Reportáž,

Cesta kolem světa portského za 5 dní – report z červnového výletu

Letošní léto pro mě začalo další návštěvou Porta a Doura, což je vždy příjemná záležitost, na tu atmošku se vždycky moc těším.

Tenhle výlet byl však v něčem speciální – poprvé jsem totiž zastával roli průvodce a to hned pro 8 cestovatelů. Což znamenalo vymyslet termín, zařídit naráz 9 letenek (a reagovat, když ČSA měsíc před termínem let jednoduše zrušily), poprvé sehnat tak velké ubytko a odřídit devítimístnou dodávku těmi nádhernými, ale krutě úzkými cestičkami a uličkami v Douru.

A nachystat program. Kam a kdy zajít v Portu, rozmyslet a zabookovat prohlídky ve vinařstvích v Douru. Všechno musí navazovat, když máš pořádně k dispozici jen 3 celé dny, není moc čas na prostoje a hluchá místa.

No, makal jsem na tom od půlky března, ten předstih byl záměrný – v tomto se znám – mám rád čistou práci a těší mě, když všechno klape na jedničku. Což se u cestování zase až tak vyžadovat nedá, vždycky se ladacos mimo plán přihodí, nicméně o tom, co šlo připravit předem, jsem chtěl mít jistotu.

Jak se výlet povedl? Co jsme zažili? Mrkněte do tentokrát obrazového reportu:

Středeční dopoledne se na nás Porto netvářilo moc přívětivě, ale jak už víme, tady ráno neznamená odpoledne a večer. Během dne se počasí většinou změní ve sluníčko. Z našeho bytu na Rua de Gonçalo Cristóvão v 10. patře byl výhled vskutku nadpozemský.

Středeční dopoledne se na nás Porto netvářilo moc přívětivě, ale jak už víme, tady ráno neznamená odpoledne a večer. Během dne se počasí většinou změní ve sluníčko. Z našeho bytu na Rua de Gonçalo Cristóvão v 10. patře byl výhled vskutku nadpozemský.

Čtvrť Bolhao je známá mnoha obchody a romantickou kavárnou Café Majestic. My šli nahoru na zastávku Batalha počkat na historickou tramvaj.

Čtvrť Bolhao je známá mnoha obchody a romantickou kavárnou Café Majestic. My šli nahoru na zastávku Batalha počkat na historickou tramvaj.

I když tramvaj nejede nijak rychle, řidič musí předvídat dopravu před sebou. Ve městě fungují 3 linky, z Batalha do Carmo vede známá Linha 22. Svezete se za 3,50 EUR.

I když tramvaj nejede nijak rychle, řidič musí předvídat dopravu před sebou. Ve městě fungují 3 linky, z Batalha do Carmo vede známá Linha 22. Svezete se za 3,50 EUR.

Kroky vzdělaného milovníka portského vína musí nutně vést sem do Institutu portského vína a vín z Doura. Z téhle krabičky si můžete nechat nalít vzorek a v klidu degustovat.

Kroky vzdělaného milovníka portského vína musí nutně vést sem do Institutu portského vína a vín z Doura. Z téhle krabičky si můžete nechat nalít vzorek a v klidu degustovat.

Zatímco v Česku panovala 35stupňová horka, v Portu bylo po poledni velmi příjemných 23 °C. Že není sluníčko? V tomto případě to ani nevadilo.

Zatímco v Česku panovala 35stupňová horka, v Portu bylo po poledni velmi příjemných 23 °C. Že není sluníčko? V tomto případě to ani nevadilo.

Ve Vila Nova de Gaia jsme byli kolem půl druhé a hledali něco k snědku.

Ve Vila Nova de Gaia jsme byli kolem půl druhé a hledali něco k snědku.

U mě padla volba na salátek z chobotnice. Exotická dobrota, co doma nejídám.

U mě padla volba na salátek z chobotnice. Exotická dobrota, co doma obvykle nejídám.

Tady se chystá jistě vynikající Colheita. Jsme ve vinařství Poças Júnior.

Tady se chystá jistě vynikající Colheita. Jsme ve vinařství Poças Júnior.

Rozlehlý a klidný tasting room u Poçasů.

Rozlehlý a klidný tasting room u Poçasů.

Moje sbírka vzorečků. 2x Vintage, 2x Colheita. Skvělé pití, milý servis.

Moje sbírka vzorečků. 2x Vintage, 2x Colheita. Skvělé pití, milý servis.

Já jsem říkal, že navečer sluníčko vyjde. Vyhlídka od chrámu Serra do Pilar patří v Gaie k nejromantičtějším.

Já jsem říkal, že navečer sluníčko vyjde. Vyhlídka od chrámu Serra do Pilar patří v Gaie k nejromantičtějším.

Kam v Portu na večeři? Jedna z možností je zajet si na pobřeží do Matosinhos do rybí restaurace. Vzduch tady je návykovou směsí vůní moře, ryb a rozpálených grilů.

Kam v Portu na večeři? Jedna z možností je zajet si na pobřeží do Matosinhos do rybí restaurace. Vzduch tady je návykovou směsí vůní moře, ryb a rozpálených grilů.

 

Grilované sardinky základem zdejších menu. No nevypadají báječně? K nim brambory, cibuli, papriku, oliváček a samozřejmě bílé nebo růžové víno. Jednoduché, ale fantasticky chutné.

Grilované sardinky základem zdejších menu. No nevypadají báječně? K nim brambory, cibuli, papriku, oliváček a samozřejmě bílé nebo růžové víno. Jednoduché, ale fantasticky chutné.

Ve čtvrtek jsme ráno na letišti v půjčovně vyzvedli auto a vyrazili do údolí Doura. Po obědě ve Vila Real nás jako první zastávka čekala vyhlídka Sao Leonardo de Galafura. Sem jezdím také moc rád, odtud snadno pochopíte, jak nádherné Douro vlastně je.

