fine Tawny

Nádherně plné portské víno od specialistů na Tawny s bohatým aroma oříšků a rozinek. V nose se usadí vůně vanilky, koření a lehkého kouře poukazující na zrání v dubových sudech. Vyzkoušejte spárovat s jablkovým koláčem nebo jako digestiv po jídle.
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Quinta do Noval Tawny

Máš doma zmrzlinu s lesním ovocem? Tak neváhej, nalej si skleničku tohoto Tawny a ochutnej je dohromady! Plné víno s komplexní strukturou chuťově nabízí kombinaci lískových oříšků, čokolády a vanilky. Je intenzivní s dlouhým závěrem na patře.
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Royal Oporto Tawny

V Česku známé a hojně prodávané portské víno s dobrým poměrem kvality a ceny. Ohromí svojí oříškovou vůní a plnou chutí rozinek, mandlí a lískových oříšků. Ochutnejte jej s dezertem crème brûlée.
Prodává Alkohol.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Porto Cruz Tawny

Středně sladké portské víno Tawny vhodné jako digestiv. Chuťově podobné sušeným švestkám s jemným nádechem tabáku. V nose zůstane vanilka, skořice a karamel. V létě podávejte vychlazené na 10 °C, odvěčí se vám svojí svěžestí.
Prodává Alkohol.cz – klikni a zjisti aktuální cenu

Cálem Velhotes Tawny

Tohle portské jsou třešně a fíky ve vanilkovém krému! Ti tři staří známí “velhotes” na etiketě dobře ví, že mají ve skleničkách víno plné chuti karamelu, rozinek a mandlí, na patře doprovázené tóny vanilky. Zajímavá kombinace se slaným pečivem nebo kávou.
Prodává Portské.cz – klikni a zjisti aktuální cenu