Klasické Vintage portské víno je jedním z nejvíce ikonických vín vinařské historie. Ve světě patří k nejcennějším a nejvyhledávanějším vínům. Jen 2 % z celkové produkce portského vína jsou Vintage.
Vyráběno je pouze v těch nejlepších letech na základě vývoje a podmínek pro zrání hroznů. Jeho výroba se odvíjí od dostatku kvalitních výchozích vín, které mají k dispozici především velcí výrobci, vlastnící více vinic (quintas), z nichž každé ze základních vín dodá výslednému blendu požadované vlastnosti. Tedy barvu, vůni, tělo a komplexnost.
Tímto se liší od portských vín Single Quinta Vintage, která vznikají z hroznů pouze jedné vinice.
Po vinobraní už odborníci z jednotlivých vinařství uvažují o kvalitě mladého vína a jeho potenciálu se v následujících letech zlepšovat. Vyberou ta nejlepší vína, která nechávají zrát dvě zimy v dubových sudech.
Každý producent, který se rozhodne lahvovat Vintage portské, to obvykle oznámí (deklaruje) druhé jaro po vinobraní a takové portské víno musí nalahvovat ve třetím roce po sklizni a to do konce července.
Aby mohl výrobce Vintage deklarovat, musí být mladé víno vynikající kvality, neboť sebemenší vada se v průběhu dlouhých let v láhvi projeví a znásobí.
Posuzuje se dostatečná komplexnost v těle, masivní struktura a hloubka v chuti, jež má potenciál se v láhvi rozvinout do velkého Vintage portského vína. To vše s ohledem na časový horizont zrání v láhvi po několik desítek let nebo i století.
Neodmyslitelnou roli při deklarování portských vín druhu Vintage hraje instituce IVDP. Zde probíhají senzorické zkoušky mladých vín a evidují se veškeré informace k portským vínům.
Jednotliví výrobci a značky vyznávají vlastní styl Vintage portského vína. Od aromatického Croft po velkorysé Taylor’s, přes strukturované od Cockburn’s až po extra koncentrované Vintage od vinařství Graham’s.
Každý z nich si svůj rukopis přípravy Vintage chrání a každý jej má odlišný. Jisté však je, že pokud se jedná o výrobu Vintage portského vína, standard je nastaven extrémně vysoko.
Servírování portského vína Vintage
Vintage podáváme nejlépe o něco chladnější než je běžná pokojová teplota, tedy mezi 16 – 18 °C. Příliš chladné Vintage neuvolní všechny své vůně a chutě, naopak při teplotě kolem 20 °C či více může působit nevyváženě a v nose řekněme “lihově”.
Stejně jako všechna vyjímečná vína by se i Vintage portské mělo spotřebovat během několika hodin po otevření láhve, maximálně 2 dnů s uchováním v chladničce. Portská vína Vintage starší 40 let bývají křehčí a náchylnější k oxidaci, čímž ztrácí žádoucí svěžest a komplexnost. A to by byla věčná škoda.
Nejlépe si portské víno Vintage vychutnáme ze skleniček tulipánového tvaru. Existují skleničky speciálně navržené pro degustace portského vína institucí IVDP. Umožňují zatočit s vínem a provětrat víno ve sklenici tak, abychom co nejlépe ocenili jeho vůni a barvu.
Dekantace Vintage portského vína
Při dlouhém zrání Vintage portského vína v láhvi v ní vzniká přirozený sediment. Tyto pevné částice nejsou při podávání ve skleničce žádoucí, proto je třeba Vintage portské nejprve dekantovat. Víno se při tomto úkonu zároveň “nadechne” a projeví všechny své vlastnosti navenek.
K dekantaci slouží skleněná karafa a pro letité ročníky také trychtýř s jemným sítkem, případně můžeme použít čisté, bílé plátno. Přes něj víno opatrně přelijeme do karafy a z ní pak podáváme na stůl.
Párování chutí Vintage portské vína s pochutinami
Ovocité Vintage portské víno lze velmi dobře párovat s hořkou čokoládou nebo výrazným sýrem s modrou plísní, jakým je například Stilton.
Starší, elegantnější a jemnější Vintage portská vychutnáváme samostatně, neboť jejich barva, vůně a chuť je tím nejdůležitějším, čím by se vaše smysly měly v tu chvíli zabývat.
Vyzkoušejte také párování s hlavními jídly, například steaky z hovězího masa.