Ve čtvrtek jsme ráno na letišti v půjčovně vyzvedli auto a vyrazili do údolí Doura. Po obědě ve Vila Real nás jako první zastávka čekala vyhlídka Sao Leonardo de Galafura. Sem jezdím také moc rád, odtud snadno pochopíte, jak nádherné Douro vlastně je.

 

Tohle je maximálně fotogenické místo.

Tohle je maximálně fotogenické místo.

 

Odpolední návštěva v Quinta da Estrada. Pán domu José je vynikající vinař, jenž se zaměřuje především na tichá vína. Ta v Douru najdete jako kupáže více odrůd. Je v tom pak umění každého winemakera, jaký originální blend vytvoří.

Odpolední návštěva v Quinta da Estrada. Pán domu José je vynikající vinař, jenž se zaměřuje především na tichá vína. Ta v Douru najdete jako kupáže více odrůd. Je v tom pak umění každého winemakera, jaký originální blend vytvoří.

 

Casa da Vinha Grande. Můj obvyklý domov v Douru. Tentokrát jsme tu zastavili jen na chvilku.

Casa da Vinha Grande. Můj obvyklý domov v Douru. Tentokrát jsme tu zastavili jen na chvilku.

 

Na fotku jsme se tady vešli jen 3, ale těch chlupatých přátel tu má Sofie ještě víc. Však jen díky ní jsem poznal Douro jinak než běžný turista. V Casa da Vinha Grande v Poiares jste vždy vítaní!

Na fotku jsme se tady vešli jen 3, ale těch chlupatých přátel tu má Sofie ještě víc. Však jen díky ní jsem poznal Douro jinak než běžný turista. V Casa da Vinha Grande v Poiares jste vždy vítaní!

Přišlo mi na začátku docela bez nápadu, objednat pro naši výpravu jen tak pokoje v nějakém hotelu v Régui. Pátral jsem proto na AirBnB a našel poklad - King's House v Sedielos. To je sice z centra města vzdálené půl hodinky autem, ale tahle malá vesnice v kopcích za to rozhodně stojí. Račte vstoupit do domu pro opravdové krále a vychutnat si jeho pohodlí.

Přišlo mi na začátku docela bez nápadu, objednat pro naši výpravu jen tak pokoje v nějakém hotelu v Régui. Pátral jsem proto na AirBnB a našel poklad – King’s House v Sedielos. To je sice z centra města vzdálené půl hodinky autem, ale tahle malá vesnice v kopcích za to rozhodně stojí. Račte vstoupit do domu pro opravdové krále a vychutnat si jeho pohodlí.

 

Je teplo, tak proč nepobýt venku. Na zápraží se můžete svalit do kožené pohovky a ...

Je teplo, tak proč nepobýt venku. Na zápraží se můžete svalit do kožené pohovky a …

... ani nemusíte moc natahovat krk a koukáte se dolů do vesnice a na zelené kopce v Douru.

… ani nemusíte moc natahovat krk a koukáte se dolů do vesnice a na zelené kopce v Douru.

Jo, a až pojedeš za portským, nezapomeň si s sebou vzít plavky. Byla by věčná škoda neskočit do téhle voděnky.

Jo, a až pojedete za portským, nezapomeňte si s sebou vzít plavky. Byla by věčná škoda neskočit do téhle modré voděnky.

Když se ráno probudíš a vykoukneš z okna.

Když se ráno probudíš a vykoukneš z okna.

V obýváku jsme moc nepobyli, nebylo kdy. Ale jedno říct musím - všude bylo čisto, vlídno, útulno, včetně bábovky na uvítanou od paní domácí.

V obýváku jsme moc nepobyli, nebylo kdy. Ale jedno říct musím – všude bylo čisto, vlídno, útulno, včetně bábovky na uvítanou od paní domácí.

V pátek ráno při snídani pod pergolou mě napadlo, že by mi vůbec nevadilo odtud klidně měsíc chystat O portském.cz. V King's House je všechno co potřebuju. Stůl, židle, internet, bazén a nádherný výhled. A portské si skočím koupit vedle k sousedovi. Zkrátka ta správná kombinace pro moje blogování.

V pátek ráno při snídani pod pergolou mě napadlo, že by mi vůbec nevadilo odtud klidně měsíc chystat O portském.cz. V King’s House je všechno co potřebuju. Stůl, židle, internet, bazén a nádherný výhled. A portské si skočím koupit vedle k sousedovi. Zkrátka ta správná kombinace pro moje blogování.

Náš 4. den - pátek - se odehrával ve znamení prohlídek vinařství - Quintas. Ještě dopoledne nás uvítali v prvním z nich, Quinta de la Rosa. Řeku Douro máte odtud jako na dlani.

Náš 4. den – pátek – se odehrával ve znamení prohlídek vinařství – Quintas. Ještě dopoledne nás uvítali v prvním z nich, Quinta de la Rosa. Řeku Douro máte odtud jako na dlani.

Tour s výkladem o vinařských technologiích, druzích zdejších vín a také historii.

Tour s výkladem o vinařských technologiích, druzích zdejších vín a také historii.

Součástí výroby portského vína je i skladování a zrání. Ulička mezi sudy toneis.

Součástí výroby portského vína je i skladování a zrání. Ulička mezi sudy toneis.

Quinta de la Rosa je světoznámou značkou. S jejich portským, tichým vínem, olivovým olejem či nově pivem se můžete setkat nejen v Evropě, ale i v USA.

Quinta de la Rosa je světoznámou značkou. S jejich portským a tichým vínem, olivovým olejem či nově pivem se můžete setkat nejen v Evropě, ale dokonce i v USA.

Když jsme byli u těch výhledů z oken - z tasting roomu vidíte rovnou do Pinhaa.

