Výroba portského je nekonečný příběh. Od péče o vinohrad přes neustálou modernizaci vinohradnické techniky až po zdárnou sklizeň. Podstatnou roli zde také hrají povětrnostní podmínky po celý rok.
Sklizeň hroznů v údolí řeky Douro probíhá víceméně totožně jako v jiných vinařských oblastech. Začíná se od začátku září a sklízí se do konce října, trvá tedy zhruba 2 měsíce. V tomto období se na vinicích pracuje 10 – 12 hodin denně. Ne všude lze použít mechanizaci a zůstává jen manuální práce.
Region Douro nepatří k hustě osídleným oblastem a proto sem na vinobraní přicházejí pracovníci i z jiných regionů. Tito tzv. rogas tvoří skupiny o 10 – 15 lidech a pod vedením rogadora tak pracují pro jednoho vinaře rok co rok již po desetiletí. Ženy stříhají hrozny a ukládají je do nádob. Muži dělají ty těžší práce – nosí nádoby naplněné hrozny na sběrná místa, kde je naloží na traktory. Tyto je poté odvezou do vinařství k dalšímu zpracování. Vše se děje s velkou péčí, aby hrozny byly stále v dobré kondici.
Po celodenní namáhavé práci čeká na rogas a ostatní ještě šlapání hroznů ve velkých kamenných vanách zvaných lagares.
Čtěte dále: Získávání moštu