Je jedním z nejoblíbenějších druhů portského vína, především ve Velké Británii a Kanadě. Téměř pětina všeho portského vína, koupeného v těchto zemích je LBV.
Portské víno Late Bottled Vintage (LBV), v překladu „pozdně lahvované Vintage“, představuje svým charakterem moderní, velmi plné fortifikované víno z modrých odrůd.
Základní rozdíl mezi těmito dvěma druhy portských vín spočívá ve způsobu zrání.
Zatímco Vintage portské zraje v sudu nejméně 18 měsíců a poté putuje do lahví, kde se dále zlepšuje, portské víno druhu Late Bottled Vintage, jak už sám název napovídá, se plní do lahví později a ve dřevě zůstává mezi 4 až 6 lety (platí od roku 2005).
Po této relativně dlouhé době zrání v sudu je LBV připraveno k lahvování a okamžité konzumaci, neboť většina výrobců LBV před lahvování ještě filtruje. Což je výhodou oproti klasickému Vintage, ve kterém se po letech vytváří sediment a nutností je dekantace.
K tomu musíme také přičíst fakt, že Vintage je deklarováno jen v opravdu těch nejlepších letech, ovšem LBV tohle pravidlo dodržovat nemusí.
Na etiketě je hlavní letopočet rok sklizně, může být doplněn o ročník lahvování (portugalsky „Engarrafado em -příslušný rok-“ nebo anglicky „Bottled in -příslušný rok-„).
Portské víno Late Bottled Vintage bylo poprvé uveden na trh v roce 1970 (při sklizni v roce 1965) současným CEO vinařství Taylor’s panem Alistairem Robertsonem jako cenově dostupnější varianta Vintage pro každodenní příležitosti. Momentálně LBV vyrábí kolem 60 výrobců.
LBV vyniká svojí temně rubínovou barvou. Je elegantním a stylovým portským vínem charakteristickým svěží, intenzivní vůní černého rybízu a třešní s jemnými tóny lékořice a koření.
Na patře se koncentruje bohatá chuť švestek a rybízu podporovaná výraznými tříslovinami. Obvykle bývá vyvážené a jemné.
Možnost lahvování mezi čtvrtým a šestým rokem dává producentům relativně volnou ruku, jak bude konečný produkt vypadat.
Je logické, že LBV lahvované ve 4. roce bude odlišné od LBV stočeném do lahví v roce šestém.
Uvádím pro zajímavost některá z nejlépe hodnocených LBV portských vín ze tří odlišných ročníků a jejich vlastnosti.
Tři ročníky, tři styly LBV
2003
Silná a bohatá portská vína z absolutně vyzrálých bobulí. Očekávejte rozinkové chutě, robustní strukturu a sladké třísloviny.
2004
Jemný a voňavý ročník, který má stále ovocitý charakter. Jasně svěží a výrazně minerální. Patrná jednoznačná tříslovina na závěr.
2005
Relativně mladé a ovocité. Připravte se na hladké, bohaté víno, které je dobře vyzrálé. Jako první respektuje nové pravidlo o 2letém zrání v láhvi před předáním do prodeje.