Když jsme byli u těch výhledů z oken – z tasting roomu vidíte rovnou do Pinhaa.

Na závěr každé prohlídky vinařství se hodí ochutnat ty nejlepší vzorky a zamávat fotografovi, který řídí a nemůže se degustace zúčastnit. Namlouval jsem si, že mi to nevadí. Pomohlo to.

Na závěr každé prohlídky vinařství se hodí ochutnat ty nejlepší vzorky a zamávat fotografovi, který řídí a nemůže se degustace zúčastnit. Namlouval jsem si, že mi to nevadí. Pomohlo to.

Lagares v Quinta do Bomfim, naší druhé dnešní zastávce. V období vinobraní jsou tyto nerezové vany plné hroznových bobulí. Ty se následně drtí šetrnou metodou řízenou počítačem - vznikne rmut. V tomhle množství už zkrátka není v silách lidských nohou všechno ušlapat, jako to bývalo za starých časů.

Lagares v Quinta do Bomfim, naší druhé dnešní zastávce. V období vinobraní jsou tyto nerezové vany plné hroznových bobulí. Ty se následně drtí šetrnou metodou řízenou počítačem – vznikne rmut. V tomhle množství už zkrátka není v silách lidských nohou všechno ušlapat, jako to bývalo za starých časů.

Bílé nádrže vlevo slouží k uchování mladého portského vína po vinobraní, ještě dříve, než putuje do sudů. Na jaře jej pak odvezou do skladů ve Vila Nova de Gaia.

Bílé nádrže vlevo slouží k uchování mladého portského vína po vinobraní, ještě dříve, než putuje do sudů. Na jaře jej pak odvezou do skladů ve Vila Nova de Gaia.

 

Když nevím, tak se zeptám. Tohle heslo pro naši skupinu platilo stoprocentně. I když se tu přes rok otočí všichni z celého světa a dotazy padají lecjaké, některé jedince si naše průvodkyně bude myslím pamatovat dlouho :-)

Když nevím, tak se zeptám. Tohle heslo pro naši skupinu platilo stoprocentně. I když se tu přes rok otočí všichni z celého světa a dotazy padají lecjaké, některé jedince si naše průvodkyně bude myslím pamatovat dlouho 🙂

Na závěrečnou degustaci se vždy všichni těší. Zvlášť, když je venku šestatřicet ve stínu a tady tak příjemně.

Na závěrečnou degustaci se vždy všichni těší. Zvlášť, když je venku šestatřicet ve stínu a tady tak příjemně.

Přátelé, nesbíhají se vám sliny?

Přátelé, nesbíhají se vám sliny?

Posledním dnešním vinařstvím byla Quinta do Seixo. Moje hodně oblíbené místo. Pamatuju si, jak jsem tady při svém prvním výletu sem v roce 2014 čekal na otevření recepce v dešti právě pod tímto stromem. Tehdy mi zachránil suchou kůži. Dneska je tu ale sluníčkoooo!

Posledním dnešním vinařstvím byla Quinta do Seixo. Moje hodně oblíbené místo. Pamatuju si, jak jsem tady při svém prvním výletu sem v roce 2014 čekal na otevření recepce v dešti právě pod tímto stromem. Tehdy mi zachránil suchou kůži. Dneska je tu ale sluníčkoooo!

 

Podvečerní Douro z vinohradu v Quinta do Seixo.

Podvečerní Douro z vinohradu v Quinta do Seixo.

 

Strhující představení vín trvající více než hodinu. No, bylo tam pro mě pár překladatelských oříšků ;-)

Strhující představení vín trvající více než hodinu. No, bylo tam pro mě pár překladatelských oříšků 😉

 

V Quinta do Seixo se nám dostalo vřelého přivítání a prvotřídního servisu. Ochutnali jsme 2 tichá vína a 3 vzorečky portského od Sandemana. Cestu sem rozhodně doporučuji!

V Quinta do Seixo se nám dostalo vřelého přivítání a prvotřídního servisu. Ochutnali jsme 2 tichá vína a 3 vzorečky portského od Sandemana. Cestu sem rozhodně doporučuji!

House of Sandeman disponuje širokou terasou s výhledem na okolní kopce s vinicemi a samozřejmě řekou Douro.

House of Sandeman disponuje širokou terasou s výhledem na okolní kopce s vinicemi a samozřejmě řekou Douro.

Tuhle fotku sem dávám záměrně. Znamená poslední noc v Sedielos a zároveň konec našeho červnového Výletu za portským.

Tuhle fotku sem dávám záměrně. Znamená poslední noc v Sedielos a zároveň konec našeho červnového Výletu za portským.

Teď už jen zbývá nastoupit do letadla a vydat se společně zase zpátky domů.

Teď už jen zbývá nastoupit do letadla a vydat se společně zase zpátky domů.

Tak co říkáte na náš foto výlet? Napište mi vaše pocity do komentářů.

Pokud při čtení tohoto článku dostanete chuť na portské, kupte si jej v našem originálním e-shopu OPORTO.CZ.

A jestli se chystáte do Porta, rád vám doporučím místa, která navštívit. Nebo tam zaleťme společně s vaší partou. Možností, jak si udělat příjemný výlet za portským je spousta!

Nezařazené,

Večer s portským vínem v Brně 21. 3. 2019

Drazí přátelé,

všimli jste si, že něco visí ve vzduchu? Ano, máte pravdu, kromě jara přichází do Brna také další originální Večer z portským vínem! Tentokrát 21. března 2019 od 19 hodin v krásném prostoru designového J&T Café, kam se s oblibou chodí na dobrou kávu a výjimečnost prostředí.

Zatímco jsme se naživo neviděli, cestoval jsem několikrát do Porta a údolí řeky Douro.

Pomáhal na vinici, zakládal sad olivovníků, projel autem dokola celé údolí Doura, v Portu se plavil lodí pod 6 mosty, ve městě objevil skvělá místa, kde se dá dobře najíst, navštěvoval vinařství a samozřejmě ochutnával portské.

Líbí? Pokud chcete, přenesu vás tam taky. Povím vám o historii portského, způsobu výroby a tradičních vinařstvích. Projdeme se Portem a zavítáme do Doura, oblasti v severním Portugalsku, kde se portské rodí. To vše uvidíte na mých vlastnoručně pořízených fotkách. Mám jich mnoho, ale vezmu jen ty nejlepší;-)

Co vás čeká a proč přijít?:

Welcome drink

Vinho Rosé Messias Regional Beiras

PORTSKÁ VÍNA

Dacosta White
Messias Ruby
Kopke Fine Tawny
Burmester 10 Years Old
Bulas Tawny 20 Years Old
Cálem Vintage 2007

Ke každému pečlivě vybranému vzorku nabídnu pochutinu pro párování chutí.

Garantuji vám, že po této degustaci již navždy poznáte rozdíly mezi jednotlivými portskými víny.

Na závěr si zasoutěžíme, cenu a otázku ještě vymyslím, ale nebojte se, bude to jednoduché.

Kompletní cena tohoto večera pro jednoho milovníka portského je 790 Kč.

Jde mi o vytvoření příjemné atmosféry mezi námi. Proto na této akci bude k dispozici pouze 15 vstupenek.

Se svým rozhodnutím tedy neváhejte a rezervujte si svoje místo co nejdříve pomocí krátkého formuláře.

Dotazy rád zodpovím – pošlete mi zprávu na Messenger nebo volejte a pište přes Kontakty.

Sdílejte, vezměte své přátele, už se na vás moc těším!

Vašek Štefan

24.3.19 Pár fotek z akce

Rosé welcome drink na úvod

Rosé welcome drink na úvod

Přivítání hostů

Přivítání hostů

Chvíle před začátkem

Chvíle před začátkem

O tom, jak se vlastně pravé portské pozná

O tom, jak se vlastně pravé portské pozná

Ruby shora

Ruby shora

Talentovaní degustátoři

Talentovaní degustátoři

Moje poklady

Moje poklady

Portské je nejlepší v kombinaci s něčím dobrým na zub

Portské je nejlepší v kombinaci s něčím dobrým na zub

Soutěžní otázka pro bystré posluchače

Soutěžní otázka pro bystré posluchače

A láhev portského vyhrává...

A láhev portského vyhrává…

... Jakub!

… Jakub!

Sardinky putují k Drahošovi

Sardinky putují k Drahošovi

A krabička s chapadly chobotnice do kuchyně ke Zdeňkovi

A krabička s chapadly chobotnice do kuchyně ke Zdeňkovi

Končili jsme kolem 22.30 hodin

Končili jsme kolem 22.30 hodin

Můj nejlepší číšník a pravá ruka Péťa

Můj nejlepší číšník a pravá ruka Péťa

Port Wine Lovers pohromadě

Port Wine Lovers pohromadě

Chtěli byste zažít něco nového? Zajímá vás portské víno? Rád pro vaši firmu, společnost přátel či událost připravím degustaci s výkladem. Rozsah je jen na vašich přáních. Proberme to po e-mailu nebo telefonicky, kontaktujte mě.

Porto,

Odkud pořídit dechberoucí snímky Porta? 5 nejlepších vyhlídek na Porto, z nichž vám budou fotky všichni závidět!

Porto, se svými štíhlými, barevnými domy posazenými na kopcích svažujících se do vod řeky Douro, je vskutku ideálním městem pro všechny fotografy. Jste profík? Nebo spíš romantický turista, závislý na insta lajcích od svých followerů? Každý si tu užije své.

Je zde totiž několik velmi známých míst, odkud svoje the best photo udělat. Pro tyto snímky musíme vyrazit na levý břeh řeky Douro do Vila Nova de Gaia, tam je cíl našeho dnešního výletu.

Tak šup šup do krámu pro pořádnou SD kartu a jdeme se podívat na 5 nejkrásnějších míst, odkud fotit Porto!

1. Jardim do Morró

Av. da República, 4430-148 Vila Nova de Gaia

Zelená travička v Zahradě na kopci láká za hezkého počasí turistu k posezeníčku, poleženíčku nebo snězení obsahu batohu klidně i v prosinci. Čekej tu většinou dost lidí, jelikož tenhle vyhlídkový bod je pro všechny sympatický mimo jiné svojí snadnou dostupností. Stačí se metrem vydat z centra města žlutou trasou D, vystoupit ve stejnojmenné stanici a jsi tu.

Úplně nahoře roste palmový hájek, vedle něj prosperuje bohatě osázená skalka, za níž (a je to jen můj názor vztahového mistra, který se občas utne) přející architekti pamatovali i na páry, které vyžadují více soukromí. Není to úplně ideální, ale zaplaťpánbu za ty dary! 😉

Máš už svou sváču v sobě a od trávy zelená záda? Nevíš, kam pro další snímek? Návrh první: sedni o 100 metrů níž na lanovku, která tě za 6 EUR zaveze až dolů k řece, přímo před vinařský dům Ramos Pinto, kde s foťákem uděláš mnoho krásných širokoúhlých fotek a ještě to nemáš daleko pro vzoreček portského.

Anebo za druhé a líp: zbav se respektu z té skály vpravo a vyběhni se mnou přes koleje nahoru ke Klášteru.

Zářijový západ slunce

Zářijový západ slunce

Prosincový výhled

Prosincový výhled

2. Serra do Pilar

Largo Aviz, 4430-999 Vila Nova de Gaia

Mosteiro da Serra do Pilar je úchvatný klášter, který majestátně dohlíží na řeku Douro a kouká přes ni na svou sestru, katedrálu Sé (o ní více v dalším díle). Stavba začala roku 1538 a stala se domovem augustiniánských bratří z kláštera Grijó.

Během občanské války a slavného obléhání Porta mezi lety 1832 a 1834 byla v tomto klášteře usazena armáda Liberálů a byť ti se nakonec ubránili, klášter byl kvůli neustálým útokům zničen. Nicméně v roce 1834 byla budova Královského bratrstva Panny Marie Pilarské zrekonstruována a v roce 1925 skupina přátel kláštera Serra do Pilar budovu přestavěla.

Klášter Serra do Pilar je od roku 1996 místem světového dědictví, postavený v kruhovém tvaru ve stylu renesance, s hemisférovou klenbou obklopenou úzkým balkonem a 36 sloupy – jako jediný v Portugalsku.

Odtud máte Porto jako na dlani

Odtud máte Porto jako na dlani

Opřete se o zábradlí a pevně se držte. Velkolepý, panoramatický výhled na celé přístaviště Ribeira a naproti Vila Nova de Gaiu až k mostu Arrábida, stejně jako na historické centrum Porta, most Ludvíka I, most Ponte do Infante a oblast Fontainhas vám zajisté učaruje.

Opřete se o zábradlí a pevně se držte. Velkolepý, panoramatický výhled na celé přístaviště Ribeira a naproti Vila Nova de Gaiu až k mostu Arrábida, stejně jako na historické centrum Porta, most Ludvíka I, most Ponte do Infante a oblast Fontainhas vám zajisté učaruje.

Východním směrem dohlédnete k mostu Ponte do Infante

Východním směrem dohlédnete k mostu Ponte do Infante

Pohled na Serra do Pilar od horní stanice lanovky

Pohled na Serra do Pilar od horní stanice lanovky

Krásně osvětlená památka

Krásně osvětlená památka

Na Serra do Pilar vyražte i v noci. Dole uvidíte krásně zářící podívanou.

Na Serra do Pilar vyražte i v noci. Dole uvidíte krásně zářící podívanou.

V prostoru před klášterem je možné si i odpočinout pod stromy

V prostoru před klášterem je možné si i odpočinout pod stromy

 

3. Horní patro mostu Ludvíka I.

(Najít na mapě)

Most Ludvíka I. je asi nejfotografovanějším objektem v Portu. Díky své dvoupatrové ocelové konstrukci spojené obloukem zkrátka hrozně moc přitahuje oko.

Ještě než sejdete dolů na nábřeží, vydejte se po horním patře mostu vyfotit si panoramatickou fotku Porta, Doura a na druhé straně Vila Novu de Gaia.

Bude zde patrně hodně turistů, takže to chce občas trpělivost, ale výsledek bude úchvatný. Jen dejte pozor – oběma směry tudy jezdí soupravy metra, sice pomalu, ale obezřetnost se vyplatí.

Přístaviště Ribeira, nahoře katedrála Sé

Přístaviště Ribeira, nahoře katedrála Sé

Fotil jsem v sedm ráno, což se mi povedlo zatím jen jednou

Fotil jsem v sedm ráno, což se mi povedlo zatím jen jednou

V levém horním rohu je vidět pylon původního mostu

V levém horním rohu je vidět pylon původního mostu

Západ slunce nad Portem

Západ slunce nad Portem

Červené střechy vinařských domů vládnou pohledu na Vila Nova de Gaiu

Červené střechy vinařských domů vládnou pohledu na Vila Nova de Gaiu

4. Espaço Porto Cruz

Largo Miguel Bombarda 23, 4400-222 Vila Nova de Gaia

V roce 1887 si pánové z Gran Cruz moc dobře rozmysleli, kde si jejich dům postavit. Jedna z nejpřitažlivějších nemovitostí na levém břehu Doura zve v přízemí do butiku s vínem značky Porto Cruz, 1. patro je věnováno tasting roomu, v dalším patře bývá expozice moderního umění, třetí patro skrývá vynikající restauraci a 4. patro patří nám, fotografům.

Porto naživo – rezervujte volná místa

Jakmile vyjdete z výtahu nebo překročíte poslední schod, ocitnete se na terase, příznačně označené jako 360° Terrace lounge. Vidět je odsud opravdu na všechny světové strany. Nad hlavou vám tiše jedna za druhou putují kabinky lanovky, v ruce držíte lahodný koktejl od milého číšníka z baru, dole plyne řeka Douro a lidé se procházejí po nábřeží. Je nad všechny pochybnosti, že to tu nemá chybu!

Dům Porto Cruz v předvánoční výzdobě

Dům Porto Cruz v předvánoční výzdobě

Na terase lze posedět i v zimním období

Na terase lze posedět i v zimním období

5. Graham’s Port Lodge

Rua do Agro 141, 4400-281 Vila Nova de Gaia

I když je Graham’s Lodgepěšky docela daleko od centra dění na nábřeží, jít sem se určitě vyplatí. Ať už na prohlídku tohoto vyhlášeného vinařství anebo pro krásnou fotku. Ze zápraží schodů máte Porto a Gaiu jako na dlani, kdy uprostřed je spojuje ocelový most Ludvíka I.

Je to sice dlouhá procházka, ale zase je tu klid

Je to sice dlouhá procházka, ale zase je tu klid

Tip na závěr

Terasa hned za pilířem mostu Ludvíka I.

(Najít na mapě)

A ještě jedno místo pro zachycení krásy Porta pro vás mám. V létě vás tu před horkem chrání čtyři stromy, což turisté hojně využívají, nicméně pokud se probojujetek zábradlí, zachytíte báječné panorama Porta až po most Arrábida a ústí Doura do Atlantiku.

Obrátíte-li svůj fotoaparát proti mostu, dokážete zachytit jeho propracovanou strukturu a dokonce i znýtované jednotlivé díly. Sem chodím také velmi rád.

Jak sami vidíte, Porto je opravdu velmi fotogenické město a když obejdete všechna tahle stanoviště, máte krásnou sbírku snímků, se kterými po návratu domů uděláte mezi přáteli hodně parády.

Na úplný závěr slibuji, že se někdy příště vypravíme také na opačný břeh řeky Douro, do Porta a budeme fotit panorama Vila Nova de Gaia. Uvidíte, že pohledy na dlouhé okrové střechy vinařství jsou také velmi přitažlivé a stojí za zmáčknutí spouště.

—————————————————

Líbí se vám Porto? Vydejte se tam se mnou.

Výborné portské víno k tomuto čtení koupíte v našem originálním e-shopu OPORTO.CZ.

Mistři portského, Reportáž,

Real Companhia Velha: Report z návštěvy aneb Jak jsem změnil názor

Hned na úvod po pravdě přiznávám, že jsem značku Royal Oporto roky cíleně míjel, neboť jsem láhve s tímto portským potkával v regálech v každém Albertu, Tescu, Makru, Jasu, nárožních večerkách, prostě všude. Ne, že by byla nepitelná, avšak připadala mi všední, supermarketově dostupná, ohraná, no proč to neříct – totálně provařená.

Proto mě nikdy ani nemrzelo, že jsem za ty roky, co se portskému věnuji, nenavštívil zázemí Real Companhia Velha ve Vila Nova de Gaia. Teď už ale vím. Byl to pohled bláhového kluka z dědiny, co byl do té doby líný osobně nahlédnout tomuto výrobci pod pokličku.

Od prosince 2018 mám ale špendlík s vlaječkou na mapě navštívených vinařství zapíchnutý i tady. Zvědavost a moje životní pravidlo nesoudit věci, lidi a události jen na první dojem mne jedno deštivé odpoledne v Portu poslali na výlet za jedním z nejmilejších zážitků, které jsem zatím s portským vínem měl.

Dneska máme leden 2019, dlužím vám teda report.

Tomu lze říct docela pošmourné odpoledne. Ribeira, Porto.

Tomu lze říct docela pošmourné odpoledne. Ribeira, Porto.

Vystupuji z metra na stanici General Torres. „Hmm, furt mrholí. To je nejlepší čas sedět někde v hospodě nebo v tasting roomu„, brblu si pro sebe a přidávám automaticky do kroku. Do RCV je to ještě dalších 10 minut chůze ulicemi VNDG přes kopec a já už se těším, až budu konečně v suchu.

Majestátná brána se znakem RCV je otevřená do dvora. Po kamenné dlažbě, kde kdysi zcela jistě kráčely dějiny, se teď vydávám směrem k recepci já. Je půl čtvrté odpoledne, počasí na draka, takže venku v tomhle starobylém areálu stojím sám.

Už jen kousek k cíli

Už jen kousek k cíli

„Zdravím, jak se máte?„, startuji rozhovor se dvěmi milými slečnami na recepci. Prý dobře, odpovídají mi s nepředstíraným zájmem. „Chtěl bych jít na prohlídku, šlo by to?“

„Jasně, ta anglická začíná zrovna za chvíli„, říká jedna z nich a nabízí mi varianty. Ty se na první pohled liší závěrečnou degustací. Za 10 EUR máš 3 vzorky, za patnáct pro větší nadšence jich dostaneš pět. Moje volba je jasná, chci si to tu užít, když už jsem se sem táhl takovou dálku.

Já bych tady ještě tak viděl koně, jak už mi je vyvádějí, jak už mi je sedlají...

Já bych tady ještě tak viděl koně, jak už mi je vyvádějí, jak už mi je sedlají…

Na pohovce uprostřed místnosti sedí Denis, student ze Švédska. Moc jsme si nepokecali, nějak mu to anglicky nešlo. Nikdo jiný už s námi touhu po poznání tohoto vinařství ten den nesdílí.

DDD = Denis datlí domů

DDD = Denis datlí domů

Koukáme v sále na promo film a já si v té chvíli znovu uvědomuji, že i když se výrobci snaží odlišit jeden od druhého, má portské přesto své společné jmenovatele – velmi dlouhou historii, tvrdou lidskou práci při péči o vinohrad a vinobraní a nádhernou krajinu kolem řeky Douro. Přestože každá značka na to jde marketingově jinak, tyhle prvky se tam objeví vždycky.

Na konci videa přeci jen ještě přišlo pár opozdilců a naše skupinka se rozrostla. Jako obvykle, patnáct až dvacet lidí, ideální počet, aby průvodkyně dokázala vést výklad srozumitelně pro všechny. Ne jinak tomu bude i zde.

Pojď se mnou, Václave, ty máš dnes soukromou prohlídku„, říká najednou Magdalena, jedna z recepčních, když vidí, jak se chystám přidat se ke skupince ostatních. „Děkuji, to je skvělé a moc se těším„, odpovídám s mírnými rozpaky. Prozradil jsem jí při koupi lístku, že jsem bloger z Česka, co píše o portském víně, tak možná proto mám tohle privilegium.

A takhle tu už leží 20 let. Zaslouží si pohladit.

A takhle tu už leží 20 let. Zaslouží si pohladit.

Jedním z nejdůležitějších smyslů člověka je čich. Každý z nás ale vnímá své okolí jinak. Někdo musí všechno vidět, druhý raději poslouchá, další věci potřebuje vzít do rukou a ohmatat si je, dotknout se jich. A úplně nejlepší, když se všechno potká dohromady a můžeš to i ochutnat.

Vůně zrajícího vína a dřeva ze sudů mi okamžitě leze do nosu. Připomněla mi, jak moc mám tyto prostory rád. Ne že bych měl úchylku na vinné sklepy, v tomto případě řekněme spíše „stodoly“ se stotisíci hektolitry vína, ale tuhle potravu pro můj pátý smysl si pamatuji hned od mé první návštěvy vinařství v Douru.

Pořádek jako doma v pokojíčku

Pořádek jako doma v pokojíčku

V přítmí mezi sudy mi Magdalena přibližuje historii vinařství Real Companhia Velha. Píše se od roku 1756, kdy portugalský král José I. vydal rozhodnutí o jeho založení. Jsou nejstarší a dodnes s královským trůnem spolupracují.

Jeďte se mnou na Výlet za portským – rezervujte volná místa

Ani moje uši nezahálejí. Magdalenina angličtina se příjemně poslouchá a já se snažím, aby mi neuteklo ani jedno slovíčko. Nechci před ní vypadat jako trubka, co jen kýve hlavou, ale nechápe nic. Po mých dotazech jsme na konci prohlídky, nicméně má prý pro mě ještě jedno překvapení.

Počkej tu, jen si skočím na recepci pro klíče„, rychle odběhne a nechá mě venku u jedněch z dveří budovy ve dvoře.

Vypadá to na nějakou specialitku. Kdo ví, co ta holka na mě šije.

„Tak jdem?“, vrací se a drží v ruce velké klíče.

Odemyká ještě jednu mříž a naznačí, ať vstoupím a jdu dál.

Co skrývá královská vinotéka? Jsem napnutej jak trenky.

Co skrývá královská vinotéka? Jsem napnutej jak trenky.

Tohle jsem ještě nikdy na vlastní oči neviděl, to mi věř„, neskrývám své nadšení z prostoru, kam jsme vešli. Obsahuje evidentně ty nejstarší poklady.

Tmavé uličky sklepa lemují regály plné lahví pokrytých plísní. Leží tu roky, desetiletí, staletí. Jsem u vytržení. Mám najednou na dosah dávnou historii. Dotýkám se opatrně hrdla jedné z lahví a i můj třetí smysl si užívá.

Pro více světla jdu fotit ke vchodu. V odlehlejších zákoutích tohoto sklepa je však více tajemno. To nešlo vyfotit, to chce zažít.

Pro více světla jdu fotit ke vchodu. V odlehlejších zákoutích tohoto sklepa je však více tajemno. To nešlo vyfotit, to chce zažít.

„Víš, sem úplně každý nechodí, pouze private tour, když pan majitel dovolí„, přibližuje mi situaci.

„Toho si, Magdaleno, samozřejmě velmi vážím„, upřímně přiznávám.

Na některých místech nejsou láhve pod vrstvou plísně vůbec vidět.

Jak jsem se málem ztratil

Jak jsem se málem ztratil

„Přes strop sem protéká voda, hlavně od podzimu do jara. A i v horkém létě je tu stabilní teplota a vlhkost. Proto se tu plísni tak daří. Ale vínu se nic nestane, neboj“, vysvětluje mi moje zkušená průvodkyně.

Tak kterou lahvinku si dáme, aby to pan domácí nepoznal?

Tak kterou lahvinku si dáme, aby to pan domácí nepoznal?

Vůbec se mi odtud nechce, líbilo by se mi procházet spoře osvětlenými uličkami a koukat na papírové karty s letopočty u každého regálu. Chtěl bych najít ten nejstarší.

Zrozeno přesně 131 rok před mým objevem

Zrozeno přesně 131 rok před mým objevem

Pod skleněným poklopem oceňuji to nejstarší portské, které jsem kdy viděl. Tehdejší král Josef I. Portugalský by měl ze mě radost.

Pod skleněným poklopem oceňuji to nejstarší portské, které jsem kdy viděl. Tehdejší král Josef I. Portugalský by měl ze mě radost.

Dělám ještě jednu fotku a jde se ochutnávat. Zamykáme mříž, pak také vrata a přes dvůr doprovázím Magdalénu do lounge.

Příjemně útulná místnost mě přijala jako svého hosta, sedám si na pohovku, nohy už trpí únavou.

Tahle lounge má uklidňující účinky, zvláště, když ...

Tahle lounge má uklidňující účinky, zvláště, když …

Odměnou je mi 5 vzorků portského, do nichž se rád pouštím. Mám na to už bohužel jen 25 minut, blíží se půl šestá a to tu zavírají. A nechci, aby mě odtud po tom všem hezkém musela uklízečka vyhánět smetákem.

... je lékem na únavu cestovatele tenhle výběr vzorečků.

… je lékem na únavu cestovatele tenhle výběr vzorečků.

Tak tedy měním názor na celou RCV a beru své původní opovržení nad Royal Oporto supermarketovými portskými víny zpět. Sice jsou jich v Česku plné regály, ale za tuhle prohlídku stejně dávám plný počet hvězdiček.

Hlasuji také pro zvýšení měsíční gáže průvodkyně Magdalény!

Hlasuji také pro zvýšení měsíční gáže průvodkyně Magdalény!

 

Real Companhia Velha v datech:

  • založena v roce 1756 králem Josém I. a je jedním z nejstarších vinařství v Portugalsku
  • hospodaří na 540 hektarech, mezi její vinice patří například Quinta das Carvalhas
  • vyrábí i tichá vína a olivový olej, všechno tohle vyváží do 45 zemí světa
  • pyšní se mnoha skvělými hodnoceními svých vín, např. Tawny 40 y. o. u Wine Spectator obdrželo 95 bodů
  • v roce 2011 koupila společnost The Fladgate Partnership (vlastní značky Taylor’s a Fonseca) budovy RCV ve Vila Nova de Gaia za 30 mil. USD

Zajděte tam na návštěvu:

Jídlo a pití,

Tapas? Ne, Petiscos.

Sedíte s přáteli u jednoho stolu a chtělo by to něco malého k snědku? Nejlépe nějakou jednohubečku s vůní moře a dálek. Takže tapas? Nebo petiscos?

Jaký že je v nich rozdíl?

Přestože na menu sem tam v Portugalsku název tapas uvidíte, nenechte se zmýlit, mnohem raději zde servírují petiscos. Ale čím se vlastně liší? A proč Portugalci tak dbají na používání tohoto pojmenování? Dobré otázky, pojďme si je vysvětlit.

Slovo tapas pochází ze španělského slova tapar, tedy čepice, pokrývka. Legenda vypráví o snaze hostů zabránit hmyzu a prachu přístupu do jejich sklenic s nápoji, proto je přikrývali krajícem chleba. No a kde je chléb, tam už stačí jen přidat šunku či sýr a rychlá svačinka je na světě!

Tapas vypadá je barevné a chutná skvěle (Zdroj: bensfarmshop.co.uk)

Tapas vypadá je barevné a chutná skvěle (Zdroj: bensfarmshop.co.uk)

Tapas se v čase zjevně vyvinula daleko za svůj původní účel a nyní čítají řadu variant a chutí, ačkoli ve své podstatě se vše točí kolem kousku chleba s něčím lahodným k němu. Tapas také dobyla svět – najdete jej v trendy vinných barech od New Yorku, Rio de Janeira přes Londýn po Kapské Město.

Petiscos

Nyní, když víme, co jsou tapas, pojďme konečně na ta petiscos. Petiscos jsou obecně malé verze velkých krajíců, na rozdíl od tapas. Existuje dokonce slovo petiscarstolování s jídlem připraveným s přáteli.

Genialita tohoto modelu spočívá v tom, že ochutnáte více variant pokrmů v menších porcích a ještě je můžete sdílet s lidmi u stolu. Příjemné, že ano?

Kde se vzala

Tapas i petiscos mají svůj původ na Pyrenejském poloostrově. Španělská tapas se stala mezinárodně známá a najdeme je po celém světě, hlavně v módních restauracích, kde se podávají společně s víny této země.

Pokud jde o petiscos, jsou součástí portugalské gastronomie a tradičně se podávají v tascas – tavernách či kavárnách. V poslední době vznikají bistra speciálně zaměřená na petiscos, tzv. petisqueiras, kde k nim dostanete pochopitelně zase vína portugalská.

Avšak na rozdíl od tapas, petiscos jsou mimo Portugalsko poměrně neznámá. Ale snad ne na dlouho.

Petiscos (Zdroj: portugaldenorteasul.pt)

Petiscos (Zdroj: portugaldenorteasul.pt)

Jaká Petiscos vyzkoušet?

Nabízí se mnoho možností, která si dát. V malých porcích si objednáte čtyři, pět druhů, aniž byste se na konci cítili s těžkým žaludkem přejedeni.

Pataniscas – řízečky ze solené tresky

Tak jednoduché a tak dobré! Solená treska bacalhau je od nepaměti nezbytnou součástí portugalské gastronomie. Malé kousky osmažené v těstíčku s cibulkou a petrželkou jsou mým favoritem a první volbou v petiscos.

Tyhle jednohubky z talíře většinou rychle mizí (Zdroj: portotasty.com)

Tyhle jednohubky z talíře většinou rychle mizí (Zdroj: portotasty.com)

Salát z chobotnice

Obvykle podávaný s nadrobno krájenou cibulí a petrželkou, smíchanou s dostatečným množstvím olivového oleje. Sůl, pepř a ocet dle vaší chuti. Chobotnicový salátek je naprosto božský a chutná tak dobře, jak vypadá. Tak co, jdete do něj se mnou?

U moře chutná nejlépe (Zdroj: cookinglisbon.com)

U moře chutná nejlépe (Zdroj: cookinglisbon.com)

Uzená šunka, klobásky a sýry

Portugalci milují uzené a sušené pochutiny a jsou v této disciplíně mistry. Na zdejších stolech těžko někdy chybí nějaká ta klobáska, šunka presunto či sýry mnoha vůní.

Ideální k pivu a vínu (Zdroj: tasteporto.com)

Ideální k pivu a vínu (Zdroj: tasteporto.com)

Amêijoas – mušle

Nejslavnější recept je Amêijoas à Bulhão Pato. Je to tak jednoduché, jak je lahodné. Mušle vařené na másle s česnekem dělají tento pokrm jedním z nejchutnějších portugalských petiscos.

Chce to trošku obratnosti v prstech, ale ta chuť stojí za to (Zdroj: tasteporto.com)

Chce to trošku obratnosti v prstech, ale ta chuť stojí za to (Zdroj: tasteporto.com)

Pica-Pau

Vepřové maso, klobásky, sýry a nakládaná zelenina. Víc není třeba.

Jednoduché a moc chutné (Zdroj: cuisinept.com)

Jednoduché a moc chutné (Zdroj: cuisinept.com)

Moelas – kuřecí žaludky

V portugalské kuchyni se neztratí téměř nic, což vychází z historie jeho neohrožených námořníků. Moelas jsou toho dobrým příkladem. Vezmete tu část kuřete, která by šla obvykle rovnou do odpadků a vytvoříte chutný pokrm – vařené kuřecí žaludky. Vím, že to pro některé z vás nezní úplně vábně, ale věřte mi, je to jedna z těch klasik, které nemůžete v Portugalsku vynechat.

Správný gurmán-cestovatel moelas nevynechá (Zdroj: tasteporto.com)

Správný gurmán-cestovatel moelas nevynechá (Zdroj: tasteporto.com)

budete v Portugalsku, rozhodně si na petiscos někam zajděte. Určitě objevíte nové chutě a přivezete si domů nezapomenutelné zážitky.

 

Inspiroval vás tento článek? Co říkáte na tapas nebo petiscos? Ochutnali jste je někdy? Napište mi do komentářů vaše postřehy. A na FB lajkujte a sdílejte. Díky moc a bom apetite!